Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αν και υπάρχει προφανής σοφία στην εκτίμηση ότι όσο το Μεσανατολικό παραμένει ανεπίλυτο, θα υπάρχουν πάντα οι συνθήκες για να γεννηθεί η επόμενη γενιά εξτρεμιστών, είναι αντίστοιχα σαφές ότι όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, κυοφορείται μία ριζική αλλαγή στη Μέση Ανατολή.
Η χθεσινή διαβεβαίωση Νετανιάχου, δε, ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» συνιστά μόνο ένα σκέλος αυτής της εξίσωσης.
Μετά την καθ' όλα αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, η σκέψη να μην υπάρξει η προσήκουσα απάντηση εκ μέρους του οφείλει να θεωρείται αδιανόητη. Εάν δεν υπάρξει εισβολή στη Γάζα και εάν δεν αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ριζικό η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κανείς Ισραηλινός δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην πατρίδα του, εφεξής. Ζήτημα σαφώς υπαρξιακό για το συγκεκριμένο κράτος, παρά τη μακρά συνάφειά του με αντίστοιχα διλήμματα και κατά το παρελθόν.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και παρά την παράμετρο των ομήρων που κρατά η Χαμάς, η διεθνής κοινότητα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Για καταστάσεις, με άλλα λόγια, οι οποίες θα θέσουν σε δοκιμασία τις προσπάθειες που καταβάλλονταν έως τώρα για την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ τόσο με την Τουρκία, από τη μία πλευρά, όσο και με σειρά Αραβικών κρατών από την άλλη, και είχαν οδηγήσει στις περίφημες Συμφωνίες του Αβραάμ. Το σκεπτικό δε ότι η τελευταία επίθεση της Χαμάς στόχευε και στην αποτροπή του ενδεχομένου σύναψης αντίστοιχης συμφωνίας και με τη Σαουδική Αραβία δεν είναι άτοπο.
Τούτων δοθέντων, το περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την επίθεση της Χαμάς ανατρέπει τις έως τώρα ισορροπίες και καλεί για την υιοθέτηση ξεκάθαρων θέσεων ως προς το πού στέκει η κάθε χώρα και δη της ευρύτερης «γειτονιάς», στη συγκεκριμένη σύρραξη. Μία άποψη την οποία εμφανίζεται να ενστερνίστηκε η Ελλάδα ευθύς εξαρχής και επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.
«Τη συνάντησή μας σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του. Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε με πυρά εναντίον αμάχων, με απαγωγές αθώων πολιτών, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών και ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ένα σαφές πλαίσιο αρχών επί των οποίων η Ελλάδα κρίνει τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Αντίθετα, η στάση της Τουρκίας, μιας χώρας παραδοσιακού συμμάχου της Χαμάς, υπήρξε, στην καλύτερη περίπτωση, επαμφοτερίζουσα, καθώς υιοθέτησε πολιτική περίπου ίσων αποστάσεων καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και… κλιμάκωσης. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η πρόταση διαμεσολάβησης εκ μέρους της Άγκυρας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία απορρίφθηκε από το Ισραήλ με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επομένη του τρομακτικού τρομοκρατικού πλήγματος που δέχθηκε το Ισραήλ και η απάντηση που η συγκεκριμένη χώρα επιφυλάσσει για τη Χαμάς οδηγεί, αν μη τι άλλο, σε αναδιάταξη της δυναμικής για αποκατάσταση σχέσεων, η οποία προϋπήρχε στην περιοχή.
Ας μην αυταπατόμαστε, δε, η στάση του καθενός στην περιοχή θα βαρύνει καταλυτικά και στις συμμαχίες του.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.