Με έργα βιτρίνας δεν σώζεται το ΕΣΥ

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και όραμα. Από αυτά πάσχει και δη βαριά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έργα «βιτρίνας» και ευχολόγια δεν θα σώσουν ούτε αυτό ούτε τους πολίτες αυτής της χώρας.

Με έργα βιτρίνας δεν σώζεται το ΕΣΥ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν χθες και την επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει το στίγμα των προθέσεών του για την Υγεία. Η παρέμβασή του, όμως, αφορούσε κυρίως στην επικοινωνία και όχι στην ουσία του δράματος το οποίο εξελίσσεται περί το ΕΣΥ.

Επισκέφθηκε την αίθουσα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η οποία ανακαινίζεται με κόστος 1,26 εκατ. ευρώ, από όπου δήλωσε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει».

Διερωτάται, όμως, κανείς ως προς τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το ΕΣΥ. Διότι αν και προωθείται, με τη βοήθεια και κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα για την ανακαίνιση και βελτίωση των υποδομών Υγείας, τα κύρια προβλήματα του ΕΣΥ παραμένουν η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Δίχως χρήματα και ανθρώπους, δεν κάνεις δουλειά.

Ας ρωτήσουν και τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι κατέρχονται σε Πανυγειονομική απεργία στις 17 του μηνός ακριβώς για αυτούς τους λόγους.

Ας ρωτήσουν εντέλει τον ίδιο τον φίλτατο Ά. Γεωργιάδη, αρμόδιο υπουργό, ο οποίος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στις άγονες προσκλήσεις πλήρωσης ιατρικών θέσεων που έχει απευθύνει, οι οποίες οδηγούνται σε ναυάγιο ακριβώς λόγω των χαμηλών απολαβών των γιατρών. Θα είχαν φύγει στο εξωτερικό από τα χρόνια της κρίσης έως και τώρα περί τους 20 με 25 χιλιάδες γιατρούς, εάν μπορούσαν να βρουν αξιοπρεπείς αποδοχές στα ελληνικά νοσοκομεία;

Να το κάνουμε απλό το θέμα; Το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και εκσυγχρονίστηκε, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον “Daniel”, παραμένει, επί της ουσίας, σε υπολειτουργία, εξαιτίας της απουσίας προσωπικού. Εάν δεν έχεις προσωπικό και δη το κατάλληλο, τι να τα κάνεις τα όμορφα κτήρια;

Από του χρόνου, δε, που το 90% της χρηματοδότησης του ΕΣΥ περιέρχεται στον ΕΟΠΥΥ, τι θα γίνει; Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι που χρωστά στα νοσοκομεία της χώρας περί τα 11 δισ. ευρώ; Έτσι θα ορθοποδήσει η χρηματοδότηση των νοσοκομείων;

Όταν τα δημόσια νοσοκομεία θα παίρνουν χρήματα βάσει του έργου που παράγουν, που σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται λογικό, ποια θα είναι η μοίρα των Περιφερειακών Νοσοκομείων; Εάν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας λειτουργούσαν ομαλά, θα υπήρχε ανάγκη να στοιβάζεται ο κόσμος στο Αττικόν και στα άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας για να βρει την υγειά του; Το νέο σύστημα, που θα αρχίσει να λειτουργεί από 01.01.25, δεν θα ανατροφοδοτήσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της υποχρηματοδότησης για τα νοσοκομεία της ελληνικής Περιφέρειας;

Αφήστε τα, φίλτατοι. Τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από το οποίο τόσα προσδοκά ο λαός αυτής της χώρας και στο οποίο είναι αναγκασμένος να καταφύγει ο κάθε πολίτης, είναι δομικού χαρακτήρα και δεν λύνονται ούτε με έργα «βιτρίνας», όσο καλοδεχούμενα κι αν είναι αυτά σε πρώτη ανάγνωση, ούτε βεβαίως με τα κάθε λογής «μπαλώματα», όπως τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν πρόσφατα σε νέους γιατρούς. Λύνονται μόνο με όραμα, με σχέδιο και με ικανή χρηματοδότηση. Ούτε με «τζάμπα» απογευματινά χειρουργεία, με λεφτά από το Ταμείο Ανάπτυξης, ούτε με τη διατύπωση ευχολογίων από το Υπουργείο Υγείας.

Ας επισκεφθεί ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης μία αίθουσα επειγόντων περιστατικών οποιουδήποτε νοσοκομείου στην Αττική σε ημέρα εφημερίας ή ας ρίξει μια ματιά στις λίστες αναμονής για εγχειρήσεις, που οδηγούν τους ασθενείς σε αναμονή εξαμήνου ή ακόμη και έτους ή και διετίας, ανά περίπτωση.

Από εκεί, δε, ας δούμε τι θα έχει να πει...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v