Μην οδηγείτε τον τόπο στην πολιτική ανωμαλία

Πρέπει να βιώσουμε ένα νέο διχασμό, ώστε να «βγουν» αυτές οι εκλογές; Δεν πρέπει να παραμείνει ένα ελάχιστο έδαφος συνεννόησης μεταξύ των κυριότερων κομμάτων του τόπου; Ίσως φανεί χρήσιμο… μετά τις εκλογές.

Μην οδηγείτε τον τόπο στην πολιτική ανωμαλία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ενώπιον συγκεντρωθέντος πλήθους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε πρόσφατα τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «θα κάνει το παν για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται».

Για την ακρίβεια, τον κατηγόρησε ότι θα επιστρατεύσει, μεταξύ άλλων, «προβοκάτσιες, εκβιασμούς, δωροδοκίες, αποστασίες» και άλλα τινά, για τα οποία, άλλωστε, -όπως είπε- η οικογένεια Μητσοτάκη έχει το know how -σε μία ευθεία αναφορά στον πατέρα του πρωθυπουργού, αείμνηστο πλέον, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στα γεγονότα του 1965, τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία ως «η αποστασία».

Όλα αυτά, δε, ο κ. Τσίπρας τα ανήρτησε σε δημόσια θέα, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ώστε, προφανώς, να τύχουν της προσοχής ενός ακόμη μεγαλύτερου κοινού, έναντι εκείνου ενώπιον του οποίου τα εκστόμισε.

Το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του έχει ως εξής: «Αυτές τις 30 ημέρες θα δούμε πολλά πράγματα μπροστά μας. Αυτό το κατεστημένο, αυτό το καθεστώς, θα κάνει το παν για να γαντζωθεί στις καρέκλες της εξουσίας. Θα κάνει το παν για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται. Δεν θα τα καταφέρει. Αλλά να ξέρετε, οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες, θα επιστρατευτούν το επόμενο διάστημα από αυτό το καθεστώς. Άλλωστε στις αποστασίες -μία τέτοια κατήγγειλε σήμερα ο κ. Βελόπουλος για κάποιους βουλευτές του- η οικογένεια Μητσοτάκη γνωρίζει το know-how. Ξέρει πώς ακριβώς γίνονται».

Υπό το φως αυτών των κατηγοριών, δύο τινά μπορούν να λεχθούν: Είτε ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο είτε δεν έχει. Με άλλα λόγια, είτε οι κατηγορίες του εναντίον του κ. Μητσοτάκη ευσταθούν, και ο πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος να προχωρήσει στα ατοπήματα του είδους που περιγράφει ο κ. Τσίπρας, είτε οι κατηγορίες που του προσάπτει είναι αστήρικτες. Σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων, ωστόσο, εις εκ των δύο αυτών ανδρών ανοίγει τις πύλες της πολιτικής ανωμαλίας για τον τόπο μας.

Εάν ευσταθούν οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τον τόπο σε προφανή πολιτική αταξία και αναταραχή. Εάν δεν ευσταθούν, τότε ο κ. Τσίπρας είναι εκείνος ο οποίος, με τα λεγόμενά του, οξύνει το πολιτικό κλίμα, αποδίδοντας -αν μη τι άλλο- ανυπόστατες κατηγορίες στον πρωθυπουργό.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία κατάσταση lose-lose για τον τόπο, που θα έλεγε και μία άλλη ψυχή. Προς τι, δε, όλα αυτά, αν όχι χάριν της επίτευξης κλίματος πόλωσης και κομματικής συσπείρωσης;

Πόσο μακριά, όμως, μπορεί να πάει αυτή η «βαλίτσα»;

Καλώς ή κακώς, ο τόπος οδεύει σε μία εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, η οποία ως γνωστόν ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας. Ενδέχεται, δε, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, να οδεύσει και σε επαναληπτικές εκλογές, με στόχο την εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμη και κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κυριότερων κομμάτων του τόπου.

Υπό το φως αυτού του ενδεχομένου, κατά πόσον συνάδει η δημιουργία κλίματος πόλωσης και οξύτητας μεταξύ των κυριότερων πολιτικών πρωταγωνιστών; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, έχουν συντελεστεί αυτά για τα οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Τσίπρας ή αποτελούν την πηγή των ανησυχιών του σε σχέση με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις;

Τι ακριβώς θέλει να μας πει;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v