Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα μας κάνετε καρδιακούς με… απόδειξη!

Η άσκηση φορολογικής πολιτικής είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων κράτους – πολίτη και επηρεάζει άμεσα προγραμματισμούς αλλά και επενδύσεις. Έτσι, λοιπόν, προς τι οι γκάφες και οι παλινωδίες;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ήδη από την αρχή του 2015 και των ημερών του Γιάνη (με ένα ν) στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν γνωστό ότι υπήρχε "θέμα" με το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων, εξαιτίας του νομικού «κενού» που υπήρχε για το τρέχον φορολογικό έτος.

Η νομοθεσία που υπήρχε ήδη, από των ημερών Γ. Μαυραγάνη στο υπ. Οικονομικών, για την ανάγκη συλλογής αποδείξεων ποσοστιαίας αξίας τουλάχιστον 10% του δηλωθέντος εισοδήματος, αφορούσε μόνον στο 2014, καθιστώντας έτσι εκκρεμές το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα αυτό κατά το τρέχον έτος.

Οι κατά καιρούς «παραινέσεις» του υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια της χρονιάς ήταν του τύπου «μαζεύετε αποδείξεις εσείς και θα δούμε…», με αποτέλεσμα όσοι γνώριζαν πώς λειτουργεί το… «απέραντο φρενοκομείο» που ακούει στο όνομα Ελλάδα -όπως φέρεται να το είχε ονομάσει κάποτε μια ψυχή-, να έχουν κάνει το κουμάντο τους μαζεύοντας χαρτάκια

Μια διαδικασία συλλογής, η οποία -ας μην ξεχνάμε- βασίζεται στο σκεπτικό της υποβοήθησης της Εφορίας στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής… ή, με άλλα λόγια, του πώς οι φορολογούμενοι κάνουν τη δουλειά της Εφορίας.

Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι ευνομούμενη πολιτεία και κράτος δικαίου, βέβαια, πιάστηκαν στη «φάκα» χθες, για λίγες ώρες, όταν έγινε γνωστό ότι μόλις 20 ημέρες πριν την εκπνοή του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα καθιστούσε εκ νέου υποχρεωτική τη συλλογή αποδείξεων, με πρόστιμα 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν είχαν συγκεντρωθεί.

Μπορεί το «καψόνι» να διάρκεσε μόνο για λίγες ώρες, υπό το φως του σάλου που υπήρξε και τελικώς η… πρόθεση  θεσμοθέτησης του μέτρου να απεσύρθη -βάσει της οποίας το αφορολόγητο θα κτίζεται πλέον χωρίς αποδείξεις για το 2015-, όμως για ακόμη μια φορά είχε επιβεβαιωθεί τόσο η προχειρότητα που διέπει την κατάρτιση της φορολογικής πολιτικής, όσο και η ρήση της «ψυχής» που μνημονεύουμε παραπάνω.

Για όσους, δε, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα, αρκεί να θυμίσουμε το αντίστοιχο αλαλούμ που είχε συμβεί με τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και τα αλλεπάλληλα μπρος-πίσω του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, αλλά και το αντίστοιχο χάος που είχε υπάρξει με τη φορολόγηση των ενοικίων και τη δυνατότητα ή μη εκχώρησής τους στο δημόσιο, σε περίπτωση που παρέμεναν ανείσπρακτα….

Αν ψάχνετε, ακόμη, για παραδείγματα, μην κουράζεστε… Νωπές παραμένουν οι μνήμες του καλοκαιριού από το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά -αλλά όχι σε όλα- και με ποιους συντελεστές, που είχε επίσης προκαλέσει σάλο και πονοκεφάλους…

Με λίγα λόγια -φίλτατοι της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης-, η άσκηση φορολογικής πολιτικής σε έναν τόπο, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, συνιστά μια άκρως σοβαρή υπόθεση.

Βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων του πολίτη με το κράτος, αλλά και του όποιου αισθήματος εμπιστοσύνης τρέφει προς αυτό.  

Επιχειρηματίες και λοιποί πολίτες πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων και με σαφή χρονικό ορίζοντα τι ισχύει και τι πρόκειται να ισχύσει, ώστε να μπορούν να κάνουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό…

Υπό το πρίσμα αυτό, πόσο βοήθησε η χθεσινή υπόθεση, η οποία μαζεύτηκε κακήν κακώς, στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις φορολογικές αρχές της χώρας και συνολικά στο φορολογικό πλαίσιο;

Εντέλει, αφού ούτως ή άλλως από το επόμενο έτος θεσμοθετείται η χρήση του πλαστικού χρήματος και καταργείται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων σε χαρτί, ποια ήταν η ανάγκη για τη χθεσινή «λαχτάρα», αν όχι για να καταδείξει πόσο επιπόλαιη είναι στη χώρα μας η άσκηση φορολογικής πολιτικής;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v