Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι πάλι την μπάλα στην... εξέδρα

Η ανησυχία της κυβέρνησης για τη διατήρηση της πλειοψηφίας της στη Βουλή, υπό το φως των αντιδράσεων για το ασφαλιστικό, συνοδεύεται από την άρνηση της ΝΔ να συμπράξει σε ενδεχόμενη οικουμενική. Πάλι ο λαός πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη Δημοκρατία προφανώς δεν υπάρχουν αδιέξοδα, καθώς τις απαντήσεις δίνει τελικά ο κυρίαρχος λαός...

Τουλάχιστον έτσι θέλει το πολιτικό αφήγημα στις συντεταγμένες δημοκρατίες.

Όταν όμως ο «κυρίαρχος λαός» πήγε τρεις φορές στην κάλπη τη χρονιά που πέρασε, με τελευταία μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δίνοντας σαφείς οδηγίες ως προς τις επιθυμίες του -καθώς είχε, όπως λέγει η κυβέρνηση, όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του-, τυχόν νέα προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ισοδυναμούσε με προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι ή ακόμη και με απόδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας από τις ευθύνες του.

Ιδίως, δε, υπό το παρόν κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και δυσπραγίας, όπου το κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας και διεξόδου από την κρίση.

Υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινή επισήμανση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση ότι τυχόν επιλογή πρόωρων εκλογών θα ήταν ανεύθυνη, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», απηχεί πλήρως την ανάγκη για σταθερότητα και τερματισμό της παρούσας κατάστασης αβεβαιότητας στην οικονομία.

«... αν δεν υπάρξει με σαφήνεια η κατάθεση και η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτε επιλογή για μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες», δήλωσε ο κ. Βούτσης, κατά τρόπο σαφή πλην διττό, καθώς δεν προεξόφλησε εξάντληση της τετραετίας...

Επίσης με συνέντευξή του, αυτή τη φορά στη «RealNews», ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αντιδράσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο, όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με "λίστα"».

Πρόκειται για δύο τοποθετήσεις, οι οποίες -τουλάχιστον έως έναν βαθμό- αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με τη διατήρηση της πλειοψηφίας των 153 στη Βουλή και σημειώνονται στον απόηχο της ευθείας άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό δεν εξαρτάται από τη ΝΔ. "Είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πλειοψηφία, τότε η εντολή θα γυρίσει στη Βουλή. Αν πάλι δεν γίνει κάτι εκεί, θα υπάρξουν εκλογές", είπε.

Αν όμως έχουν έτσι, όντως, τα πράγματα, κι αν η μεν κυβέρνηση ανησυχεί για τη διατήρηση της συνοχής της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ή ακόμη και των λοιπών μέτρων που ίσως συνεπάγεται η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, η δε αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει ήδη την άρνησή της να συμπράξει σε ενδεχόμενο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, τότε τι μας χωρίζει από μια νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, όμως, άλλοθι δεν μπορεί να υπάρξει για κανέναν και ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό και να ανταποκριθεί στην ανάγκη για σταθερότητα.

Ουδείς έχει το δικαίωμα να παρατείνει την παρούσα αβεβαιότητα, σύροντας τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, όταν στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου το εκλογικό σώμα οδηγήθηκε τόσες φορές στην κάλπη.

Ας μην ξεχνιόμαστε, σε αυτόν τον τόπο. Η δημοκρατία μπορεί να μην έχει αδιέξοδα, όμως και οι πολιτικοί πρέπει να βάζουν το χεράκι τους ώστε να βρίσκονται οι λύσεις...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v