Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής...

Έπειτα από 10 χρόνια «ξύλο» και όταν για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μία μετοχή πρέπει να σταθείς μία ώρα στο τραπεζικό γκισέ ή να κάνεις τη χρηματιστηριακή τραπεζίτη σου, ουδείς ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ' αυτή την αγορά.

Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής...
Φίλτατοι, καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Ακόμη και τα καλύτερα συστήματα ενίοτε αποτυγχάνουν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να τα βρούμε.

Μία γρήγορη ματιά μέχρι τη Λεωφ. Αθηνών, όπου στεγάζεται πλέον το γνωστό «άυλο μαγαζί», αρκεί για να μας πείσει.

Όπως λέγει ο φίλτατος και άκρως συμπαθής κ. Σπ. Καπράλος, για την τελευταία αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του Χ.Α., στόχος της προσπάθειας είναι «ο εκσυγχρονισμός... με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών μέσα από τη συνολική αναθεώρηση του Κανονισμού του Χ.Α.».

Σύμφωνοι. Μόνον που πλέον ουδένα -ή σχεδόν- αφορά αυτό το «μαγαζί».

Ο ασθενής είναι ήδη... νεκρός.

Διότι έπειτα από δέκα χρόνια «ξύλο» και όταν για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μία μετοχή πρέπει να σταθείς μία ώρα στο τραπεζικό γκισέ ή να κάνεις τη χρηματιστηριακή τραπεζίτη σου, ουδείς ενδιαφέρεται -εμπράκτως- να συμμετάσχει σε αυτήν την αγορά.

Δείτε τους ενεργούς κωδικούς, κύριοι, και θα αντιληφθείτε του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με τα δικά σας τα στοιχεία, η περίοδος Φεβρουαρίου - Μαρτίου (για τον Απρίλιο σας περιμένουμε...) ήταν από τις πλέον φτωχές στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Απογοήτευση και τάση φυγής, σε όλο της το μεγαλείο...

Οι ενεργοί κωδικοί μειώθηκαν στους 61.777, έναντι 68.434 τον Φεβρουάριο, αν και στην πραγματικότητα τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, οι καθημερινές συναλλαγές δεν αφορούν ούτε στα μισά από αυτά.... αφού ως ενεργός λογίζεται κωδικός που έχει κάνει έστω και μία πράξη κατά το εξεταζόμενο διάστημα...

Στην πραγματικότητα, περίπου 5.000 κωδικοί κάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των πράξεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα την κάνουν επί 30 - 40 μετοχών. Από εκεί και μετά το χάος...

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για το «άνοιγμα» νέων μερίδων στο Χ.Α. Τον Ιανουάριο άνοιξαν 3.052, τον Φεβρουάριο 2.522, ενώ τον Μάρτιο άνοιξαν μόλις 1.858 νέες μερίδες.

Θυμάστε ότι κάποτε η Σοφοκλέους «υπήρχε» και το «μαγαζί» δεν αφορούσε μόνον μία ομάδα τραπεζιτών και εισηγμένων;

Τι να την κάνουμε τη MiFid και τις όποιες αλλαγές για διαφάνεια και μείωση της γραφειοκρατίας όταν έχουν όλα τελειώσει;... (Κατά τα λοιπά, μπράβο σας και καιρός ήταν..., αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα...).

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v