Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Όταν το μέγεθος δεν βοηθάει…

Μετά τα 64 τραπεζικά λουκέτα φέτος, συνολικά 93 από την αρχή της κρίσης, και υπό το φως εκτιμήσεων ότι περισσότερες από 300 τράπεζες θα καταρρεύσουν την επόμενη τριετία στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το μέγεθος δεν βοηθάει…

Τράπεζες: Όταν το μέγεθος δεν βοηθάει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στις 64 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραπεζών που κατέρρευσαν φέτος στις ΗΠΑ, μετά το "φαλιμέντο" ακόμη 7 πιστωτικών ιδρυμάτων την Παρασκευή 25 Ιουλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό... λογαριασμό για το αμερικανικό τραπεζικό "Συνεγγυητικό" (FDIC) στα 13,5 δισ. δολ. ή περίπου στο 50% των κεφαλαίων του στην αρχή του έτους.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 812,6 εκατ. δολ. που θα στοιχίσουν στο FDIC οι πρόσφατες καταρρεύσεις έξι "ομόσταυλων" πιστωτικών ιδρυμάτων, θυγατρικών της Security Bank στη Γεωργία των ΗΠΑ και μιας ακόμη, της Waterford Village Bank, στη Νέα Υόρκη.

Το κύμα τραπεζικών καταρρεύσεων που σαρώνει φέτος τις ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον για την τελευταία 15ετία, ενώ συνολικά από την αρχή του 2007, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται η πιστωτική κρίση στη χώρα, έχουν βάλει λουκέτο 93 τράπεζες.

Συνολικά, το FDIC εγγυάται τις καταθέσεις σε 8.246 πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, με σύνολο ενεργητικού που υπερβαίνει τα 13,5 τρισ. δολ. και εκτιμά ότι μέχρι και το 2013 θα καταβάλει περίπου 70 δισ. δολ. για τράπεζες που θα καταρρεύσουν, τις οποίες υπολογίζει σε περισσότερες από 300.

Ήδη, όμως, τα κεφάλαια που διαθέτει το FDIC δείχνουν να εξαντλούνται, καθώς έχουν μειωθεί σε 13 δισ. δολ., γεγονός που οδηγεί τον φορέα στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη του, με την οποία ελπίζει να συγκεντρώσει ποσό ύψους 5,6 δισ. δολ. για να αναπληρώσει τμήμα των χρημάτων που αναγκάστηκε να καταβάλει φέτος.

Υπό το φως της εικόνας αυτής και δεδομένων των εκτιμήσεων για δεκάδες τραπεζικές καταρρεύσεις την επομένη διετία - τριετία, η πρόεδρος του FDIC, κ. Sheila Bair, ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, τη θεσμοθέτηση ενός νέου οργάνου, αμιγώς ιδιωτικού αυτήν τη φορά, για την ασφάλιση των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Μέσω του φορέα αυτού η κ. Bair ελπίζει αφενός ότι θα σταματήσει η αιμορραγία των χρημάτων των φορολογουμένων και αφετέρου ότι θα δημιουργήσει αντικίνητρα στη σύσταση ιδιαίτερα μεγάλων τραπεζικών ομίλων, η κατάρρευση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο συστημικού χαρακτήρα για τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, επιχειρείται για πρώτη φορά, χαλιναγώγηση της δομής του αμερικανικού πιστωτικού συστήματος και λαμβάνονται μέτρα, ενός συγκεκριμένου είδους τουλάχιστον, για την αποτροπή της υπερμεγέθυνσης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στον νέο φορέα, εφόσον αυτός εγκριθεί από τη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα καλούνται να καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλή εισφορά , κατ’ αντιστοιχία του ενεργητικού τους, δίχως ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές έως τώρα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διάσωση, ή να βοηθήσουν στην πώληση των Bear Stearns, Merrill Lynch, IndyMac, Fannie Mae, Freddie Mac καθώς και του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού ομίλου AIG, τυχόν κατάρρευση των οποίων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε κρίση εμπιστοσύνης την πιστωτική κοινότητα, αντίστοιχη της οποίας βίωσε με το "λουκέτο" της Lehman Brothers πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v