Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμος είναι το δίκιο του… πολίτη

Καλώς ή κακώς, για να θεωρείται μια πολιτεία συντεταγμένη, πρέπει να τηρείται ο νόμος. Ενδεχομένως με επιείκεια, αλλά να τηρείται. Αυτό που βιώνουμε σήμερα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ωστόσο, απέχει από το ζητούμενο…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσο δίκιο κι αν θεωρήσουμε ότι έχει ο αγροτικός κόσμος της χώρας αναφορικά με τις ενστάσεις του στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το χάνει όταν κόβει τη χώρα στη μέση και καθιστά όμηρό του την υπόλοιπη κοινωνία.

Νόμος δεν είναι ούτε το δίκιο του εργάτη, ούτε του αγρότη, ούτε οποιουδήποτε άλλου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά όλων.

Της κοινωνίας ολόκληρης και στον βαθμό, βεβαίως, που αυτή έχει κατορθώσει να το αποτυπώσει, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων της, με χαρτί και καλαμάρι…

Η ανοχή είναι συχνά ένδειξη σοφίας, αλλά κάθε πολιτεία παύει να είναι συντεταγμένη στους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει, όταν ανέχεται εξακολουθητικά συμπεριφορές όπως αυτές που επιδεικνύουν επί ένα μήνα τώρα οι αγρότες, παρεμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία τρίτων στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Μετά το κλείσιμο των Τεμπών αλλά και του Μπράλου, χθες, η χώρα είναι κυριολεκτικά κομμένη στα δύο.

Μετά από τέσσερις και πλέον εβδομάδες αγροτικών κινητοποιήσεων, η ελληνική κοινωνία, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, η κάθε επιχείρηση, παραμένουν όμηροι της απροθυμίας της κυβέρνησης να επιβάλει τον νόμο και να αποκαταστήσει συνθήκες απρόσκοπτης κυκλοφορίας στο εθνικό ή το επαρχιακό δίκτυο.

Πρόκειται για μια στάση η οποία ενθαρρύνει ευθέως παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους κοινωνικών, οικονομικών ή άλλων ομάδων, κατά τη διεκδίκηση των όποιων αιτημάτων τους, και αγνοεί το δίκιο όλων των υπολοίπων.

Η αντιπαράθεση στην οποία έχουν εμπλακεί το τελευταίο διάστημα, δε, εκπρόσωποι των αγροτών, αναφορικά με την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση πριν ή μετά την απόσυρση των προτάσεών της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καταδεικνύει τις μαξιμαλιστικές διαθέσεις ορισμένων εξ αυτών.

Σειρά επαγγελματικών ή κλαδικών ομάδων θίγεται άμεσα από τις προβλέψεις του ασφαλιστικού σχεδίου και μάλιστα κατά τρόπο ενδεχομένως βαρύτερο. Ουδεμία, ωστόσο, εξ αυτών δεν επιχείρησε να θέσει υπό ομηρεία την υπόλοιπη κοινωνία στο πλαίσιο της όποιας διεκδίκησής της.

Δίχως αμφιβολία, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει την -κατά τα λοιπά αναγκαία- ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπήρξε ιδιαίτερα αδόκιμος.

Δίχως πρότερη συνεννόηση και διάλογο με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας, δεν είναι δυνατή η προώθηση οποιασδήποτε σημαντικής μεταρρύθμισης, πολύ περισσότερο μίας η οποία αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.

Υπό ακριβώς το ίδιο πρίσμα, όμως, ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, οφείλει να επικρατήσει σύνεση και ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εκ μέρους του αγροτικού κόσμου της χώρας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σημαντική ζημία την οικονομία του τόπου αλλά και τη δυνατότητά του να εξέλθει από τα σημερινά δεινά του.

Είτε με κύριο άξονα την παρούσα πρόταση της κυβέρνησης, είτε με ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο προτάσεων, ο διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει.

Όχι μόνον επειδή το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο, ελλειμματικό και μη βιώσιμο, αλλά και επειδή το συνολικό διακύβευμα αφορά στο μέλλον της χώρας και υπερβαίνει επιμέρους κοινωνικές ή οικονομικές ομάδες.

Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί, για ακόμη μια φορά, στις απαιτήσεις της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, είναι βέβαιον ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ οδυνηρότερες προοπτικές.

Υπό το πρίσμα αυτό, φίλτατοι αγρότες, βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας, ώστε να υπάρξει αυτός ο διάλογος με την κυβέρνηση και να οδηγηθεί, ενδεχομένως, το ασφαλιστικό σύστημα σε δικαιότερες προβλέψεις για όλους. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v