Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωομόλογο ή "μπορούμε και αλλιώς";

Εδώ που φθάσαμε, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όπως δεν αποτελεί διέξοδο από τα παρόντα δεινά μας και η προώθηση πολιτικών που δεν συνάδουν με τα "στενά" συμφέροντα της Γερμανίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι δρόμοι.

Ευρωομόλογο ή μπορούμε και αλλιώς;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Δεν γνωρίζω ποιος είναι ακριβώς ο ορισμός του όρου "αισιοδοξία". Οι απόψεις διαφέρουν.

Το να συγκαλείς, όμως, συσκέψεις της "επιτροπής για το ευρωομόλογο" στην Ελλάδα, μόνο λίγες ημέρες αφότου το άτυπο "αφεντικό" της ευρωζώνης, κ. Άγκελα Μέρκελ, κονταροχτυπήθηκε δημόσια με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτοντας ευθέως την ιδέα αυτή, πρέπει να είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στο λεξικό για τον συγκεκριμένο όρο ή και παραπλήσιους…

Η καθ’ όλα θεμιτή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να εξασφαλίσει την ενυπόγραφη υποστήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου κατοίκων της ευρωζώνης, εκ των 330 εκατ. που αυτή αριθμεί, ηχεί ως πράξη μάλλον συμβολικού χαρακτήρα και πιθανότατα μηδενικού πρακτικού αποτελέσματος.

Αντίθετα, η εξασφάλιση ενός εκατομμυρίου υπογραφών Γερμανών πολιτών ως προς τον ίδιο σκοπό θα τραβούσε μάλλον περισσότερο την προσοχή της κ. Μέρκελ, στη γνώμη της οποίας εμφανίζεται να βαρύνει ο ορισμός της έννοιας "Γερμανός", παρά "Ευρωπαίος".

Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ του φίλτατου κ. Ν. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ σε εκείνο το περίφημο "ραντεβού" της Ντοβίλ, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Όσα έχουμε μάθει, όμως, μέχρι τώρα είναι κάτι περισσότερο από αρκετά για να πεισθεί κανείς ότι το απόλυτο κουμάντο στην ευρωζώνη το κάνει η φιλτάτη Άγκελα, η χώρα της οποίας μόνο οφέλη μπορεί να προσδοκά από την παρατεινόμενη κρίση του ευρώ, με τη μορφή της περαιτέρω διευρύνσεως του εμπορικού πλεονάσματός της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ασφαλώς η ευρωζώνη βρίσκονται σήμερα υπό μια ιδιότυπη γερμανική κυριαρχία.

Ίσως, με την ανοχή ή τη συγκατάθεση των Γάλλων, αλλά πάντως υπό την κυριαρχία των Γερμανών, γεγονός που σε όρους"πραγματιστικής πολιτικής" καθιστά ουτοπικές οποιεσδήποτε σκέψεις επικράτησης στρατηγικών που αντιστρατεύονται τα στενά εθνικά συμφέροντα της χώρας αυτής.

Πολύ περισσότερο από χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία τελεί σήμερα υπό καθεστώς αντίστοιχα ιδιότυπης ομηρείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις απειλές που ενίοτε εξαπολύουν φίλα διακείμενα προς τη Γερμανία κράτη περί αναστολής της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, ως αποτέλεσμα των τακτικών αυτών, η χορήγηση του "ευρωπαϊκού" τμήματος της δόσης Δεκεμβρίου, που προβλέπει το μνημόνιο, αναμένεται να δοθεί πλέον τον Ιανουάριο…

Ίσως η μέθοδος της επιβολής και του πειθαναγκασμού, υπέρμαχος των οποίων εμφανίζεται η κ. Μέρκελ, να είναι η μόνη, κατά τη γνώμη της πάντα, που αρμόζει για την επαναφορά κρατών όπως η Ελλάδα στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο.

Στα μάτια της, και όχι μόνο στα δικά της, η χώρα μας επί σειρά ετών απομυζούσε κοινοτικά (διάβαζε, γερμανικά) κονδύλια δίχως να τα αξιοποιεί, επί της ουσίας, ακολουθούσε έναν δημοσιονομικά σαθρό δρόμο και εν τέλει βίωνε λάθρα.

Στο χέρι μας είναι όμως να δείξουμε ότι "μπορούμε και αλλιώς".

Αρκεί, βέβαια, να μην επικεντρωνόμαστε στις προφανείς και κατά τα λοιπά εύλογες λύσεις, όπως αυτή της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά στις σκληρές πλην αναγκαίες τομές που μπορούν να ξαναδώσουν στη χώρα μας τη χαμένη της εθνική κυριαρχία.

Έχει το πολιτικό ή κοινωνικό σθένος η χώρα μας να υιοθετήσει ριζικά μέτρα όπως η συνταγματική θέσπιση των μηδενικών ελλειμμάτων;

Έχει το θάρρος και τη δύναμη η παρούσα κυβέρνηση να αντιταχθεί σε συντεχνιακά συμφέροντα ή να αναδομήσει τον κρατικό μηχανισμό, την υγεία και την παιδεία, ώστε να μην κατασπαταλώνται τα χρήματα των έντιμων φορολογουμένων;

Μπορεί να φανεί αποτελεσματική στην είσπραξη των φόρων και στην εξάλειψη του αίσχιστου φαινομένου της φοροδιαφυγής, που αποτελεί σήμερα την υπ’ αριθμόν ένα πηγή κοινωνικής αδικίας;

Μπορεί να εξοστρακίσει το τέρας της γραφειοκρατίας, που καθιστά άθλο την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στη χώρα μας;

Εκεί θα φανεί η αξία μας και όχι κατά πόσον μπορούμε να μαζέψουμε σε ένα κομμάτι χαρτί, ακόμη και αν αυτό είναι ηλεκτρονικό, τις υπογραφές όσων στηρίζουν την ιδέα του ευρωομόλογου…

Χρόνια πολλά και καλή τύχη!


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v