Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να μιλήσουμε για έσοδα ή για δαπάνες;

Η πρωτοβουλία του Γ. Παπακωνσταντίνου για διάλογο επί του φορολογικού συστήματος αποτελεί προφανώς μια καινοτόμο και θαρραλέα πράξη. Θέτει όμως και ένα «προηγούμενο»…

Να μιλήσουμε για έσοδα ή για δαπάνες;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η επιστολή που απηύθυνε χθες προς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας τους να απαντήσουν έως τις 7 Δεκεμβρίου εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αποτελεί προφανώς μια καινοτόμο και θαρραλέα πράξη.

Καινοτόμο όχι μόνον διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, κάτι που έχουν πράξει έως έναν βαθμό και προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και επειδή τους ξεκαθαρίζει από την αρχή δύο κρίσιμα ζητήματα.

Πρώτον, ότι η ατζέντα του διαλόγου θα αφορά στη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία περιουσίας, στους έμμεσους φόρους, στα συστήματα ελέγχου και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, ότι η διαβούλευση αυτή δεν θα αφορά μόνο στον διάλογο αλλά και στην ενεργή συμμετοχή τους στις νομοπαρασκευαστικές ομάδες εργασίας από κοινού με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Το προϊόν αυτού του διαλόγου, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, εμπεριέχει και το στοιχείο του θάρρους.

Η ενεργή εμπλοκή των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων στη διαμόρφωση πολιτικής, όπως αυτή αποτυπώνεται με τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας, δημιουργεί προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις άσκησης κυβερνητικού έργου.

Μετά το σκέλος των εσόδων, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αφορά, για παράδειγμα, στο σκέλος των δαπανών.

Δαπανών οι οποίες ούτως ή άλλως καθίστανται εφικτές αφενός στη βάση των χρημάτων που καλούνται κάθε χρόνο να συνεισφέρουν οι ίδιοι αυτοί φορείς με τη μορφή φόρων, αλλά και αφετέρου μέσω της ανάληψης χρέους εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, ήτοι τελικά από τους πολίτες αυτής της χώρας και τους επιγόνους τους.

Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που καλούνται σήμερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου να εκφέρουν την άποψή τους σχετικά με τη δρομολογούμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος έχουν αντίστοιχη γνώμη και για την αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

Του τρόπου, δηλαδή, με τον οποίο δαπανώνται τα κρατικά έσοδα, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δημιουργίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι εάν ο τρόπος αυτός δεν ήταν ελλειμματικός, ίσως να μην υπήρχε και η ανάγκη αύξησης των φορολογικών εσόδων…

Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι όλα αυτά τα γνωρίζει ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου και ότι η επόμενη αντίστοιχη πρωτοβουλία του θα αφορά στον τομέα των δαπανών και συνεπακόλουθα στον τρόπο περιορισμού της ελλειμματικής λειτουργίας του κράτους.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v