Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο εκείνες της προηγούμενης τετραετίας, όσο και η παρούσα, οδηγήθηκαν στην εξουσία από το εκλογικό σώμα στη βάση σειράς δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας ευρείας ατζέντας “νόμου και τάξης”.
Μίας ατζέντας η οποία είχε ως κύριο στόχο -οι δευτερεύοντες ανήκουν σε μία άλλη συζήτηση- την επικράτηση κράτους δικαίου και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και ισονομίας μεταξύ των πολιτών.
Από αυτήν την ατζέντα, όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει αποκλίνει. Αυτό πιστοποιεί το νέο κύμα παράτυπης μετανάστευσης το οποίο ανενόχλητο εμφανίζεται να εισέρχεται με αυξανόμενους ρυθμούς στη χώρα μας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους του Έβρου και άλλων ακριτικών περιοχών. Όταν διακινητές νοιώθουν ότι μπορούν να αλωνίζουν απερίσπαστοι την Β. Ελλάδα, ταξιδεύοντας ακόμη και αντίθετα στη φορά των εθνικών οδών, για ποιο κλίμα ασφάλειας μπορούμε να κάνουμε λόγο;
Όταν αλλοδαποί χούλιγκανς εισέρχονται στη χώρα μας και διασχίζουν τη μισή Ελλάδα δίχως πρόβλημα, μολονότι οι αστυνομικές αρχές ήσαν σε πλήρη γνώση της έλευσής τους και του κινδύνου που αυτοί έθεταν σε φιλάθλους και λοιπούς πολίτες, τότε για ποιο κλίμα ασφάλειας μπορούμε να κάνουμε λόγο;
Όταν ο ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποπέμπεται επειδή επέλεξε να πάει διακοπές τη στιγμή κατά την οποία τμήματα της χώρας είχαν παραδοθεί στις φλόγες και ο αντικαταστάτης του αποποιείται οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης όταν η ΕΛΑΣ -η οποία τελεί υπό την εποπτεία του- εμφανίζει εικόνα διάλυσης, τότε για ποιο κλίμα ασφάλειας μπορούμε να κάνουμε λόγο;
Υπό το φως όλων αυτών αλλά και δεσμεύσεων που ακόμη παραμένουν κενό γράμμα, όπως η αποκατάσταση ευνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, -η οποία μόνον κατ’ όνομα υφίσταται και παραμένει απούσα από τα ΑΕΙ- προφανώς έχουμε αποκλίνει από την περίφημη ατζέντα νόμου και τάξης, που προεκλογικά υποσχόταν η ΝΔ.
Έτσι λοιπόν, ανεξαρτήτως του βαθμού πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να περιβάλλει τον φίλτατο κ. Γ. Οικονόμου, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ή του πρώιμου της θητείας του στην συγκεκριμένη θέση, ελάχιστη τιμή στην παρούσα κυβέρνηση περιποιεί η αποποίηση πολιτικών ευθυνών εκ μέρους του στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς και του κακού που αυτοί - και οι όποιοι τυχόν ημεδαποί συνοδοιπόροι τους - προκάλεσαν στην Ελλάδα.
Εάν ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ ή ο διοικητικός επικεφαλής της, δεν έχουν ευθύνη για την πασιφανή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη υπόθεση -την οποία επεσήμανε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου- τότε ποιος έχει;
Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι αποποιούνται των καταφανών πολιτικών ευθυνών τους, να εμπνεύσουν κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους πολίτες;
Έτσι, λοιπόν, ανεξαρτήτως των όποιων ιαχών ή σκοπιμοτήτων της αντιπολίτευσης, η οποία, σχεδόν σύσσωμη, ζητά την παραίτηση του κ. Οικονόμου, είναι σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση θα όφειλε να καταβάλει – αν μη τι άλλο – συστηματικότερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εάν τούτο μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο ο οποίος δηλώνει δημοσίως ότι «δεν είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ, αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν», είναι κάτι το οποίο μέλλει να καταδειχθεί.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτή η δήλωσή του απομειώνει την αξία εκείνης που την ακολούθησε: «αναλαμβάνω την ευθύνη να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε την Ελληνική Αστυνομία».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.