Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην εφησυχάζετε. Κύλησε μόλις μια ημέρα…

«Η πρώτη ημέρα δεν με ανησυχεί. Η δεύτερη είναι που φοβάμαι», εξομολογείτο πριν από αρκετά χρόνια κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, λίγο πριν από το λανσάρισμα ενός νέου του εγχειρήματος. Και είχε δίκιο…

Μην εφησυχάζετε. Κύλησε μόλις μια ημέρα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Η πρώτη ημέρα δεν με ανησυχεί. Η δεύτερη είναι που φοβάμαι», εξομολογείτο προς τους στενούς του συνεργάτες, πριν από αρκετά χρόνια, κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας λίγο πριν από το λανσάρισμα ενός νέου του εγχειρήματος.

Προφανώς είχε δίκιο. Για την «πρώτη ημέρα» όσοι είναι ταγμένοι στην επιτυχία του εγχειρήματος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Τη δεύτερη, όταν έχει ίσως επέλθει εφησυχασμός από την επιτυχή έκβαση του «λανσαρίσματος», οι «άμυνες» πέφτουν

Τη «δεύτερη ημέρα», η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας είναι σήμερα, μια ενδεχόμενη «κόπωση» ή μείωση της έντασης στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα ήταν καταστροφική και θα καθιστούσε μάταιες τις έως τώρα θυσίες του ελληνικού λαού.

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί», φέρεται να είπε χθες προς τους κοινωνικούς εταίρους ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου φέρνοντας στον νου των συνομιλητών του το περίφημο ρητό περί «δεύτερης ημέρας»…

Λίγες ημέρες πριν από την κυριότερη οικονομική εκδήλωση της χρονιάς, τη διοργάνωση της ΔΕΘ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναλώνεται όχι με τους τρόπους κάλυψης της υστέρησης των εσόδων, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, ή με την άμεση ανάγκη περιστολής της σπατάλης στη λειτουργία των νοσοκομείων, ή ακόμη και με τα αφόρητα προβλήματα που συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά η ελλειμματική λειτουργία των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ και του ΟΣΕ, αλλά με το ποιοι υπουργοί θα δεχθούν τελικά να αφήσουν τους θώκους τους για να «κατέλθουν» στην επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.

Αν η εικόνα αυτή δεν συνιστά αντίστοιχο της «δεύτερης ημέρας», τότε τι είναι ακριβώς;

Όσο απίθανη, μη αναγκαία ή απαραίτητη και εάν κρίνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή στάση πληρωμών, τα λεγόμενά τους διαψεύδει την ίδια ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προφανή ρεαλισμό σχετικά με τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία θα φθάσει εφέτος το χρέος της χώρας.

Ήδη, βρισκόμαστε στα 316,954 δισ. ευρώ από 298,524 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και στο τέλος του 2013 υπολογίζεται ότι θα είμαστε στο επίπεδο του 150% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, που εφέτος εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει έως και στο 4% του ΑΕΠ, από την οποία ελπίζεται ότι θα μπορέσουμε να εξέλθουμε έπειτα από μια διετία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του ΔΝΤ, τυχόν μείωση ακόμη και 1% στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μπορεί να ανεβάσει το χρέος έως και το 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ, όπως έχει ήδη σημειώσει το Euro2day.gr, τυχόν αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1% ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το ίδιο έτος.

Από πού όμως θα προέλθει αυτή η ανάπτυξη;

Από πού θα προέλθουν οι απαιτούμενοι πόροι, όταν η κυβέρνηση επιλέγει τον εύκολο δρόμο «ψαλιδίσματος» του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε να επιτύχει το περίφημο «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», που θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει εάν δεν είχε την παρούσα υστέρηση εσόδων;

Από τον ιδιωτικό τομέα; Μα, αυτός τελεί ακόμη υπό διωγμό στη χώρα μας…

Τα είπε χθες με το όνομά τους τα πράγματα ο φίλτατος κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου: «Όσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού, παρεμβατικού και πελατειακού κράτους, τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσω της ιδιωτικής οικονομίας θα είναι μηδενικές»…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v