Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η λογική βάσει της οποίας δίκιο έχει ο ισχυρότερος μπορεί να αποφέρει οφέλη σε εκείνον που την ασκεί, μόνο, μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί κάποιος άλλος, ακόμη ισχυρότερος.
Υπό το πρίσμα αυτό είναι μία λογική αδιέξοδη, η οποία έχει υποκατασταθεί στον λεγόμενο προηγμένο κόσμο από την επικράτηση έννομων συνθηκών, εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας.
Στην περίπτωση της γείτονος Τουρκίας, η ασφάλεια δικαίου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, εμφανίζεται να είναι απούσα.
Πρόκειται για ένα γνωστό και άριστα θεμελιωμένο ζήτημα, τόσο στο πρώτο επίπεδο όσο και στο δεύτερο, στο οποίο εσχάτως «έλαμψε» για ακόμη μία φορά η τουρκική «λογική» της επιβολής των «δικαίων» της, δια της ισχύος των όπλων ή τουλάχιστον της απειλής χρήσης των, με την αποτροπή της ιταλικής ΕΝΙ από τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), μέσω σκαφών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με την τουρκική «λογική», η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται ως το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 και που είναι σήμερα μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά αντίθετα, «αναγνωρίζεται» η παρανόμως κατεχόμενη από την ίδια «Βόρεια Κύπρος». Αποτελεί, δε, η Τουρκία το μόνο κράτος, παγκοσμίως, που έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου.
Ως απόρροια αυτής της «λογικής», η Τουρκία παρεμποδίζει τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην kυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι προασπίζεται τα «δικαιώματα» του ψευδοκράτους, έναντι «μονομερών» ενεργειών της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Όλα αυτά τα συμπαθή, δε, ετέθησαν εσχάτως, επ’ αφορμή του περιστατικού της ΕΝΙ, κατά τρόπο έμπρακτο, οδηγώντας σε μία «de facto» επιβολή των τουρκικών θέσεων, βάσει του «δίκιου του ισχυρού».
Αναμένεται, δε, να τεθούν εκ νέου, κατά την επικείμενη έναρξη ερευνών σε άλλο «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil, Qatar Petroleum, με την οποία έχει επίσης συνάψει σχετική συμφωνία η Δημοκρατία της Κύπρου.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, της έλευσης του κλιμακίου της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ θα προηγηθεί ένα ικανό τμήμα ναυτικών δυνάμεων του αμερικανικού Έκτου Στόλου, με πρόθεση, ενδεχομένως, να θέσει σε δοκιμασία τη λογική του «δίκιου του ισχυρότερου».
Τις ακριβείς διαστάσεις αυτού του «έργου» θα τις παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.
Αυτές, όμως, αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον είναι διατεθειμένη η Τουρκία να συνεχίσει να ασκεί τη λογική του «νόμου της ζούγκλας», στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Ούτως ή άλλως, η γείτονα δεν ασπάζεται το λεγόμενο «Δίκαιο της Θάλασσας», αρνούμενη να υπογράψει τη συνθήκη του Montego Bay, όπως μας θύμισε χθες ο φίλτατος κ. Πρ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αν και αντιλαμβάνεται πλήρως -όπως έχει η ίδια αποδείξει- τη λογική του «δίκιου του ισχυρότερου».
Το ατελέσφορο αυτής της λογικής είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί η Γερμανία, με τη λήξη του Β’ Π.Π. και πάλι με τη συνδρομή των φίλτατων Αμερικανών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων.
Κατά τα φαινόμενα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει εκ νέου η ανάγκη επιβεβαίωσης του αδιεξόδου στο οποίο -κατά τρόπο μαθηματικό- οδηγεί αυτή η λογική.
Όμως, είπαμε: αυτό το «έργο» θα διαδραματιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα το παρακολουθήσουμε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.