Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας είναι ο εχθρός, ο προστατευτισμός

"Δόγμα" ίσως παραμένει η φιλοσοφία της "ελεύθερης αγοράς" για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Όμως η πολιτική του κρατικού παρεμβατισμού, που βοήθησε στην υπέρβαση της κρίσης, θα μας συνοδεύει για καιρό ακόμη…

Ένας είναι ο εχθρός, ο προστατευτισμός
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Ένας είναι ο εχθρός, ο προστατευτισμός", εμφανίστηκαν εν χορώ χθες να αλαλάζουν ο κ. George Soros αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, από την Κωνσταντινούπολη, εξορκίζοντας το ενδεχόμενο εκδήλωσης τάσεων "κρατικού καπιταλισμού" στη διεθνή οικονομία.

Υπενθύμισαν δηλαδή ότι δόγμα παραμένει η φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς και των ανοιχτών οικονομικών συνόρων, καυτηριάζοντας το ενδεχόμενο διατήρησης των μέτρων στήριξης των κατά τόπους εθνικών οικονομιών και μετά την τρέχουσα κρίση.

Οι επισημάνσεις τους, όσο "πολιτικά ορθές" και εάν ηχούν, αντικατοπτρίζοντας έτσι την κυρίαρχη οικονομική θεωρία πριν από την εκδήλωση της κρίσης, σημειώνονται έπειτα από μία διετή περιπέτεια για τη διεθνή οικονομία και ύστερα από 12 μήνες παροχής πρωτοφανούς ρευστότητας με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενης συνολικής κατάρρευσης του πιστωτικού συστήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Σημειώνονται δηλαδή, κατόπιν εορτής.

Η παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως ήταν προ της κρίσης.

Ακόμη και στον "παράδεισο" του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, όπου η παρουσία του κράτους στην οικονομία αποτελούσε ανάθεμα, σήμερα θεωρείται επιτακτική.

Το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών, συνεχίζει να παραμένει σε πλήρη ισχύ καθώς μόνο φέτος έβαλαν λουκέτο 98 τράπεζες και το FDIC (αντίστοιχο του δικού μας Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων αλλά και Συνεγγυητικού των Τραπεζών) προβλέπει δεκάδες καταρρεύσεις ακόμη.

Από τον όμιλο των "too big to fail" τραπεζών, ελάχιστες είναι εκείνες που έχουν κατορθώσει να απεμπλακούν από την κρατική στήριξη, ενώ πλέον το σύνολο της τραπεζικής κοινότητας στις ΗΠΑ καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκαταβάλλοντας τις εισφορές της στο FDIC για την επόμενη… τριετία.

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, στη Βρετανία ή στην ευρωζώνη παραμένει μακρινό και μετατίθεται, βάσει των μέχρι τώρα δεσμεύσεων, για το 2012, σε ευθεία αντίθεση με τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, για αύξηση του δικού της βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 3,25%.

Την ίδια ώρα, ο φίλτατος κ. Νικολά Σαρκοζί ούτε καν διανοείται να μαζέψει το γαλλικό έλλειμμα, μεταθέτοντας τη διαδικασία αυτή για… μετά το 2015, στάση που κατά τα φαινόμενα θα υιοθετήσουν και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Με λίγα λόγια, όπως είπε χθες και ο δικός μας κ. Γ. Προβόπουλος, είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε για ανάκληση των μέτρων στήριξης.

Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στην πατρίδα μας… ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v