Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Για το Κίνημα Αλλαγής οι ευρωεκλογές μπορεί να μην έφεραν «κατακλυσμό» ψήφων, όμως, ένα «ψιλόβροχο» σίγουρα σηματοδότησαν.
Στις ευρωεκλογές του 2014, οπότε η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» είχε κατέλθει ως «Ελιά», είχε αποσπάσει 476.484 ψήφους ή 8,02% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στη σχετική σειρά κατάταξης, πίσω από την ΧΑ.
Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε λάβει 341.390 ψήφους ή ποσοστό 6,28% του εκλογικού σώματος, καταλαμβάνοντας και πάλι την τέταρτη θέση και τέλος, στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ έλαβε 436.732 ψήφους ή 7,72% της προτίμησης του εκλογικού σώματος καταλαμβάνοντας την θέση του 3ου κόμματος.
Δεν το λες και την μεγαλύτερη επιτυχία του αιώνα, όμως, πρόκειται για εξέλιξη που έχει την αξία της ενόψει των εθνικών εκλογών, κατά τις οποίες η Χαρ. Τρικούπη ήλπιζε να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της από σειρά δυνητικών πηγών και κυρίως από όσους διαφάνηκε ότι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επεσήμανε χθες η συνάδελφος Μ.Μάνη, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Σκεπτικισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το διαζύγιο στο ΚΙΝΑΛ», «…από τους 1.925.900 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, μόλις οι 77.000 επέλεξαν ΚΙΝΑΛ την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα».
Είναι βέβαιον, δε, ότι η κα. Φ. Γεννηματά ήλπιζε να μεγεθύνει σημαντικά τον αριθμό αυτών των «μετακινούμενων». Μετά το πρόσφατο ραντεβού της με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο η έκβαση που μπορούν να έχουν αυτές οι προσδοκίες είναι άδηλη.
Με ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, είτε να κείται αναποφάσιστο, είτε να διαβαίνει το κατώφλι του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας, είτε να τάσσεται με κόμματα που έχουν κλονισθεί (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), ο μεσαίος χώρος αναδεικνύεται ως η κύρια δυνητική πηγή άντλησης ψηφοφόρων για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτός είναι, δε, ο ρόλος που διαδραμάτιζε έως τώρα και για το ΚΙΝΑΛ. Μετά τη συνάντηση Γεννηματά – Βενιζέλου και τη ρήξη μεταξύ των δυο πλευρών που αυτή επέφερε, δυο τινά μπορούν να συμβούν.
Δίχως να υπεισέλθουμε στη σημειολογία της όλης υπόθεσης, με θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να ζητούνται ή να προσφέρονται (και όλη τη λοιπή φιλολογία), το απότοκο της παραπάνω ρήξης μπορεί να είναι είτε η αποσυσπείρωση του ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, είτε η «αλίευση» ενός τμήματος του εκλογικού σώματος το οποίο αντιμετώπιζε τον κ.Βενιζέλο ως εκπρόσωπο της «παλαιάς τάξης πραγμάτων» και συνοδοιπόρο της ΝΔ.
Ούτως ή άλλως, το αφήγημα του ΚΙΝΑΛ, δια στόματος και της κας Φ. Γεννηματά, ήταν ότι η τοποθέτηση του κ.Γ. Καμίνη στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας –και η μη συμμετοχή του κ.Βενιζέλου σε αυτό- θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε «προοδευτικούς ψηφοφόρους» καθώς ο κ. Καμίνης σηματοδοτεί ή «προσωποποιεί» την πολιτική διεύρυνση.
Μολονότι τούτο δεν είναι απολύτως σαφές, καθώς ο φίλτατος κ.Καμίνης εισήλθε στον στίβο της πολιτικής δια χειρός Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος τον είχε παρουσιάσει μάλιστα και κατά την παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της βραχύβιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της οποίας ηγήθηκε, είναι απολύτως βέβαιον ότι η τοποθέτησή του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας οδηγεί σε «ανακίνηση» τη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων για το ΚΙΝΑΛ.
Παρά την επιθυμία πολλών να το υποβαθμίσουν αριθμητικά, υπάρχει ένα τμήμα στελεχών που ακολουθούν τον κ.Βενιζέλο στην έξοδό του ενώ υπάρχει και ένα τμήμα που ενδεχομένως να ενισχύσει τις τάξεις του ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας ότι τούτο αυτό-καθάρθηκε (κατά την γνωστή Βενιζέλεια έκφραση) από την ταύτιση απόψεων με τη ΝΔ επί πολλών ζητημάτων.
Υπάρχει, όμως, και ένα τμήμα του εκλογικού σώματος το οποίο –ενδεχομένως- θα σταθμίσει τις εξελίξεις και θα επιλέξει ένα από τα δυο ισχυρά κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώντας έτσι την «ορίτζιναλ βερζιόν» αντί του «συγκεχυμένου μηνύματος» το οποίο εμφανίζεται να εκπέμπει εσχάτως το ΚΙΝΑΛ, αποποιούμενο ιστορικά στελέχη του με την επίκληση «ιδεολογικού ανοίγματος».
Τάση που ενδεχομένως να ενισχυθεί, δε, σε περίπτωση που η ΝΔ επιλέξει να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις.
Όπως και να έχει, την τύχη της «καρδάρας» θα την ξέρουμε το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.