Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στο ειδησεογραφικό προσκήνιο, δύο ήσαν οι ειδήσεις που κυριαρχούσαν χθες σε σχέση με την Τουρκία: πρώτον, ότι έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα από την οικία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος να πληρώσει τον σχετικό λογαριασμό και δεύτερον, η αντίδραση της Άγκυρας στην χρήση του όρου “γενοκτονία”, εκ μέρους των ΗΠΑ, για την περιγραφή όσων βίωσαν οι Αρμένιοι, προ 107 ετών στα χέρια των Τούρκων / Οθωμανών.
Υπό άλλες περιστάσεις, θα ήταν απλώς Δευτέρα του Πάσχα και αμφότερες αυτές οι ειδήσεις δεν θα ξένιζαν.
Ούτως ή άλλως, ο μεν Κιλιτσντάρογλου ατύπως ηγείται τους τελευταίους μήνες ενός κινήματος του τύπου “δεν πληρώνω” και αυτοβούλως σταμάτησε να πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις αλλά και συμπαράστασης στα 4 εκατ. νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Αποφάσισε να μείνει στο σκότος για μία εβδομάδα, ώστε να “μοιραστεί τον πόνο του λαού”, όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά, δε, στη χρήση του όρου “γενοκτονία Αρμενίων” εκ μέρους της Ουάσινγκτον και του προέδρου Μπάϊντεν αλλά και της σφοδρής αντίδρασης της Άγκυρας σε αυτό το γεγονός, ακριβώς τα ίδια είχαν συμβεί και πέρυσι, στην αντίστοιχη επέτειο της 24ης Απριλίου, οπότε άρχισαν να ξετυλίγονται τα γεγονότα του 1915.
Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι πλέον η Τουρκία πλέει ολοταχώς προς την επόμενη εκλογική της αναμέτρηση, εντός του επομένου δωδεκαμήνου και πάντως όχι αργότερα από την εκπνοή του Μαΐου 2023.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όχι μόνον για το μέλλον της γείτονος αλλά, υπό τις περιστάσεις, κυριότερα, για τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος κινδυνεύει μετά από σχεδόν 20 χρόνια στις θέσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, να βρεθεί εκτός εξουσίας. Κάτι το οποίο άπτεται άμεσα, κατά τα φαινόμενα, όχι μόνον της πολιτικής του επιβίωσης.
Έτσι, λοιπόν, σε μία Τουρκία στην οποία ο πληθωρισμός τρέχει με ποσοστό άνω του 60% και εκατομμύρια νοικοκυριών βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της απόλυτης ένδειας, το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής σκηνής εμφανίζεται να είναι ο λαϊκισμός αλλά και οι εθνικιστικές εξάρσεις. Η αντιπολίτευση εμφανίζεται να συνασπίζεται σε έναν μάλλον ετερόκλητο συνασπισμό ενώ μετά την απώλεια του κυριοτέρου όπλου στην φαρέτρα Ερντογάν, της οικονομίας, το κυβερνών κόμμα εντείνει τις εθνικιστικές ιαχές του, που παραδοσιακά συνεγείρουν τα πλήθη.
Σε ακριβώς αυτό το κλίμα διεξήχθη πρόσφατα η στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, στο πλαίσιο της οποίας τουρκικές δυνάμεις φέρονται να προσομοίωσαν απόβαση σε... ελληνικό νησί, σύμφωνα με το δίκτυο Nordic Monitor.
Ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της άσκησης δε, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χ. Ακάρ, κάλεσε την Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, να... αποστρατικοποιήσει των νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ πρόσφατα η Τουρκία εμφανίζεται να “δοκίμασε” τον πύραυλο ÇAKIR έχοντας ως στόχο… τη Χίο.
Κοντολογίς, οι καιροί είναι ύποπτοι. Η γείτονα οδεύει σε εκλογές εν μέσω λαϊκιστικών και εθνικιστικών κορωνών και η στοχοποίηση της χώρας μας αποτελεί έναν παραδοσιακό τρόπο συσπείρωσης του λαϊκού αισθήματος πέριξ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων. Τόσο του κυβερνώντος ΑΚΡ με τους ακροδεξιούς εταίρους του, όσο και της λοιπής αντιπολίτευσης. Ταυτίζεται χρονικά, δε, αυτή η προεκλογική περίοδος και με την δική μας, σε μεγάλο βαθμό…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.