Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: "Ανάκληση" ρευστότητας έως 600 δισ. δολ.

Η Fed, που άνοιξε τις νομισματικές "κάνουλες" τον Αύγουστο του 2007 και παρείχε ρευστότητα άνω του 1 τρισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία, εξετάζει πλέον τρόπους για τη μείωση της κυκλοφορίας του χρήματος.

ΗΠΑ: Ανάκληση ρευστότητας έως 600 δισ. δολ.
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Επί δύο χρόνια τροφοδότησε την ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου με μυθώδη ποσά για την αντιμετώπιση της χειρότερης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων 60 ετών.

Σήμερα οι αχτίδες φωτός στο μακρύ τούνελ της ανάκαμψης και ο φόβος του πληθωρισμού την αναγκάζουν να τα "μαζέψει".

Η στιγμή που όλοι απεύχονταν φαίνεται ότι φθάνει ίσως πριν την "ώρα της".

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, που άνοιξε τις νομισματικές "κάνουλες" τον Αύγουστο του 2007 και παρείχε ρευστότητα άνω του 1 τρισ.δολαρίων στην αμερικανική και κατά προέκταση στη διεθνή οικονομία, εξετάζει πλέον τρόπους για τη μείωση της κυκλοφορίας του χρήματος.

Όπως μετέδωσε αργά χθες βράδυ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Federal Reserve βρίσκεται σε συζητήσεις με 18 πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ (primary dealers) στο πλαίσιο επιχείρησης για την ανάκληση ποσού 400 έως 600 δισ. δολ. από τη ρευστότητα που είναι σήμερα διαθέσιμη στο σύστημα.

Τα δύο εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής αναμένεται να είναι αφενός τα reverse repos και αφετέρου η αύξηση των εντόκων καταθέσεων (αποθεματικών) των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την κεντρική τράπεζα.

Επί του παρόντος, ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ήτοι άσκηση σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, δεν εξετάζεται καθώς θα διακυβευόταν η διαδικασία εξόδου από την ύφεση και επιστροφής σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ωστόσο, η απόσυρση ενός τόσο υψηλού ποσού από την κυκλοφορία του χρήματος δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Πρώτον, είναι ακόμη αβέβαιο κατά πόσον το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και οι primary dealers του μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Δεύτερον, πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που αναμένεται ότι θα έχει τόσο στην αγορά χρήματος και ομολόγων όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον οι εμπορικές τράπεζες επιλέξουν την οδό της σταδιακής τουλάχιστον αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων.

Όλα αυτά δε ενώ η ανεργία καλπάζει στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη φθάσει το 9,7% και με προοπτική να ξεπεράσει το 10% έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2010, σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια ομολογία του Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Ωφελημένο πάντως ίσως εξέλθει της διαδικασίας αυτής το αμερικανικό νόμισμα, παρά το δυσθεώρητο ύψος του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν εξάλλου οι ΗΠΑ θα ήταν να μην μπορούν να "πωλήσουν" αυτό το χρέος με τη μορφή ομολόγων σε χώρες όπως η Κίνα, που σήμερα βλέπουν τη σταδιακή διολίσθηση του δολαρίου με τρόμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κινεζική οικονομία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο δανειστή των ΗΠΑ παγκοσμίως…

[email protected]  





Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v