Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λύση για τη βία στα πανεπιστήμια

Όσο αδιανόητα κι αν είναι τα περιστατικά βίας που εκτυλίχτηκαν πρόσφατα σε ΑΕΙ της Κρήτης και της Αθήνας, κατά καθηγητών και φοιτητών, άλλο τόσο είναι η διαιώνιση των συνθηκών που επέτρεψαν την εκδήλωσή τους. Για ξαναδείτε το…

Η λύση για τη βία στα πανεπιστήμια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η βία στα πανεπιστήμια υπάρχει. Εκδηλώνεται με επιθέσεις κατά φοιτητών, όπως πρόσφατα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κατά καθηγητών, όπως προ ημερών στην περίπτωση του κοσμήτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης ή παλαιότερα του πρύτανη του ΟΠΑ και εντέλει κατά οποιουδήποτε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως καταδεικνύουν τα εκατοντάδες βίαια περιστατικά που σημειώνονται εδώ και χρόνια στα ΑΕΙ.

Η ύπαρξή της στέκει, δε, ως ρητή επιβεβαίωση, αφενός, της αδυναμίας της πολιτείας να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και ευνομίας για την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης κοινότητας και αφετέρου, της δυνατότητας του καθενός να καταλύει το πανεπιστημιακό άσυλο, όταν και όποτε το επιθυμεί.

Ο λόγος ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου είναι η διασφάλιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και η προστασία συνθηκών εντός των οποίων μπορεί να καρποφορήσει η μάθηση, η γνώση και η έρευνα. Όταν ομάδες ανθρώπων μπορούν, υπό την κάλυψη του όποιου ιδεολογικού ή άλλου μανδύα, να προχωρούν σε πράξεις βίας οι οποίες καταλύουν ακριβώς αυτές τις συνθήκες, τότε καταλύεται και το ίδιο το άσυλο.

Παγκοσμίως, στις συντεταγμένες και δημοκρατικές πολιτείες, η προστασία της έννομης τάξης είναι αντικείμενο κατ’ αρχάς της Αστυνομίας και τελικώς του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα γιατί πρέπει να διαφέρουμε;

Γιατί δεν μπορούν να δράσουν αυτεπαγγέλτως για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας σε ΑΕΙ οι δυνάμεις που έχουν ως αρμοδιότητα ως προς αυτό σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα; 

Αντίστοιχα, γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, ώστε να επιτελείται ο ίδιος σκοπός;

Η φίλτατη κα Ν. Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, εναπόθεσε χθες, με αναφορά της στον Εισαγγελέα Χανίων, την υπόθεση της βίας που καταγγέλλεται ότι άσκησε ομάδα 20-30 ατόμων κατά κοσμήτορα πολυτεχνείου στην Κρήτη. «Ο κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου 4 ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων κατά το διάστημα αυτό, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας.  Ευλόγως, πρόκειται για μία υπόθεση η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Αντίστοιχες, όμως, θα υπάρξουν και στο μέλλον, ενόσω διατηρείται το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, υπό το οποίο η Αστυνομία δεν μπορεί να δράσει αυτεπαγγέλτως στα ΑΕΙ, παρά μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ενώ για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απαιτείται απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να άλλαξε ρότα σε σχέση με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μολονότι την έχει ήδη θεσμοθετήσει, όμως το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια παραμένει ακριβώς ως είχε και τα προηγούμενα χρόνια.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και με γνώμονα τη διασφάλιση συνθηκών πρόσφορων για την ομαλή λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και την απρόσκοπτη προαγωγή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση θα όφειλε να αναθεωρήσει την έως τώρα πολιτική της τόσο ως προς τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας -η οποία ούτως ή άλλως εμφανίζεται να ναυαγεί- όσο και ως προς τη διατήρηση του λεγόμενου «πανεπιστημιακού ασύλου».

Ενός θεσμού, η ύπαρξη του οποίου παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές για τη χώρα μας και αμφισβητεί στην πράξη ότι τούτες έχουν παρέλθει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v