Αξιόπιστοι με «παζάρι» της τελευταίας στιγμής;

Ο χρόνος ίσως είναι μια έννοια «σχετική». Στην Ελλάδα, όμως, αποκτά μια περισσότερο αφηρημένη διάσταση. Ιδίως εάν μιλάμε για το Πρόγραμμα Σταθερότητας…

Αξιόπιστοι με «παζάρι» της τελευταίας στιγμής;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο χρόνος ίσως είναι μια έννοια «σχετική», όπως και ο φίλτατος Αϊνστάιν κατέδειξε.
Στην Ελλάδα όμως αποκτά μια ασφαλώς πιο αφηρημένη διάσταση.

Κάτι το οποίο συχνά ανακαλύπτουν όσοι επισκέπτονται τα εδάφη μας.
Είτε για λόγους αναψυχής είτε για εργασία.

Στη χώρα μας, για παράδειγμα, έχουμε θεσπίσει το περίφημο «ακαδημαϊκό τέταρτο» για να καλύπτουμε τις όποιες καθυστερήσεις μας σε «ραντεβού» με τρίτους, αν και συχνά το υπερβαίνουμε και αυτό…

Σε άλλες χώρες, αντίθετα, τυχόν αργοπορία αποτελεί ένδειξη ασυνέπειας εκ μέρους όσων καθυστέρησαν και κατά προέκταση λόγο απολογίας.

Εδώ, πάλι, με ένα «με συγχωρείτε που άργησα λιγάκι» καθαρίζουμε.

Φροντίζουμε δε να διασκεδάσουμε τον τυχόν εκνευρισμό όσων μας περίμεναν με ένα «έλα, βρε παιδάκι μου! Πώς κάνεις έτσι; Καθυστέρησα λιγάκι»… εντάσσοντας τις όποιες επικρίσεις τους στη σφαίρα της υπερβολής.

Έτσι και χθες, η Ελλάδα εμφανίστηκε να σφυρίζει αδιάφορα στις επισημάνσεις της εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας».

Αντί αυτού, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου πληροφορηθήκαμε ότι «δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός (σχετικά με την κατάθεση του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και πως «δεν έχει αναβληθεί η αποστολή του» στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά δε καθώς χθες, σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που είχε διαρρεύσει προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η χώρα μας επρόκειτο να αποστείλει το σχετικό προσχέδιο στις Βρυξέλλες προς επεξεργασία από κοινοτικό κλιμάκιο, που έρχεται αύριο κιόλας στην Ελλάδα, με σκοπό να διατυπώσει τις όποιες παρατηρήσεις του.

Αντί αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής μας είπε χθες ότι το κοινοτικό κλιμάκιο θα έρθει όντως στη χώρα μας, αλλά για καταρχήν συζητήσεις, και πως το Ecofin θα «εγκρίνει» το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας στα μέσα Ιανουαρίου.

Έτσι λοιπόν, από εκεί που «παζαρεύαμε» για το περιεχόμενο των μέτρων τα οποία θα προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά και για τον χρόνο που θα δοθεί στη χώρα μας ώστε να εναρμονιστεί με τη συμβατική της υποχρέωση για έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, ζητώντας τέσσερα χρόνια και ελπίζοντας για τρία, τώρα βρεθήκαμε να παζαρεύουμε και για τον χρόνο όπου θα καταθέσουμε το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ή ακόμη και το προσχέδιό του.

Αν σκεφτεί κανείς, δε, πως όλη αυτή η υπόθεση έχει στο επίκεντρό της την αξιοπιστία της χώρας μας έναντι των κοινοτικών μας εταίρων και των διεθνών αγορών… μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας…

[email protected]






Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v