Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα του γάμου δύσκολα!

Η διαφαινόμενη άλωση του κέντρου -έως και της κεντροαριστεράς- από την αναβαπτιζόμενη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ΝΔ επιφέρει αναταράξεις και ωθεί σε πιθανές συνεργασίες μικότερων κομμάτων. Έχουν, όμως, αυτές νόημα;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πολύφερνος νύφη του κέντρου, που συνεχώς γεννοβολά κυβερνήσεις και δίχως αυτήν ουδείς μπορεί να σταθεί στην εξουσία, οφείλει κάποτε να αποκατασταθεί.

Για να στεριώσει, όμως, ο γάμος της, μετά από ένα τόσο ξέφρενο πάρτι και τόσες λογοδοτήσεις, οφείλει -επίσης- να έχει προικιά και καλά θεμελιωμένο σπίτι.

Εάν ο φίλτατος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε εκλεγεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα σάλπιζε σήμερα η φιλτάτη κ. Φ. Γεννηματά κάλεσμα στην κεντροαριστερά για την αναβίωση της «Ελιάς», ή θα έδειχνε τέτοια σπουδή για την αποπομπή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενες αποσκιρτήσεις;

Εάν δεν είχε διαφανεί ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τη ΝΔ να αποκτά προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ βάσει δύο δημοσκοπήσεων (Alco - Metron Analysis), θα υπήρχε τέτοια «κινητικότητα» στο Ποτάμι και δηλώσεις περί πολιτικών θέσεων και ηγεσίας;

Αν και στην πολιτική οι υποθέσεις εργασίας έχουν μικρή αξία, η απάντηση στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι: Πιθανότατα, όχι, αν κρίνουμε από τον χρόνο εκδήλωσης των φαινομένων αυτών.

Υπό το πρίσμα, όμως, αυτό και εάν όντως οι αναταράξεις στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς οφείλονται μόνον -ή εντέλει κυρίως- στις ανησυχίες περί ενδεχόμενης άλωσής του από την αναβαπτισθείσα ΝΔ και δευτερευόντως από τον αενάως μετατοπιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ, τότε, σαφώς, πρέπει να χαρακτηριστούν ως κινήσεις «άμυνας» και όχι «επίθεσης».

Οφείλουν να χαρακτηριστούν ως κινήσεις παθητικού και όχι ενεργητικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν τη διαφύλαξη -και στην καλύτερη περίπτωση οριακή διεύρυνση- του εκλογικού ερείσματος, τόσο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και του Ποταμιού.

Όμως, σε ένα παιχνίδι, όπως και σε τόσα άλλα, όπου νικητής βγαίνει κατά κανόνα ο επιτιθέμενος, είναι πολύ πιθανόν να αποτύχουν.

Εάν τα δύο αυτά κόμματα δεν ανακτήσουν σαφήνεια θέσεων, προτάσεων και ταυτότητας, πώς θα απευθυνθούν στο εκλογικό σώμα;

Διαφωνώ με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και θα την καταψηφίσω, αλλά θα καταθέσω και την πρόταση της ΝΔ για το ίδιο θέμα, μας είπε πρόσφατα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως λαϊκιστική την ανέξοδη κριτική...

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου συχνά «τα εύκολα τα λόγια, τα μεγάλα» κερδίζουν έναντι του υπεύθυνου και ειλικρινούς λόγου, ίσως δεν είναι εύκολο να αδράξεις πολιτικά οφέλη λέγοντας την αλήθεια.

Όμως, αυτό είναι που προσδοκά, επιτέλους, να ακούσει το κοινό, το οποίο απαρτίζει σήμερα τον κεντρώο χώρο. Ουσιαστικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση, καλά τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές.

Δίχως αυτές τις προτάσεις ούτε «σούπερ μάρκετ» αλλά ούτε και «ντελικατέσεν» των μεταρρυθμίσεων χτίζονται.

Ο λαϊκισμός πρέπει να βρει την απάντησή του, ανεξαρτήτως των πιθανών ανησυχιών που διακατέχουν τις ηγεσίες των κομμάτων, τα οποία ερίζουν για το κέντρο, περί πολιτικού κόστους.

Ούτε «λεφτά υπάρχουν», ούτε θα «σκίσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο», αντέχει, πλέον, αυτός ο τόπος.

Εάν τα κόμματα που ερίζουν για τη νηφάλια ψήφο δεν εμφανιστούν ικανά να προτάξουν μία διαυγή και συγκροτημένη απάντηση στις λαϊκιστικές κορόνες, οι οποίες σαγήνευσαν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος κατά το παρελθόν, γιατί θα έπρεπε να προσδοκούν σε διεύρυνση του εκλογικού τους ερείσματος;

Εκτός και εάν, εντέλει, η νηφάλια ψήφος σε αυτόν τον τόπο παραμένει «αγανακτισμένη» και άρα απούσα, οπότε τζάμπα ο κόπος...

Όμως, αυτό, μέλλει να επαληθευτεί...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v