Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακεφαλαιοποίηση έτσι. Δίχως πρόγραμμα…

Η μετάγγιση έγινε, ο αιματοκρίτης ανέβηκε, αλλά για τον ασθενή θα ξέρουμε μετά την εγχείριση, στις 17 Ιουνίου. Ούτως ή άλλως, τότε θα μάθουμε και συνολικά προς τα πού βαδίζουμε…

Ανακεφαλαιοποίηση έτσι. Δίχως πρόγραμμα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η μετάγγιση έγινε, ο αιματοκρίτης ανέβηκε, αλλά για τον ασθενή θα ξέρουμε μετά την εγχείριση, στις 17 Ιουνίου…

Ίσως το πολιτικό κόστος ανάληψης της ευθύνης για την «κρατικοποίηση» ή μη των κυριότερων ελληνικών τραπεζών απέτρεψε την κυβέρνηση Παπαδήμου από τη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με την επανακεφαλαιοποίησή τους και το θέμα να μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ίσως το άγονο της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης να καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τη λήψη απόφασης επί του ζητήματος.

Οι δημοσκοπικές και πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, και η αιμορραγία καταθέσεων ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που φέρεται να τις συνόδευσε, εμφανίζεται να διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, χθες, με το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ήτοι ενός τμήματος του συνολικού ποσού ύψους 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τον σκοπό αυτόν στο τελευταίο μνημόνιο.

Σε μια απόφαση η οποία ελήφθη, κατά τα φαινόμενα, όχι μόνον με στόχο την ανάσχεση του κλίματος φυγής καταθέσεων από τα ελληνικά τραπεζικά γκισέ, το οποίο ούτως ή άλλως δείχνει να έχει κοπάσει, αλλά κυριότερα για την αποφυγή «μετάδοσής» του σε άλλα τραπεζικά συστήματα, με πρώτο το ισπανικό.

Χαρακτηριστικό τούτου είναι το γεγονός ότι η σύμβαση βάσει της οποίας δόθηκαν τα 18 δισ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να μη συγκεκριμενοποιεί λεπτομέρειες σχετικά με το μίγμα των μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών που θα δοθούν ως αντάλλαγμα, αφήνοντας το ζήτημα προς διευθέτηση για μετά τις 17 Ιουνίου.

Αντίστοιχα, η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα αυτό περιορίζεται στην επισήμανση ότι «ολοκληρώθηκε» η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών με το παραπάνω ποσό και ότι έτσι αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκειά τους, «ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα».

Ουδεμία νύξη, ωστόσο, γίνεται σχετικά είτε με τους ακριβείς όρους της συμφωνίας, είτε με τα συγκεκριμένα ποσά που έλαβαν οι παραπάνω τράπεζες, με αποτέλεσμα να υφίστανται δύο «εναλλακτικά» σενάρια ως προς το ζήτημα αυτό, βάσει των οποίων επιμερίζονται διαφορετικά ποσά προς τις τέσσερεις τράπεζες.

Σε οιαδήποτε περίπτωση, μέσω της συμφωνίας αυτής, καθίσταται σαφής, για ακόμη μία φορά, ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο ευρωπαϊκός παράγοντας και η εξάρτηση που η Ελλάδα έχει από αυτόν, όχι μόνον για την επιβίωση του τραπεζικού της συστήματος αλλά και συνολικά για την πορεία της.

Βάσει της συμφωνίας, οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζονται να ανακτούν πρόσβαση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από τις οποίες είχαν πρόσκαιρα αποκλειστεί, και να αντλούν ρευστότητα απευθείας από αυτήν με το βασικό επιτόκιο του 1%, ενώ έως τώρα ήσαν αναγκασμένες να προστρέχουν στις αγκάλες της Τραπέζης της Ελλάδος και του προγράμματος Emergency Liquidity Assistance (ΕLA), από όπου αντλούσαν κεφάλαια με σημαντικά αυξημένο κόστος της τάξης του 3%.

Συνολικά, δε, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος (μηνός Ιανουαρίου), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντλήσει 73,4 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και ακόμη 54 δισ. ευρώ από τον ΕLA, ήτοι ποσοστό περίπου 77% των συνολικού ύψους 165 δισ. ευρώ καταθέσεων που διαθέτει (στοιχεία μηνός Μαρτίου).

Κυριότερα, όμως, υπό το φως της καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων που παρατηρείται τελευταία, εξαιτίας τόσο της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω ύφεσης όσο και του κλίματος αβεβαιότητας ως προς την έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, «ανάσα» στο πιθανό ταμειακό αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό δημόσιο ενδέχεται πλέον να δοθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ που παραμένει δεσμευμένο σε αυτό.

Βέβαια, για να «δούμε» την εξέλιξη αυτή, όπως και συνολικότερα τη συνέχιση του χρηματοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα, πρέπει να «δούμε» πρώτα την έκβαση των εκλογών της 17ης Ιουνίου…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v