Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, χθες, σημασία δεν είχαν τόσο οι νικητές όσο οι ηττημένοι. Κι αυτό διότι από τη χθεσινή κάλπη ηττημένη εξήλθε η ίδια η Δημοκρατία, υπό το φως της υψηλότατης αποχής του εκλογικού σώματος, και η Νέα Δημοκρατία, δεδομένης της απώλειας τόσο του -καθόλα εμβληματικού- Δήμου Αθηναίων, όπως και εκείνου της Θεσσαλονίκης, όσο και 5 εκ των 6 Περιφερειών τις οποίες το κυβερνών κόμμα ακόμη διεκδικούσε.
Με το περίφημο πρωθυπουργικό 13+3 παρελθόν, την ανατροπή του αναμενόμενου αποτελέσματος για τον Δήμο Αθηναίων και την απώλεια της συντριπτικής πλειονότητας των «εκκρεμών» Περιφερειών, διαφάνηκε, για πρώτη φορά μετά από σειρά εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων ετών, η άτυπη -πλην ευρεία- συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου, αν και η μελλοντική του πορεία μέλλει να διευκρινιστεί.
Εάν σταθμίσουμε δε την έκβαση της εκλογικής μάχης στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο φίλτατος Κ. Μπακογιάννης δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ούτε καν το ποσοστό της ψήφου που είχε κατά την πρώτη Κυριακή, ενώ ο «αντίπαλός» του κ. Χ. Δούκας συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από το άθροισμα εκείνων που είχε ο ίδιος και σειρά συνυποψηφίων του την προηγούμενη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του κ. Κ. Ζαχαριάδη, η δημιουργία ενός άτυπου αντικυβερνητικού μετώπου εμφανίζεται να ανατέλλει.
Αντίστοιχα, η επικράτηση των λεγόμενων «ανταρτών« σε τουλάχιστον 4 περιφέρειες (Β. Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Δυτ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης), έναντι του υποψηφίου ο οποίος έφερε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, καθιστά σαφές ότι υπήρξε έκφραση κλίματος εσωκομματικής δυσφορίας έναντι των επιλογών που είχε κάνει η ΝΔ. Αντίθετα, ευλόγως, δεν υποδηλοί μετατόπιση με ιδεολογικό ή παραταξιακό πρόσημο, όπως ορισμένοι επιχείρησαν να την εμφανίσουν.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα όφειλε να συνιστά πεδίο προβληματισμού για την κυβέρνηση, υπό το φως της αποδοκιμασίας που εισέπραξαν οι επιλογές της, όχι σε μία ή δύο αλλά συνολικά σε πέντε περιφέρειες, δεδομένου ότι «κατέκτησε» μόνο εκείνη της Πελοποννήσου.
Σαφές μήνυμα προβληματισμού προβάλλει από την τροπή του εκλογικού αποτελέσματος στη Θεσσαλία, η οποία απέρριψε συνολικά την κυβερνητική πρόταση, παρά τη σαφή στήριξη που παρείχε στον κ. Κ. Αγοραστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, μολονότι είθισται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, η σαφής απώλεια του πολιτικού στόχου της ΝΔ για το περίφημο 13+3 συνιστά ένα μάλλον απρόσμενο μήνυμα, το οποίο θα όφειλε να προσμετρήσει η κυβέρνηση.
Το παραδοσιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ, αυτό που την ανέδειξε νικήτρια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν πήγε χθες στην κάλπη, είτε επειδή εκτίμησε πως η νίκη για την κυβερνώσα παράταξη είναι δεδομένη, είτε επειδή αδιαφόρησε για το αποτέλεσμα, οδηγώντας όμως έτσι σε απαξία τη δημοκρατική διαδικασία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, παρείχε έτσι ευκαιρία επικράτησης, τουλάχιστον στους εμβληματικούς Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στους πολιτικούς αντιπάλους του.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το γεγονός τούτο αντικατοπτρίζει την αποτυχία της ΝΔ να πείσει το ίδιο το κοινό της ως προς την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Όπως επίσης καταδεικνύει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που εξελίχθηκαν σε σειρά Περιφερειών, όπου ουσιαστικά η ΝΔ αντιμαχόταν τον εαυτό της…
Τέλος, η χθεσινή κάλπη είχε και ακόμη δύο μηνύματα: ότι η κοινωνία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι, ως εκ τούτου, η «ανατροπή» μπορεί να καταστεί… κανονικότητα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.