Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήστε τα μικρόφωνα και πιάστε τα μολύβια!

Τους τα είπε ο Τσίπρας όταν «έπιασαν δουλειά», πως πρέπει να αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις, αλλά ορισμένοι φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη… Το «κρίμα», όμως, δεν θα πέσει μόνο στα δικά τους κεφάλια αλλά και στα δικά μας…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με μόνη εξαίρεση να αποτελούν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την επερχόμενη φοροκαταιγίδα -κάτι ενδεχομένως πολιτικά μεμπτό αλλά συνάμα και σύνηθες ως εκ της χρησιμότητάς του-, οι δηλώσεις Φίλη περί τη γενοκτονία των Ποντίων ελάχιστη υπηρεσία πρόσφεραν, είτε προς την ίδια την κυβέρνηση, είτε γενικότερα.

Διότι ακόμη κι αν εξαιρέσει κανείς αυτήν την -καταφανώς «συνωμοσιολογικού» χαρακτήρα- ερμηνεία των δηλώσεων Φίλη και καταλήξει στην εκτίμηση ότι ο υπουργός Παιδείας εξέφραζε χθες, περί την τρίτη πρωινή ώρα, τις προσωπικές του απόψεις επί του ζητήματος στην εκπομπή του κ. Ν. Χατζηνικολάου, όφειλε να θυμάται ότι βρισκόταν εκεί ως μέλος της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης η οποία αφενός εμφανίζεται να συντάσσεται με προηγούμενη απόφαση της Βουλής για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων και αφετέρου, έχει στη διάθεσή της λιγότερο από μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Το πρόσφατο -πολιτικού χαρακτήρα- ολίσθημα του κ. Ν. Φίλη να διαχωρίσει τη λεγόμενη «επιστημονική ερμηνεία» του όρου γενοκτονία από εκείνην της εθνοκάθαρσης δεν είναι το μόνο του είδους αυτού που διαπράττει.

Τόσο οι δηλώσεις του ότι ο πρωθυπουργός είναι εύπορος, όσο και ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα επιβαρύνει με «πενταροδεκάρες» τους γονείς που θα την επωμιστούν, για να διαλέξουμε δύο παραδείγματα από την τρέχουσα επικαιρότητα, καταδεικνύουν ότι ο φίλτατος υπουργός ενδεχομένως να μην έχει πλήρως αντιληφθεί ότι πλέον δεν δημοσιογραφεί, ακόμη και από τις στήλες ενός πολιτικά και κομματικά ταγμένου εντύπου.

Ότι, δηλαδή, είναι πλέον υπουργός σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την ελληνική κοινωνία και ότι από τον ίδιο, όπως και συνολικά από την παρούσα (πρώτη ή δεύτερη φορά Αριστερά) κυβέρνηση αναμένεται έργο και αποτελέσματα, ώστε να ορθοποδήσει ο τόπος.

Ίσως να μην είναι του χαρακτήρα τους ή των νοοτροπιών τους, αλλά σπανίως εντοπίζουμε αντίστοιχα ολισθήματα εκ μέρους, φερειπείν, των φίλτατων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση της σημασίας που είχε η πρωθυπουργική προτροπή κατά την «παρθενική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για λιγότερες δηλώσεις και περισσότερο έργο…

Αντίθετα, ο «γείτονάς» τους κ. Τρύφων Αλεξιάδης εμφανίζεται να αδυνατεί να απεκδυθεί και αυτός των παλαιότερων -συνδικαλιστικών- ιματίων του και δεν χάνει ευκαιρίες δημοσιότητας αλλά και διαρροών περί νέων και επικείμενων «ισοδύναμων» μέτρων ,σπέρνοντας τον πανικό στους απανταχού φορολογούμενους αυτής της χώρας…

Ποιο το όφελος, όμως, από όλα αυτά, πέραν της εμπέδωσης από την κοινή γνώμη ότι η παρούσα κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία δίχως ίχνος συγκροτημένου σχεδίου και ότι πλέον ακροβατεί μεταξύ ιδεοληψιών και πειραματισμών;

Ότι αδυνατεί να αποφασίσει τι είναι χειρότερο για την ίδια και τη χώρα, μεταξύ του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στο βόειο κρέας, ή εάν θα έπρεπε να εφεύρει κάτι για τα τέλη αυτοκινήτων ή για οποιοδήποτε άλλο προϊόν και υπηρεσία, αρκεί να μπορέσει να εξοικονομήσει τα 300 εκατ. ευρώ που της λείπουν;

Αν όμως έχουν έτσι όντως τα πράγματα, φίλτατοι, τότε έχουμε όλοι μπλέξει άσχημα…

Διότι εάν η παρούσα κυβέρνηση δεν κατορθώσει να βρει άμεσα τον βηματισμό της και να αρχίσει να παράγει ουσιαστικό έργο στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από την κρίση, για την ίδια μπορεί να είναι η «τελευταία φορά» -πράγμα ενδεχομένως αδιάφορο για πολλούς-, αλλά για όλους εμάς τους υπολοίπους θα ανοίξει τις πύλες μιας πιθανής πολιτικής και οικονομικής περιπέτειας και ίσως σημάνει πολύ χειρότερες ημέρες…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v