Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενότητα με διαρροές και καρφιά δεν φτιάχνεται…

Πόσο ενωμένο μπορεί να παραμείνει ένα κόμμα το οποίο σπαράσσεται από έναν τόσο γενικευμένο εμφύλιο, όπως αυτός που μαίνεται σήμερα στην Νέα Δημοκρατία; Αντίστοιχα, για πόσο μπορεί να παραμένει η χώρα δίχως Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ακόμη κι αν οι εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία διεξαχθούν αύριο, ποιο είναι το μέλλον ενός κόμματος το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό εμφύλιο και ο «διάλογος» μεταξύ των συνυποψήφιων για την θέση του προέδρου διεξάγεται με διαρροές και αλληλοκαρφώματα;   

Πολύ περισσότερο τι είδους αντιπολιτευτικό λόγο θα είναι σε θέση να αρθρώσει το κόμμα αυτό, το οποίο εμφανίζεται να έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον θεσμικό του ρόλο και να κατρακυλά καθημερινά σε βαθύτερη απαξίωση;

Όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία, στη διάρκεια της μάλλον μακράς εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου  για την εκλογή του επομένου προέδρου της, αλλά ιδίως μετά το φιάσκο της προηγουμένης Κυριακής και την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας,  είναι σαφώς κατώτερα των περιστάσεων.

Τόσο εκείνων που σχετίζονται με ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά εκφράζει την κεντροδεξιά παράταξη στην Ελλάδα, όσο και εκείνων που αφορούν τη δεινή θέση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται η οικονομία του τόπου και η ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ώρα που η ανεργία μαστίζει τη χώρα, η οικονομία οδηγείται σε νέα ύφεση και η κυβέρνηση δηλώνει ότι πριν την… Άνοιξη δεν προβλέπεται να υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζεται απόν.

Αντί της άσκησης του θεσμικού της ρόλου, αντί του ελέγχου και της κριτικής στην κυβέρνηση, η ΝΔ ομφαλοσκοπεί και μάλιστα κατά τρόπο που μόνον νέες περιπέτειες υπόσχεται για το μέλλον της ενότητάς της.

Ούτε μια λέξη για όσα πράττει ή δεν πράττει η κυβέρνηση και συνάμα εξάντληση της πολεμικής μεταξύ των συνυποψηφίων για τη θέση του προέδρου.

Έτσι, όμως, δουλειά δεν γίνεται.

Καλώς ή κακώς ο τόπος έχει ανάγκη από αντιπολίτευση και το εκλογικό σώμα εμπιστεύτηκε τον ρόλο αυτόν, -και πάλι, καλώς ή κακώς- στην Νέα Δημοκρατία.

Ένα κόμμα το οποίο σεβόμενο την δημοκρατική του παράδοση και την ιστορία του από το 1974 έως σήμερα οφείλει να βρεθεί ξανά σε κατάσταση νηφαλιότητας και να καθίσει για ακόμη μια φορά στο τραπέζι του ευπρεπούς και εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου.

Είναι αδιανόητο ότι επί σχεδόν δυο μήνες, που διαρκεί η προεκλογική περίοδος στη Νέα Δημοκρατία, οι τέσσερις ανθυποψήφιοι για τη θέση του προέδρου δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για να θέσουν, εις έκαστος εξ’ αυτών, τις θέσεις τους και το όραμά τους ενώπιον των μελών του κόμματος αλλά και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα.

Τι πρεσβεύουν αυτοί οι άνθρωποι και γιατί θα έπρεπε να τους εμπιστευτούν οι οπαδοί του κόμματος αναθέτοντάς τους την ηγεσία του;

Την ύστατη τούτη ώρα, για τον τόπο αλλά και για την ίδια, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταδείξει ότι σέβεται τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους οι οποίοι την τίμησαν με την ψήφο τους και να επιτελέσει τον ρόλο που της ανέθεσαν.

Ο γενικευμένος εμφύλιος οφείλει άμεσα να τερματιστεί, ο νηφάλιος πολιτικός  λόγος να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των συνυποψηφίων και συνολικά η Νέα Δημοκρατία να μην διαψεύσει τις προσδοκίες των οπαδών και ψηφοφόρων της.

Εντέλει, ουδείς συνειδητοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα η χώρα;

Ουδείς συνειδητοποιεί την απουσία ολοκληρωμένου κα ρεαλιστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση;

Πόσο βαθύ είναι τελικά το έλλειμμα ηγεσίας αλλά και οράματος σε αυτόν τον τόπο;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v