Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαιτείται σοβαρότητα!

Η κατά τα λοιπά ατυχέστατη δήλωση Κατσίκη, χθες, ίσως να είχε τελικά και μία χρησιμότητα. Κατέδειξε ότι στον πολιτικό βίο και ιδίως επί εθνικών ζητημάτων, απαιτείται σοβαρότητα. Τη διαθέτουμε;

Απαιτείται σοβαρότητα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένας Έλληνας βουλευτής, του κυβερνώντος συνασπισμού, ο κ. Κ. Κατσίκης, μέσω μίας και μόνον δήλωσής του, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, «πέτυχε» χθες το ακατόρθωτο.

Έπληξε τη χώρα με τρεις διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας ότι υποθετικά, «εάν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα».

Όσο κι αν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη συνέχεια, λέγοντας ότι απαντούσε κατά τρόπο «υποθετικό» σε αντιστοίχως «υποθετικά ερωτήματα», όταν έκανε λόγο για πιθανή ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, η ζημία είναι δεδομένη.

Πρώτον, διότι έτσι αμφισβητήθηκε ευθέως και μάλιστα από βουλευτή του κυβερνώντος συνασπισμού, η διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας, μέσω μίας πιθανής «παράκαμψης» της Δικαιοσύνης.

Δεύτερον, διότι πλέον τίθεται σαφές έδαφος για την καλλιέργεια προσδοκιών στην «απέναντι πλευρά» πως το ενδεχόμενο της παραπάνω ανταλλαγής δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε πιθανές νέες καθυστερήσεις στην επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα τους.

Τρίτον, διότι έτσι τουλάχιστον ζημιώνονται, εάν δεν ακυρώνονται, οι διπλωματικές προσπάθειες τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και εκείνες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για την ταχεία επιστροφή των δύο στρατιωτικών και μάλιστα προ του ελληνικού Πάσχα.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ωστόσο, ότι αν και η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν ατυχέστατη, εντέλει, ίσως, είχε και μία χρησιμότητα.

Κατέδειξε για ακόμη μία φορά ότι στον πολιτικό βίο και δη σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, απαιτείται σοβαρότητα.

Μία αρετή η οποία ενίοτε απουσιάζει από τα διάφορα τηλεοπτικά «παράθυρα», για λόγους, κυρίως, πρόκλησης ενδιαφέροντος αλλά ενίοτε και για άλλους…

Εάν αυτή η αρετή ήταν χθες παρούσα, η Ελλάδα δεν θα διασυρόταν λίγο αργότερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία φιλοξένησαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στη δήλωση Κατσίκη, τονίζοντας κατά τρόπο πανηγυρικό ότι «στριμώχτηκαν στη γωνία οι Έλληνες» (εφημερίδα Yeniakit) από τη σχετική πρόταση Ερντογάν.

Τα αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος, βεβαίως, είναι πάμπολλα και εξηγούν, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, την απουσία προόδου που παρατηρείται στην επίλυση εθνικών ζητημάτων μείζονος σημασίας, όπως π.χ. το Σκοπιανό.

Όταν η άσκηση εξωτερικής πολιτικής κατρακυλά σε επίπεδο «ανατολίτικου παζαριού», με δηλώσεις που μπορούν να θεωρηθούν και ως «λαγός» από την άλλη πλευρά, πώς είναι δυνατόν να προσδοκούμε την ύπαρξη αποτελεσματικότητας;

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα ήταν άσκοπο να θυμηθούμε σε αυτόν τον τόπο ότι η ενασχόληση με τα κοινά απαιτεί και την προσήκουσα σοβαρότητα.

Όπως, επίσης, ότι τα εθνικά ζητήματα υπερβαίνουν κομματικές, παραταξιακές ή ακόμη και προσωπικές σκοπιμότητες και πως δεν προσφέρονται για το «κτίσιμο» πολιτικής καριέρας, όπως επανειλημμένως έχουμε διαπιστώσει κατά το παρελθόν.

Αντίθετα, απαιτούν λύσεις εθνικού χαρακτήρα, όπως αυτές που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν υλοποιούνταν η πρόταση για τη σύσταση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», η οποία επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, ή εντέλει εάν το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ιδίως η εκάστοτε κυβέρνηση διέθετε την απαραίτητη ωριμότητα, ώστε να αντιμετωπίζει ζητήματα του είδους αυτού κατά τρόπο υπερκομματικό.

Επί εθνικών ζητημάτων, δεν υπάρχει έδαφος για την απουσία σοβαρότητας ή πραγματικής συνεννόησης, μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της χώρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v