Η κληρονομιά των Τεμπών

Ένα συγκοινωνιακό και μεταφορικό μέσο που υφίσταται στην Ελλάδα από το 1869 και κυριαρχεί στο εξωτερικό, ο σιδηρόδρομος, σήμερα στέκει πλήρως απαξιωμένο στη χώρα μας. Τον δρόμο για να αλλάξει αυτό τον δείχνει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Μην το αγνοήσετε.

Η κληρονομιά των Τεμπών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν της προφανούς αξίας του στον προσδιορισμό των αιτίων και τον καταλογισμό των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, είναι πολύτιμο, κυρίως, για τις συστάσεις που διατυπώνει με στόχο την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.

Όσο προφανής είναι ο καταλογισμός ευθυνών, ακόμη κι αν δεν διεκδικούν τον ρόλο του δικαστή οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το συγκεκριμένο πόρισμα, οι προτάσεις και οι συστάσεις που διατυπώνουν είναι το άλλο κρίσιμο σκέλος του.

Για ακριβώς αυτόν τον λόγο οι κρατούντες τα ηνία του τόπου οφείλουν να μην το καταχωνιάσουν σε κάποιο συρτάρι μόλις παρέλθει η όποια “αξιοποίησή” του κατά την τρέχουσα περίοδο για επικοινωνιακούς ή άλλους αλλότριους σκοπούς -όπως τόσες φορές έχουμε δει με αντίστοιχα πορίσματα κατά το παρελθόν - αλλά να υλοποιήσουν όσα προτείνει και όσα δεν έκαναν επί τόσα χρόνια για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων στον τόπο μας.

Διότι, εντέλει, όπως μπορεί να διαπιστώσει και ο κάθε αναγνώστης του πορίσματος, ήσαν πολλά -συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης πλέον σύμβασης 717 – εκείνα τα οποία δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, επί της παρούσης αλλά και προηγουμένων κυβερνήσεων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση χώρος για δικαιολογίες, πλέον, δεν υπάρχει. Στο πόρισμα παρατίθενται 17 προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων αφορά άπαντες τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας, από την πολιτεία, τις ανεξάρτητες αρχές έως και τις εταιρείες, κρατικές ή μη, που εμπλέκονται στη λειτουργία τους αλλά και το προσωπικό τους.

Ιδίως δε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται στην καθημερινή τους δουλειά να τηρούν όσα ήδη περιγράφονται στους κανονισμούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου, η μη τήρηση των οποίων, όπως συμπεραίνει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ συνέβαλε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ας είναι τούτη η τραγική “κληρονομιά” αυτού του δυστυχήματος. Ότι η αποτρόπαιη έκβασή του, που στοίχισε 57 ζωές, οι περισσότερες νέων ανθρώπων, συνέβαλε τελικά στην αφύπνιση του τόπου ως προς την ανάγκη εκ νέου εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης στη λειτουργία του σιδηροδρόμου στη χώρα μας. Μίας υπηρεσίας, επιβατικής και εμπορευματικής, η οποία κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στον λοιπό δυτικό κόσμο.

Ας μην επιτραπεί, λοιπόν, στα όποια συμφέροντα ανταγωνιστικών μεταφορικών μέσων ή από όπου κι αν αυτά προκύπτουν, να υποσκάψουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει ένα καθήκον, ενόσω αποποιείται δικαίως ή αδίκως οποιαδήποτε τυχόν ευθύνη της για όσα ήδη συνέβησαν, αυτό αφορά στην πλήρη υλοποίηση των προτάσεων της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία -αν μη τι άλλο- φέρει τεχνοκρατικά άμφια.

Ακόμη κι αν απαιτηθεί η πρόσκαιρη διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου μέσου, έως ότου τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι προτάσεις, η υλοποίησή τους θα σημάνει την έναρξη μίας νέας εποχής για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα και κυριότερα για το επίπεδο εμπιστοσύνης που τρέφει το επιβατικό κοινό προς αυτούς.

Ένα συγκοινωνιακό και μεταφορικό μέσο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1869 στην Ελλάδα, σήμερα στέκει παντελώς απαξιωμένο, ενώ σε χώρες του εξωτερικού κυριαρχεί στις προτιμήσεις του επιβατικού κοινού για τις μετακινήσεις του και των επιχειρήσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, χάρις στην αξιοπιστία και ασφάλεια που προσφέρει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στην Ελλάδα γιατί όχι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v