Ο δρόμος προς την... κόλαση

Οι λαοί οφείλουν να είναι κυρίαρχοι και να αποφασίζουν τον δρόμο που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Κάτι το οποίο ενίοτε καθίσταται δυσχερές, υπό το φως του διάχυτου λαϊκισμού που επικρατεί.

Ο δρόμος προς την... κόλαση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν είναι σαφές κατά πόσον όντως υφίσταται αυτό «το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση» για όσους προώθησαν το Brexit δίχως «ίχνος σχεδίου», στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Εάν πράγματι υπάρχει, όμως, τότε ίσως θα όφειλε να φιλοξενήσει και τους κάθε είδους λαϊκιστές, οι οποίοι απεργάζονται ή και προωθούν σχέδια διάλυσης ή εξόδου από την ΕΕ, δίχως να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει όρους κανονικότητας για τους πολίτες, κατά την «επόμενη ημέρα».

Σήμερα στη Βρετανία, με ελάχιστες ημέρες να απομένουν έως την ημερομηνία «μηδέν» της 29ης Μαρτίου, οπότε τίθεται σε ισχύ το Brexit, οι κυριότεροι υποστηρικτές του όπως ο φίλτατος Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκονται «εκτός κάδρου» ενώ οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα χρειώδη για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, τουλάχιστον κατά το αρχικό διάστημα της μετάβασης στο νέο καθεστώς.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι η υπόθεση του Brexit αφορά μία δημοκρατικά ληφθείσα -δια δημοψηφίσματος- απόφαση, που έλαβε το εκλογικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2016 και υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν αδιανόητο να μη γίνει σεβαστή, όπως ελπίζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ανάκλησή της.

Ελήφθη, όμως, στη βάση μίας λαϊκιστικής ατζέντας και επιχειρημάτων περί μίας καλύτερης επόμενης ημέρας, που πλέον αποδεικνύονται εσφαλμένα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους όρους εξόδου αυτής της χώρας από την ΕΕ, καθώς αγνοούσε θεμελιώδη εθνικά ζητήματα, όπως η ανάγκη διατήρησης «ανοικτού συνόρου» με την Ιρλανδία και συνάμα διατήρησης της Β. Ιρλανδίας σε καθεστώς τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (υπόθεση backstop).

Τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία -και ελάχιστες προοπτικές εμφανίζονται πλέον για την ύπαρξή της- θα μπορούσε να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση 8% εφέτος και σε αύξηση της ανεργίας στο επίπεδο του 7,5%, σύμφωνα με έκθεση της Τραπέζης της Αγγλίας, ενώ βεβαία θεωρείται και η σημαντική υποτίμηση της στερλίνας.

Κυριότερα, όμως, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη Βρετανία, από τον χρηματοοικονομικό και ναυτιλιακό τομέα έως τη μεταποίηση και το εμπόριο.

Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί η χθεσινή επισήμανση του κ. Τουσκ, πως αναρωτιόταν «πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», να υπερέβη τα εσκαμμένα του βρετανικού φλέγματος, όμως ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα μπορούν να ισχύσουν, εάν η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ γίνει άτακτα.

Χάρη στο βρετανικό BBC, ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα διηγήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων σχετικά με αντίστοιχες συνθήκες που βίωσε η χώρα μας, κατά το καλοκαίρι του 2015. Τότε, ελέω υπαναχωρήσεων, κυρίως εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αποφεύχθηκε ένα ενδεχόμενο Grexit από την ευρωζώνη.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί αντίστοιχο κλίμα εκατέρωθεν υποχωρήσεων και συναίνεσης στην υπόθεση του Brexit.

Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της συμφωνίας με τη Βρετανία, καθιστούν σαφές σε όλους τους τόνους οι ιθύνοντες της ΕΕ, αλλά δεν τίθεται και ζήτημα αποδοχής της από τη βρετανική Βουλή, η οποία την απέρριψε πανηγυρικά.

Παρά ταύτα, οι διεργασίες συνεχίζονται, τόσο δημοσίως εκ μέρους της κας Τ. Μέι, πρωθυπουργού της Βρετανίας, όσο και παρασκηνιακά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Εάν δεν καρποφορήσουν, ίσως, ορισμένοι αρχίσουν να αναζητούν τον τόπο που περιέγραψε χθες ο φίλτατος Τουσκ.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v