Καήκαμε και… μυαλό δεν βάλαμε!

Πορίσματα εκδόθηκαν και νομοσχέδια κατατέθηκαν αλλά -σύμφωνα με την WWF Ελλάδας- βαδίζουμε και αυτό το καλοκαίρι… ξυπόλυτοι στα αγκάθια από πλευράς αντιπυρικής προστασίας. Προφανώς αν και πάθαμε, δεν μάθαμε!

Καήκαμε και… μυαλό δεν βάλαμε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μόνον ως ύστατη προειδοποίηση οφείλει να εκληφθεί ο κώδωνας κινδύνου που έκρουσε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σχετικά με τα κενά και τις ελλείψεις που εμφανίζει το εθνικό σύστημα δασοπροστασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η συγκεκριμένη ΜΚΟ, δέκα μήνες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε πέρυσι στο Μάτι της Αττικής, «η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ανέτοιμη απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών».

Και τούτο, όπως σημειώνει, αν και «θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας».

Αν και η Επιτροπή Goldammer που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα δημοσιοποίησε το πόρισμά της εφέτος τον Ιανουάριο, αν και εκδόθηκε η  ΚΥΑ που προβλεπόταν στο άρθρο 100 του ν. 4249/2014 για τη συνεργασία Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος, και τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση το ν/σ για το νέο «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας», ακόμη απουσιάζουν «αυτονόητα μέτρα», όπως τα χαρακτηρίζει η WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, εξακολουθεί να μην δίνεται πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα στην πρόληψη. Διαπιστώνεται παντελής απουσία τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Καταγράφεται χρηματοδότηση προς τους 332 Δήμους της χώρας για πυροπροστασία, δίχως όμως έλεγχο χρήσης. Συνεχίζεται η μείωση των πιστώσεων προς τη Δασική Υπηρεσία και δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο επανεκτίμηση/ επικαιροποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων.

Ο κατάλογος που δημοσιοποίησε μέσω της ανακοίνωσής της χθες η WWF Ελλάς, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα σημεία ενστάσεων πέραν των παραπάνω, πιστοποιεί ότι βαδίζουμε για ακόμη ένα καλοκαίρι… «ξυπόλυτοι στα αγκάθια». 

Ακριβώς την ίδια αίσθηση, δε, αποκομίζει κανείς και από τη στάση που τηρεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα η στήλη, άνθρωποι οι οποίοι εντέλλονται, από τη φύση της αποστολής τους, να προσφέρουν υπηρεσία στον πολίτη, αρνούνται να μάθουν ακόμη και πώς να σώσουν τη ζωή του, όταν η ανάγκη το απαιτήσει, παρά τα… δωρεάν μαθήματα που τους προσφέρουν οι ειδικοί.

Ο λόγος για τη συντριπτική πλειονότητα των αιρετών εκπροσώπων, στους ΟΤΑ της χώρας, το 80% των οποίων γύρισε την πλάτη του στη δωρεάν εκπαίδευση που προσέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα προς τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, βάσει χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τους 395 ΟΤΑ προς τους οποίους εστάλησαν προσκλήσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση και καταστολή πυρκαγιών, την παροχή βασικών γνώσεων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, καθώς και την εφαρμογή κανόνων προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης από χώρους ή περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ανταποκρίθηκαν μόνον οι 83 ή ποσοστό σχεδόν 21%.

Εάν όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε ας μην αναρωτηθούμε «τι φταίει;» στο απευκταίο ενδεχόμενο εκδήλωσης εκτενών πυρκαγιών και εφέτος το καλοκαίρι.

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί, τόσο δια στόματος WWF Ελλάς, όσο και διαμέσου της στάσης της μεγάλης μερίδας των αιρετών μας εκπροσώπων στους ΟΤΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v