Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα για χρηματιστηριακά δικαστήρια;

H παραπομπή σε δίκη, μία δεκαετία μετά το αδίκημα και οκτώ έτη μετά τον σχηματισμό δικογραφίας, του λεγόμενου σκανδάλου του 1999 με τις μετοχές-φούσκες, προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό.

Ώρα για χρηματιστηριακά δικαστήρια;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα αφορά μόνο σε μακρές περιόδους προφυλάκισης κατηγορουμένων ή ακόμη σε μακρύτερες περιόδους αναβολής εκδίκασης ποινικών υποθέσεων, υπάρχει σαφές έδαφος προβληματισμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εκ των τριών πυλώνων που στέκουν στα θεμέλια οποιασδήποτε ευνομούμενης Πολιτείας.

Για τους άλλους δύο, την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, που πλέον έχουν "συγχωνευθεί" σε μία, ο λαός θα αποφανθεί σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, όμως, την οποία οι πολίτες αυτής της χώρας προσεγγίζουν με τη γνώση ότι οι υποθέσεις τους θα φθάσουν ενώπιον του ακροατηρίου μετά την πάροδο πολλού χρόνου, υπάρχει συνεχής προβληματισμός.

Το πλέον πρόσφατο έναυσμα αυτού του προβληματισμού είναι η παραπομπή σε δίκη, μία δεκαετία μετά την τέλεση του αδικήματος και οκτώ έτη μετά τον σχηματισμό δικογραφίας, 67 προσώπων για τη διαβόητη υπόθεση του χρηματιστηρίου και του λεγόμενου σκανδάλου του 1999 με τις μετοχές-"φούσκες".

Μια παραπομπή που εμφανίζεται, αν μη τι άλλο, χρονικά καθυστερημένη.

Η χρονική συγκυρία στην οποία σημειώνεται δε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενδεχομένως εντείνει περαιτέρω αυτόν τον προβληματισμό.

Ποιοι ήταν άραγε οι λόγοι που οδήγησαν τους φακέλους της υπόθεσης αυτής να "σέρνονται" από το ένα στάδιο της προδικασίας και από το ένα ανακριτικό γραφείο στο άλλο;

Θα ήταν ταχύτερη η διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας εάν υπήρχαν δικαστήρια ειδικού χαρακτήρα;

Θα αποζημιωθούν άραγε οι "ζημιωθέντες" μετά την πάροδο ενός τόσο μακρού χρονικού διαστήματος;

Εύλογα ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν και μόνο στο άκουσμα της διάρκειας της χρονικής περιόδου που μεσολάβησε.

Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο που παλαιότερα υπήρχαν εξειδικευμένα φορολογικά δικαστήρια, τα οποία αντιμετώπιζαν τις αντιδικίες μεταξύ φορολογουμένων και κράτους, βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, ίσως έχει έρθει και πάλι η ώρα για την ανασύσταση θεσμών του είδους αυτού.

Στον τομέα τόσο των φορολογικών όσο και των χρηματιστηριακών υποθέσεων.

Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τον πρώτο τομέα, θα εξαλειφόταν και ο πέπλος αδιαφάνειας που καλύπτει συχνά τις σχέσεις φορολογουμένου και εφοριακού.

Αντίστοιχα, η θεσμοθέτηση χρηματιστηριακών δικαστηρίων ειδικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και του συλλογικού φορέα των χρηματιστηριακών εταιριών, αν μη τι άλλο θα επέσπευδε την εκδίκαση περίπλοκων υποθέσεων, που σήμερα χρονίζουν στο δικαστικό σύστημα.

Εντέλει, θα επιτάχυνε τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v