Φίλτατοι καλή σας ημέρα!
Η παρούσα αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, αναφορικά με την υπόθεση της επταήμερης ή πενθήμερης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών.
Όπως αντίστοιχα την υποτιμά η απουσία θέσης έναντι ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, όπως εκείνο των αιτιολογημένων απολύσεων, το οποίο προέταξε χθες ο ΣΕΒ.
Εντέλει, είναι αδιανόητο να πορευόμαστε προς πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις εφέτος δίχως ξεκάθαρες θέσεις από την πλευρά των κομμάτων, αναφορικά με τρέχοντα ζητήματα μείζονος σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία.
Σε μία εποχή όπου κάθε τι τίθεται στη βάσανο της δημόσιας συζήτησης, πώς είναι δυνατόν να υποθέτει ο πολιτικός κόσμος της χώρας ότι μπορεί να διαστρεβλώνει τις θέσεις των αντιπάλων του δίχως τούτο να γίνεται αντιληπτό ή ακόμη και να αποσιωπά τις δικές του απόψεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων;
Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων καθιστά σαφή τη θέση της οσάκις λαμβάνει την πρωτοβουλία θέσπισης νομοθετημάτων, καθώς προχωρά –αναγκαστικά- στην επεξήγηση των προβλέψεών τους.
Υπ’ αυτό το πρίσμα εναπόκειται κυρίως στην αντιπολίτευση, μείζονα τε και ελάσσονα, να τοποθετηθεί επί ζητημάτων που υπερβαίνουν τις προγραμματικές τους θέσεις.
Για παράδειγμα, η ανοικτή θέση υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων την οποία έλαβε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πώς συνάδει με την επίσης εκπεφρασμένη θέση του υπέρ των κλαδικών και επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων και εντέλει τι προτείνει να υπερισχύει για την κατάρτιση συμβάσεων, οι εθνικές, οι κλαδικές ή οι επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις; Διότι από την πρόσφατη τοποθέτησή του επί του ζητήματος, τούτο δεν ήταν σαφές….
Αντίστοιχα, ο κυριότερος εργοδοτικός φορέας της χώρας, ο ΣΕΒ, τάχθηκε χθες ανοικτά κατά της λεγομένης «αιτιολογημένης απόλυσης» που προωθεί η κυβέρνηση μέσω νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας, στοιχειοθετώντας αναλυτικά αυτή του τη θέση. Επ’ αυτού του ζητήματος η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική δεν έχει άποψη;
Φίλτατοι, ας μην γελιόμαστε.
Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο η τακτική στην οποία καταφεύγει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, επιχειρώντας –από τη μία πλευρά- είτε να διαστρεβλώσει τις θέσεις των πολιτικών του αντιπάλων, είτε –από την άλλη- να μην τοποθετηθεί επ’ αυτών, είναι αδιέξοδη.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα άχαρο και αχρείαστο παίγνιο εντυπώσεων, το οποίο στερείται ουσίας για οποιονδήποτε εχέφρονα πολίτη και συχνά υποτιμά τη νοημοσύνη του.
Όπως αντίστοιχα άνευ ουσίας είναι και ο λεκτικός κατήφορος στον οποίο κύλησαν οι κύριοι διεκδικητές της εξουσίας, εσχάτως, γεγονός που εμφανίζονται να αποδέχονται και οι ίδιοι.
Αντίθετα, αυτό το οποίο απουσιάζει εκ μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι οι καθαρές θέσεις και τα ανοικτά χαρτιά. Με άλλα λόγια, η διαύγεια θέσεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι η παρούσα προεκλογική περίοδος ουσιαστικά ολοκληρώνεται το προσεχές Φθινόπωρο, με τις εθνικές εκλογές. Κατά τα φαινόμενα, δε, θα κυλήσει ενώ η εξ Ανατολών γείτονα θα προχωρά σε προκλήσεις και αμφισβητήσεις οι οποίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές της πατρίδας μας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τρέχουσα περίοδος καλεί για εθνικές συναινέσεις και νηφαλιότητα και όχι για την πόλωση που βιώνει η πολιτική σκηνή εσχάτως.
Εάν το πολιτικό προσωπικό θέσει υπόψη των πολιτών θέσεις αντί ιαχών, είναι βέβαιον ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του τόπου.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.