Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Οι Εγγλέζοι έχουν μια έκφραση, η οποία ταιριάζει σαν «γάντι» στην περίσταση: «nip it in the bud», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κόψε το όσο είναι νωρίς... όσο είναι ακόμη μπουμπούκι».
Αυτό έκανε ή εντέλει επιχείρησε να κάνει χθες η φιλτάτη κα Φ. Γεννηματά με την υπόθεση Γρηγοράκου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διανοούνται ενδεχόμενη προσέγγισή τους με τη ΝΔ, να το ξεχάσουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν την τύχη του φίλτατου Λεωνίδα, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι ορισμένοι εξ αυτών το «σκέπτονται»…
Αν και ο αποπεμφθείς βουλευτής είναι βέβαιον ότι είχε δώσει λαβές που έως έναν βαθμό δικαιολογούν τη χθεσινή απόφαση Γεννηματά, είναι επίσης βέβαιον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εν θερμώ και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες που διακατέχουν το συγκεκριμένο κόμμα σχετικά με την ιδική του τύχη, μετά την ανάδειξη του κ. Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες, οι οποίες μόλις 48 ώρες νωρίτερα είχαν ωθήσει τη φιλτάτη Φώφη σε λαϊκιστικό ολίσθημα, χαρακτηρίζοντας ως άβυσσο όσα χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τις θέσεις Μητσοτάκη, ξεχνώντας ότι μόλις ένα δωδεκάμηνο πριν τα δύο κόμματα συγκυβερνούσαν.
Έχοντας χάσει τη συντριπτική πλειονότητα των δυνάμεών του στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κόστους που επωμίστηκε ως κόμμα εξουσίας κατά τη Μεταπολίτευση αλλά και των πολιτικών που προώθησε στη διάρκεια των ετών του μνημονίου, πλέον το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει και τις υπόλοιπες δυνάμεις του, ή εντέλει ένα σημαντικό τμήμα τους προς τη ΝΔ.
Κατά πόσον το ενδεχόμενο αυτό θα υλοποιηθεί, εξαρτάται τόσο από το εάν θα είναι επιτυχές το κεντρώο άνοιγμα της ΝΔ, όπως το περιέγραψε χθες ο κ. Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, όσο και από τη στάση και τις θέσεις που θα υιοθετήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Εάν θα κατορθώσει, με άλλα λόγια, να θεμελιώσει εκ νέου τον λόγο ύπαρξής του ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και σε όσα αντιπροσωπεύουν ή συμβολίζουν αυτοί οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Αν και το σχετικό αφήγημα διαφέρει για το Ποτάμι, στην ουσία του το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Τι είναι σήμερα το κόμμα αυτό, ποιους εκπροσωπεί, τώρα που οι μεταρρυθμιστές πήραν τα ηνία στη ΝΔ -εάν πράγματι τα πήραν- και εντέλει ποιους στεγάζει, εάν μπορεί να φιλοξενεί στους κόλπους του τάσεις τόσο διαφορετικές όσο αυτές που εκπροσωπούν από τη μια πλευρά ο κ. Σπ. Λυκούδης και ο κ. Γρ. Ψαριανός και από την άλλη η κα Αντ. Λυμπεράκη;
Την απάντηση επιχείρησε να δώσει χθες ο ίδιος ο κ. Στ. Θεοδωράκης, παρομοιάζοντας το κόμμα του οποίου ηγείται με «ντελικατέσεν» μεταρρυθμίσεων και τη ΝΔ με σούπερ μάρκετ του ιδίου χώρου, εκτιμώντας ότι το Ποτάμι θα βρεθεί ωφελημένο από την εξέλιξη.
Δεν είναι βέβαιον ότι έπεισε…
Αυτό που είναι βέβαιον, ωστόσο, είναι ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και το Ποτάμι θα βρεθούν σε τρικυμιώδη ύδατα το προσεχές διάστημα και ότι η δική τους πορεία θα εξαρτηθεί καταλυτικά από την ταυτότητα, τις θέσεις αλλά και τη ρητορική που θα υιοθετήσουν.
Εάν τα πράγματα δεν γίνουν ξεκάθαρα και εάν δεν αποκτήσουν σαφή λόγο ύπαρξης με τον οποίο θα μπορέσει να ταυτιστεί ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, η άλωση του μεσαίου χώρου από τους δύο κυρίαρχους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας στέκει ανοικτή…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.