Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ξεσηκωμός των νοικοκυραίων

Σηκώθηκαν από τον «καναπέ», για να δηλώσουν ότι η ΝΔ δεν πάει πουθενά αλλού από τις παραδοσιακές της αξίες και τον κεντροδεξιό χώρο και ότι αυτές αποτελούν ικανή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αθρόα προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και η άνετη πρωτιά Μεϊμαράκη, αυτό δείχνουν...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την οδό της «ασφαλούς» επιλογής, η οποία δεν θα διακυβεύσει τις θεμελιώδεις αρχές επί των οποίων κινείται η Νέα Δημοκρατία από της ιδρύσεώς της, εμφανίζεται να ακολούθησε η πλειοψηφία των εκλογέων, οι οποίοι συμμετείχαν κατά τη χθεσινή εσωκομματική αναμέτρηση για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Η άνετη «πρωτιά» του Β. Μεϊμαράκη, ενός ιστορικού στελέχους του κόμματος, καταδεικνύει ότι η κεντροδεξιά επιλέγει να συνεχίσει να καταλαμβάνει τον συγκεκριμένο χώρο στο πολιτικό φάσμα και να μη μετακινηθεί «δεξιότερα», όπως –ίσως- θα μπορούσε να είχε κάνει εάν είχαν επικρατήσει ορισμένοι εκ των άλλων υποψηφίων.

Καταδεικνύει, επίσης, ότι εμπιστεύεται τα ειδικότερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τον κ. Μεϊμαράκη, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί τόσο σε ζητήματα πολιτικής όσο και παρουσίας, γεγονός που ενισχύεται και από τις «ευλογίες» που φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει εκ μέρους κορυφαίων παραδοσιακών προσωπικοτήτων του κόμματος.

Χαρακτηριστικά τα οποία, εν πολλοίς, εκτιμώνται ως ικανή «απάντηση» στην πολιτική που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση και που, άρα, θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν την προεκλογική πλατφόρμα της ΝΔ κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αντίστοιχα, το ποσοστό που εμφανίζεται να εξασφαλίζει ο εκ των υποψηφίων κ. Κυρ. Μητσοτάκης καταδεικνύει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι ακόμη «έτοιμο» να στραφεί προς τις καθαρά φιλελεύθερες πολιτικές που -έως έναν βαθμό- ο ίδιος πρεσβεύει.

Αθροιζόμενο, βεβαίως, το ποσοστό αυτό με εκείνο του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης υπεραμύνεται νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων, καθιστά σαφή την ύπαρξη ενός ρεύματος προς αυτή την κατεύθυνση στη ΝΔ, αν και τούτο γίνεται ομιχλώδες όταν στην όλη «εξίσωση» υπεισέρχονται ζητήματα προσωπικοτήτων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την όποια ερμηνεία του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος στη ΝΔ, κύριο χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης παραμένει η αθρόα προσέλευση των εκλογέων, η οποία -κατά τα φαινόμενα- υπερέβη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τόσο δεδομένου του κλίματος που επικρατεί αναφορικά με την πορεία της ΝΔ μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η προηγούμενη προσπάθεια διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών, περίπου προ μηνός, όσο και σε ό,τι αφορά στην αντιπολιτευτική στρατηγική που αυτή ακολούθησε την τελευταία περίοδο.

Χαρακτηριστικό τούτου είναι ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με εκπροσώπους του Τύπου, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Ι. Πλακιωτάκης, έκανε λόγο για 300.000 ψηφοφόρους και σημείωνε, μάλλον χαριτολογώντας, πως εάν εξασφαλισθεί προσέλευση της τάξης αυτής, τουλάχιστον θα καλυφθούν έτσι τα έξοδα διενέργειας της εσωκομματικής αναμέτρησης, τα οποία ανήλθαν στις 700.000 ευρώ, αφού το κόστος συμμετοχής του κάθε εκλογέα είναι 3 ευρώ...

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα εσωκομματική αναμέτρηση προσήλθαν να ψηφίσουν περί τις 400 χιλιάδες εκλογείς, ήτοι σχεδόν ο ένας στους τρεις όσων ψήφισαν ΝΔ στις εθνικές εκλογές του προηγουμένου Σεπτεμβρίου, οπότε η ΝΔ απέσπασε ποσοστό 28,09% ή 1.526.205 ψήφους.

Το 2009 είχαν προσέλθει στις εσωκομματικές εκλογές μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη συνολικά 781.136 άτομα, με τη ΝΔ να είχε πάρει στις τότε εθνικές εκλογές ποσοστό 33,47% ή 2.295.719 ψήφους, διαμορφώνοντας έτσι τη σχετική αναλογία σε επίπεδα της ιδίας τάξης μεγέθους.

Και τούτο ενώ το πολιτικό σκηνικό της χώρας ανατράπηκε άρδην έκτοτε, με κυριότερη την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 4,60% των εκλογών του 2009, στο 35,46% των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά, βεβαίως, και της κατάρρευσης των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v