Φίλτατοι καλή σας ημέρα!
Μία επιστολή μόλις τεσσάρων σελίδων προς τον ΟΗΕ, που εστάλη με οκτάμηνη καθυστέρηση και μία σύντομη, πλην απολύτως σαφής, αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στο φόρουμ του Νταβός, συνθέτουν πλέον την ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
Οριοθετούν, με άλλα λόγια, την κόκκινη γραμμή της Ελλάδος σε ό,τι αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τυχόν ρήξη της οποίας θα σημάνει κατ’ ανάγκην απάντηση επί του πεδίου.
Στις τέσσερις σελίδες της επιστολής που υπογράφει η πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, παρατίθενται οι θέσεις της χώρας μας ως προς τις τουρκικές αιτιάσεις περί στρατικοποίησης νήσων του Αιγαίου και ήδη από την πρώτη εξ αυτών των σελίδων τονίζεται πως (σ. σ. σε ελεύθερη μετάφραση): «Είναι στέρεα εδραιωμένο στο διεθνές δίκαιο ότι όταν κράτη συνάπτουν συνθήκες ορίζοντας σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο κυρίαρχος στόχος τους είναι η επίτευξη σταθερότητας και οριστικότητας». Προστίθεται δε ότι «και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον από τη στιγμή και μετά που μία συνθήκη καθιερώνει ένα σύνορο ή μία σταθερή εδαφική κατάσταση, το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται πλέον από την ίδια τη Συνθήκη».
Τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά;
Σημαίνουν, απλώς πως η «φιλολογία» περί την υπόθεση σταματά κατά τρόπο οριστικό.
Σημαίνει, επίσης, και πως η χώρα μας παρά το γεγονός ότι εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται το αμφιλεγόμενο κατά το πνεύμα του διεθνούς συστήματος, των θέσεων της Ελλάδος, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της στρατικοποίησης ή μη των νήσων του Αιγαίου, ορίζει μία «κόκκινη γραμμή», η οποία ταυτίζεται με τα υφιστάμενα σύνορα και επαναλαμβάνει με νομικούς όρους όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο Νταβός: «(...) εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, (…….) τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα τράβηξε την κόκκινη γραμμή της και σε ελεύθερη μετάφραση είπε: έως εδώ με τις ιστορίες σας και μην κάνετε λάθος ως προς τις προθέσεις μας να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Έτσι, λοιπόν, προχώρησε σε κάτι απολύτως χρήσιμο έναντι της γείτονος. Δήλωσε τόσο με νομικούς όρους όσο και προφορικά ότι ανεξαρτήτως των όποιων σκοπιμοτήτων τρέφει η Τουρκία, ανεξαρτήτως της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται ή της δεινότητας της οικονομικής της θέσης και των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται για την επανεκλογή Ερντογάν κάποια στιγμή το επόμενο δωδεκάμηνο, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Είναι αποφασισμένη ως προς αυτό και επιθυμεί να καταστήσει σαφή αυτήν της την απόφαση σε όσους ακόμη τρέφουν τυχόν αμφιβολίες περί αυτού.
Έτσι, μολονότι η χώρα μας χρειάστηκε το μάλλον μακρύ υπό τις περιστάσεις διάστημα των οκτώ μηνών έως ότου απαντήσει στις αιτιάσεις που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ η γείτων, δια χειρός Σινιρλίογλου, η απάντησή της αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών της. Για όσους, δε, έχουν πρόβλημα κατανόησης, η σύντομη αποστροφή του πρωθυπουργού από το Νταβός μείωσε ακόμη περισσότερο τις όποιες αμφιβολίες τυχόν υπήρχαν ως προς τις προθέσεις μας.
Κατέστησε σαφές ότι αν και υφίστανται ισχυρά νομικά επιχειρήματα ως προς τις ελληνικές θέσεις, η χώρα μας είναι απολύτως διατεθειμένη να επιβεβαιώσει τα σύνορά της επί του πεδίου.
Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον αυτό έγινε αντιληπτό.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.