Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Με την εξαίρεση των διαβόητων «Greek statistics» και άλλων συναφών περιπτώσεων που συναντά κανείς στο διάβα της ζωής του, κατά κανόνα, οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
Στην περίπτωσή μας, δε, αυτή η αλήθεια είναι κατά τι πικρότερη εκείνης που ορισμένοι μάς παρουσιάζουν.
Έτσι, λοιπόν, μπορεί το 2017 να «έκλεισε» με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% επί του ΑΕΠ και με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 1,4%, όπως μας λέγει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, όμως, πίσω από αυτά τα ποσοστά κρύβονται, αφενός, οι στόχοι του προϋπολογισμού που ουδέποτε επιτεύχθηκαν (αρχική πρόβλεψη περί ανάπτυξης 2,7%), αφετέρου, απόλυτοι αριθμοί οι οποίοι διηγούνται μία εντελώς διαφορετική ιστορία.
Την ιστορία, κατ’ αρχάς, των 4.058.857 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία (ο ένας στους δύο), από τους οποίους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε οφειλές των… 10 ευρώ, παρά την καταιγίδα κατασχέσεων λογαριασμών και λοιπών μέτρων που επιστράτευσε η ΑΑΔΕ εναντίον τους.
Η συντριπτική πλειονότητα, δε, των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποσοστό 87,7% ή 3.569.975 φορολογούμενοι) έχουν βασική οφειλή μικρότερη των 5.000 ευρώ, στην οποία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν παρά το τσουνάμι των μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης που σημειώθηκε στη διάρκεια του 2017 και αφορούσε πάνω από ένα εκατ. φορολογουμένους.
Είναι τόσο σαφής η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων, που ακόμη και η ίδια η ΑΑΔΕ εμφανίζεται πλέον να αναζητά τρόπους ελάφρυνσης του φορτίου που έχουν επωμιστεί…
Στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», εκείνο των «κόκκινων δανείων», παρά την αποκλιμάκωση που αυτά παρουσίασαν το 2017, το πρώτο τρίμηνο εφέτος εμφανίζονται να αυξάνονται εκ νέου υπό το βάρος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, των φορολογικών υποχρεώσεων των δανειοληπτών αλλά και του επιπέδου στο οποίο πλέον διαμορφώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και με μισθό 382 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για πλήρη απασχόληση διαμορφώνεται σε 1.148 ευρώ και ο μέσος μισθός για το σύνολο των εργαζομένων στα 920 ευρώ.
Συνολικά, δε, με μηνιαίο μεικτό εισόδημα χαμηλότερο των 500 ευρώ ζουν περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Ως αποτέλεσμα αυτής της εικόνας, όπως κατέγραψε σε σχετική ανάλυσή της η Alpha Bank, η κατανάλωση, που παραδοσιακά αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δεν είχε ουσιαστική συμβολή στον ρυθμό μεγέθυνσης (1,4%) της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, καταγράφοντας σχεδόν μηδενικό ρυθμό μεταβολής (+0,1%), με βάση τα εθνικολογιστικά στοιχεία.
Αντίθετα, αυτή η αύξηση του ΑΕΠ στηρίχθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αποκλειστικά στις επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό. Γεγονός σαφώς ενθαρρυντικό για το μέλλον, αλλά που ελάχιστα συνεισφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών, σήμερα…
Υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων, δεν είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία στην ευρωζώνη το 2017, τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και κατανάλωσης, όπως μας γνωστοποίησε χθες η ΕΚΤ.
Έτσι, λοιπόν, μπορεί στις 20 Αυγούστου η χώρα μας να «αποτινάσσει» τον μνημονιακό ζυγό που φέρει την τελευταία οκταετία και οι αγορές να προεξοφλούν την «καθαρή» έξοδό της, όπως μας λέγει ο φίλτατος Ευκλ. Τσακαλώτος, όμως οι κάτοικοί της θα αργήσουν -κάτι παραπάνω- να δουν… «άσπρη μέρα».
Αντίθετα, εάν χαλάρωνε η φορολογική θηλιά και αυξανόταν το διαθέσιμο εισόδημα, ίσως αυτό το διάστημα να ήταν μικρότερο, ακόμη κι αν η χώρα μας δεν εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα ανώτερα των… συμπεφωνημένων.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.