Τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα!

Ουδέποτε ήσαν ελκυστικές οι πικρές αλήθειες. Ιδίως όταν απομένουν μόνο δέκα ημέρες έως την ώρα της κάλπης. Από την ικανότητα διάκρισης, όμως, μεταξύ αλήθειας και ψέματος κρίνονται όλα.

Τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στις ευρωεκλογές δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και για την ακρίβεια των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων έχει καταγραφεί εκτενώς από σειρά δημοσκοπήσεων και πλέον αναμένεται η «τυπική» επικύρωσή της στην κάλπη της 26ης Μαΐου.

Η Λεπέν εμφανίζει προβάδισμα έναντι του Μακρόν στη Γαλλία, ο Φάρατζ προηγείται μακράν των Συντηρητικών της Μέι, που καταλαμβάνουν πλέον την πέμπτη θέση στη σχετική κατάταξη της Βρετανίας, και ο Σαλβίνι εμφανίζεται εξακολουθητικά κυρίαρχος του παιγνίου στην Ιταλία.

Το πώς φθάσαμε σε αυτή την εικόνα, επίσης, δεν είναι άγνωστο. Τα λεγόμενα συστημικά κόμματα που κράτησαν τα ηνία της Ευρώπης επί δεκαετίες -και εξακολουθούν να ηγούνται των δημοσκοπήσεων- έχασαν μεγάλο μερίδιο του ερείσματός τους, κυρίως, για δύο λόγους.

Ο πρώτος συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης που ξέσπασε το 2015 και συνοδεύτηκε από κύμα επιθέσεων ανά την Ευρώπη, προκαλώντας ευρεία ανασφάλεια και ο δεύτερος, με την αδυναμία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων να προσφέρουν πειστικό όραμα και έμπνευση στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αντίθετα, οι μη συστημικές και ακραίες δυνάμεις βρήκαν εύφορο έδαφος δράσης.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φίλτατος Σαλβίνι, της γειτονικής Ιταλίας. Την ίδια στιγμή που φέρεται ως διατεθειμένος να επιβάλει πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ σε όποιον εντοπιστεί να βοηθά πρόσφυγες, δηλώνει ότι η Ευρώπη λιμοκτονεί από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Αδιαφορώντας παντελώς για τη σημαντική άνοδο που προκαλούν δηλώσεις του είδους αυτού στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, υποστήριξε χθες ότι η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραβιάσει τον δημοσιονομικό κανόνα του 3% του ΑΕΠ ως προς το έλλειμμα και να ωθήσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, εάν χρειαστεί, ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Πρόκειται για λόγια τα οποία -δίχως άλλο- εμφανίζονται ελκυστικά προς το ιταλικό εκλογικό σώμα, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η μετουσίωσή τους σε πράξεις.

Οι επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους, στην αξιοπιστία της χώρας και στην ευρύτερη οικονομική της πορεία, «δεν μετρούν», μόλις δέκα ημέρες πριν την κάλπη.

Είναι έννοιες αδιάφορες, μπροστά σε αυτό που ο φίλτατος, κατά τα λοιπά, Σαλβίνι θεωρεί ως αναγκαίο και το οποίο είναι βέβαιον ότι θα του προσφέρει πολύτιμες ψήφους.

Ακριβώς περί αυτού έκαναν λόγο χθες οι φίλτατοι του ΣΕΒ. Για την ανάγκη να στείλουμε στην ευρωβουλή τους καλύτερους και τους πλέον άξιους και όχι όσους «ηχούν» καλύτερα.

Η έκκληση του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, κ.κ. Θ. Φέσσα και Ευαγγ.  Mυτιληναίου, προς τους πολίτες της χώρας,  να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν άξιους και υπεύθυνους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι μία έκκληση που αφορά στην κοινή λογική.

Δυστυχώς, οι Σαλβίνι της Ευρώπης, ανεξαρτήτως χρώματος καπέλου, δεν απευθύνονται στη λογική αλλά στο συναίσθημα και γι' αυτό είναι εύκολο για αυτούς να εκστομίζουν τα «εύκολα τα λόγια, τα μεγάλα».

Οι πικρές αλήθειες ουδέποτε ήσαν, άλλωστε, ελκυστικές.

Για ακριβώς αυτό τον λόγο εναπόκειται στους πολίτες και στη νηφαλιότητα και την ωριμότητα που είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν, να κάνουν τη διάκριση, όπως θέλει εξάλλου η Δημοκρατία.

Περισσότερα περί αυτού, όμως, το βράδυ της 26ης τρέχοντος…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v