Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Για την υπόθεση των υποκλοπών και τα διάφορα πλοκάμια της, τι γνωρίζουμε έως τώρα, με -έστω- σχετική βεβαιότητα; Μόνον αυτά που διαπίστωσε και κοινοποίησε προς τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, καθ’ υπέρβαση ή μη της κείμενης νομοθεσίας και των ερμηνειών που της δίδει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.
Με άλλα λόγια, το περίφημο «6 στα 6» που είπε χθες ο κ. Α. Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στα πρόσωπα για τα οποία υπέβαλε ερώτημα στην ΑΔΑΕ και για τα οποία έλαβε απαντήσεις: «Τον Δεκέμβριο ζήτησα γραπτώς από την ΑΔΑΕ να διενεργήσει έλεγχο, ώστε να αποδειχθεί εάν είχαν επισυνδεθεί από την ΕΥΠ ο Κωστής Χατζηδάκης (όταν ήταν υπουργός Ενέργειας), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος και τα στελέχη του τμήματος εξοπλιστικών του υπουργείου κύριοι Λάγιος και Αλεξόπουλος. Η απάντηση ήταν έξι στα έξι. Για όλους βρέθηκαν επισυνδέσεις…».
Πρόκειται για παρακολουθήσεις, δε, οι οποίες γίνονταν επί μήνες. Όλες με εισαγγελικές εγκρίσεις και καθ’ υπόδειξιν συγκεκριμένων προσώπων. Δεν είναι εύλογη η απαίτηση να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους διατάχθηκαν αυτές οι παρακολουθήσεις και από ποιους; Ακόμη κι αν δεν γνώριζε η κυβέρνηση τους υπεύθυνους, τόσους μήνες δεν όφειλε να τους έχει εντοπίσει; Σήμερα, τι κάνει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ για αυτή την υπόθεση;
Παρ' όλα αυτά, ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις υποκλοπές μάθαμε κάτι το ουσιαστικό, εξαιτίας του εσπευσμένου λουκέτου στο οποίο την οδήγησε η κυβερνητική πλειοψηφία και της άρνησής της να εξετάσει ουσιώδεις μάρτυρες, ούτε και από τις εργασίες της διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προς την οποία απευθύνθηκε ο κ. Ράμμος για να βρει τις πόρτες της κλειστές.
Έως τώρα, όσα έρχονταν στη δημοσιότητα εκπορεύονταν -κυρίως- από συγκεκριμένα έντυπα, με έντονη κομματική χροιά, και ήταν άρα, καλώς ή κακώς, μειωμένης αξιοπιστίας, ενώ στερούνταν και τεκμηριώσεως.
Έτσι, λοιπόν, ακόμη κι αν ενστερνιστούμε -έστω προς στιγμήν και έστω χάριν συζητήσεως- ότι οι ενέργειές του ευνοούν την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο κ. Ράμμος αποτελεί τη μόνη «πηγή» σε αυτή την πολυπλόκαμη υπόθεση, η οποία με τη βαρύτητα της υπογραφής της προχωρά σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις, με αποδέκτες τα θεσμικά πρόσωπα που ορίζει η νομοθεσία. Ως προς τούτο άρα, το έργο του είναι θεάρεστο.
Αντίθετα, αν και η υπόθεση των υποκλοπών εμφανίστηκε ως το έναυσμά της, από την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, πλην εκπλήξεων, ελάχιστα σοφότεροι αναμένεται να εξέλθουμε.
Η κυβέρνηση αναμένεται να επιβεβαιώσει την πλειοψηφία της και να παραμείνει στη διακυβέρνηση της χώρας έως ότου προκηρύξει τις επόμενες εκλογές και η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, θα ξεδιπλώσει τον καμβά της αντικυβερνητικής ρητορικής της, για όσο κοινοβουλευτικό χρόνο τής διατεθεί.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, εξυπηρετείται είτε η υπόθεση της διαλεύκανσης των υποκλοπών, είτε η επιβεβαίωση της ισχύος των θεσμών, από τη διεξαγωγή μίας πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβερνήσεως; Υπό τις παρούσες συνθήκες, προφανώς όχι.
Η συζήτηση που άρχισε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στις 4 το απόγευμα, ελέω του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Ιαπωνία, εκτιμάται ότι θα αφορά κάθε άλλο παρά την υπόθεση των υποκλοπών. Θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά ένα στείρο πεδίο διαλόγου κωφών, όπου η κάθε πλευρά θα αναπτύσσει τη δική της «πραγματικότητα», υπερασπιζόμενη τις θέσεις της ή την... απουσία τους. Πάντως, θα αφορά μόνον κατά ένα μικρό μέρος την υπόθεση των υποκλοπών ή την ισχύ των -καθόλα κλονισμένων από τις έως τώρα εξελίξεις- θεσμών στην πατρίδα μας.
Αναμένεται επίσης να χαρακτηριστεί από ακραία πόλωση και ως αποτέλεσμα να επενεργήσει καταλυτικά για την αύξηση της συσπείρωσης -κυρίως- των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάτι μάλλον επωφελές για αμφότερα αυτά τα κόμματα, ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, προς τι ο κόπος; Προς τι οι μαραθώνιες συνεδριάσεις που αθροιστικώς θα φθάσουν έως και τις 34 ώρες διάρκειας, όπως μας είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, φίλτατος κ. Κ. Τασούλας, αν όχι χάριν της επανάληψης απολύτως γνωστών θέσεων εκ μέρους των κομμάτων και ενίσχυσης της συσπείρωσης των οπαδών τους;
Όσο για τις υποκλοπές και το τι πραγματικά συνέβη… έχει ο Θεός!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.