Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός: Υπάρχει «φως στο τούνελ;»

Η μαγική εξίσωση των τάσεων μετατόπισης κεφαλαίων από δολαριακές τοποθετήσεις σε εμπορεύματα αλλά και της αυξημένης ζήτησης, που οδηγούν στις παρούσες πληθωριστικές πιέσεις, ίσως έχει αρχίσει να βρίσκει τη λύση της.

Πληθωρισμός: Υπάρχει «φως στο τούνελ;»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η μαγική εξίσωση των τάσεων μετατόπισης κεφαλαίων από δολαριακές τοποθετήσεις σε εμπορεύματα (πετρέλαιο, τρόφιμα, μέταλλα), αλλά και της αυξημένης ζήτησης στα προϊόντα αυτά, που οδηγούν στις παρούσες πληθωριστικές πιέσεις, ίσως έχει αρχίσει να βρίσκει τη λύση της.

Τα αποτελέσματα ασφαλώς δεν θα είναι άμεσα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει «φως στο τούνελ».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αντικατοπτρίζεται στις ασιατικές αγορές, οι οποίες άρχισαν να υφίστανται σχετική επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας τους.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι περίπου το 20% των Κινέζων παραγωγών προϊόντων «χαμηλής τεχνολογίας» (ενδύματα κ.λπ.) δεν θα τη βγάλει «καθαρή» φέτος, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει σαφείς επιπτώσεις στο επίπεδο των εξαγωγών τους.

Η ιαπωνική Toyota Motor ήδη ανέφερε ότι θα έχει μειωμένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, λόγω περιορισμού της ζήτησης.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, ενώ τον ίδιο μήνα και οι εξαγωγές προς την Ευρώπη, που «κρατούσαν» έως τώρα καλά, παρουσίασαν την πρώτη τους μείωση, σε ετησιοποιημένη βάση, για την τελευταία διετία.

Οι εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων ουσιαστικά προέρχεται από την Κίνα, επίσης σημείωσαν σχετική υποχώρηση, κατά 1,5% σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ μικρότερο ήταν το ποσοστό μείωσης (0,3%) για τις εξαγωγές της Ν. Κορέας προς τις ΗΠΑ.

Βέβαια, όπως επισημαίνει και το Reuters, το θέμα είναι πόσο θα επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση.

Η JP Morgan βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να υποχωρεί σε επίπεδο κάτω του 1% πριν από το τέλος του έτους, από 3,2% το πρώτο τρίμηνο, αλλά και την Ιαπωνία σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%, στο ίδιο διάστημα.

Αντίστοιχα, «φρένο» στην ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται από την επικείμενη αύξηση των εκεί επιτοκίων, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής που αρχίζει να εφαρμόζει η χώρα, αλλά προφανώς και από τη συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Ίσως όλα αυτά να αποτελούν μόνον αρχικές ενδείξεις ότι η διαδικασία μείωσης της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ζήτησης οδηγεί τελικώς σε αναχαίτιση των αναπτυξιακών τάσεων στις λεγόμενες οικονομίες «BRIC» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και κατά συνέπεια στην άρση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Δεν είναι όμως τίποτε άλλο, παρά μόνον αυτό. Ενδείξεις.

Δυστυχώς, για ουσιαστικότερα αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε.

Ενδεχομένως, πολύ.
[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v