Τράπεζες: Μία αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία

Κοντόφθαλμη πρακτική που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση μίας αυτοεπιβεβαιούμενης «προφητείας» αποτελούν οι περιορισμοί στεγαστικών δανείων που επιβάλλουν οι τράπεζες, απορρίπτοντας περί το 40% των αιτήσεων.

Τράπεζες: Μία αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Κοντόφθαλμη πρακτική που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση μίας αυτοεπιβεβαιούμενης «προφητείας» αποτελούν οι περιορισμοί στεγαστικών δανείων που επιβάλλουν εσχάτως οι τράπεζες, απορρίπτοντας περί το 40% των αιτήσεων ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για μία πρακτική που εδράζεται στο σκεπτικό τρόμου το οποίο διακατέχει τα στελέχη της ελληνικής τραπεζικής κοινότητας, υπό το φως της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, και θεωρείται μαθηματικά βέβαιον ότι θα φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά σε αυτήν ακριβώς την κρίση.

Οι λόγοι προφανείς.

Δεν αρκεί που το επιτοκιακό περιβάλλον είναι δυσχερέστερο απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, η επιβολή περαιτέρω περιορισμών στη χορήγηση προϊόντων στεγαστικής πίστης δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις για ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, πλήττει καίρια την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας. Ένας από τους πλέον δραστήριους τομείς της οικονομίας μας λειτουργεί υπό καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας και οδηγείται κατά τρόπο βέβαιο σε συρρίκνωση και ύφεση.

Πόσος κόσμος ζει και κατά προέκταση «τρέφει» και άλλους σήμερα από την οικοδομή στην Ελλάδα... Συνολικά, ο κόσμος αυτός δεν θα γνωρίσει μείωση της αγοραστικής του δύναμης και δεν θα ενισχύσει έτσι τις ενδείξεις αδυναμίας πληρωμών και μη εξυπηρέτησης υφιστάμενων υποχρεώσεων;

Έχουν σκεφτεί οι τραπεζίτες τις «πολλαπλασιαστικές» επιπτώσεις της εφαρμογής περιορισμών στη στεγαστική πίστη;

Δεύτερον, οι περιορισμοί αυτοί στη στεγαστική πίστη οδηγούν σε μείωση στις τιμές των ακινήτων (και κατά συνέπεια στην ενυπόθηκη αξία των χαρτοφυλακίων τους), προκαλώντας έτσι ακριβώς αυτό που φοβούνται οι τράπεζες.

Ήτοι την περαιτέρω έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, αντίστοιχους με εκείνους που υφίστανται οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ.

Σήμερα, ο αριθμός των απούλητων σπιτιών εκτιμάται μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων. Λίγους μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων αυτών πού θα φτάσει;

Αντίστοιχα, η εφαρμογή αυτών των περιορισμών στη στεγαστική πίστη αίρει ένα σημαντικό «πλεονέκτημα» των δανειοληπτών, το οποίο ήταν στη διάθεσή τους κατά το παρελθόν. Δηλαδή τη δυνατότητα -άτυπης- «μεταφοράς» μη ενυπόθηκων και άρα υψηλότοκων υποχρεώσεων σε ενυπόθηκα προϊόντα στεγαστικής πίστης, για την εξασφάλιση καλύτερων όρων αποπληρωμής.

Άτυπη και ουσιαστικά παράνομη πρακτική, την οποία όμως προσέφεραν κατά το παρελθόν οι τράπεζες, τόσο για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών όσο και για τη διασφάλιση της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους προς αυτές. Τώρα;

Τώρα, χρηματοδοτική ασφυξία για όλους και κατά συνέπεια μαρασμός;
Ωραία το σκεφτήκατε!

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v