Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική παράνοια…

Ευθύνονται για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα οδηγήσει πιθανότατα ολόκληρη την υφήλιο σε ύφεση, τους δίνουν τη λύση "στο πιάτο" και αυτοί αρνούνται να τη δεχτούν.

Τραπεζική παράνοια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ευθύνονται για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα οδηγήσει πιθανότατα ολόκληρη την υφήλιο σε ύφεση, τους δίνουν τη λύση "στο πιάτο" και αυτοί αρνούνται να τη δεχτούν.

Ο λόγος για τους φωστήρες της Wall Street, που εμφανίζονται απρόθυμοι να ανακατευθύνουν προς τους πελάτες τους κεφάλαια ύψους 125 δισ. δολ., τα οποία απέκτησαν στο πλαίσιο του σχεδίου Πόλσον, αλλά προτιμούν να τα βάζουν στην άκρη για… ώρα ανάγκης.

Συνολικά εννέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών η Citigroup και η Morgan Stanley, χρειάστηκε να πειστούν ώστε να επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση να αποκτήσει μερίδιο των μετοχών τους (άνευ ψήφου) και πλέον εμφανίζονται διστακτικά να διοχετεύσουν αυτή τη χρηματοδοτική ένεση στους πελάτες τους με τη μορφή χορηγήσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αυτών -πέραν της διάσωσής τους- στόχο έχει το εκ νέου ξεκίνημα των χορηγήσεων και ουσιαστικά το ξεπάγωμα της πιστωτικής αγοράς.

Ουσιαστικότερα, ωστόσο, στοχεύει στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία τον Σεπτέμβριο σημείωσε πραγματική καθίζηση στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο υποχώρησε 1,2%, καταγράφοντας πτώση για τρίτο κατά σειρά μήνα και τη χειρότερη επίδοσή του την τελευταία τριετία.

Το γελοίο του πράγματος είναι δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί με τίποτα να υπαγορεύσει -προς τις τράπεζες στις οποίες επενδύει- τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα προς αυτές κεφάλαια.

Φαινόμενα όπως αυτά οδήγησαν πρόσφατα τη διακεκριμένη οικονομολόγο του οίκου Oppenheimer & Co. κ. Meredith Whitney στην επισήμανση ότι το σχέδιο Πόλσον για τη διάσωση των τραπεζών, αν και αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι πανάκεια έναντι της παρούσας κρίσης.

Σύμφωνα με την ίδια, η σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας δεν θα έρθει πριν παρέλθουν αρκετά τρίμηνα, καθώς το κόστος χρήματος θα συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και τα έσοδα των επιχειρήσεων θα εξακολουθούν να συρρικνώνονται.

Εκτίμηση η οποία αντικατοπτρίστηκε χθες κατά τρόπο βίαιο στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v