Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η δημιουργία του πλέγματος των ανεξάρτητων αρχών και η ανεξαρτησία φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ως στόχο τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας τους από τις παρεμβάσεις και τη βούληση της εκάστοτε κεντρικής διοίκησης.
Οι ανεξάρτητες αρχές καλούνταν και καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο δεδομένου, αν μη τι άλλο, ότι καλούνται να βάλουν τους κανόνες σε αγορές και τομείς που το δημόσιο αποσύρεται (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος του στοιχηματισμού και τα λιμάνια), ή άλλους που θα πρέπει να λειτουργούν πέρα και έξω από εκλογικούς κύκλους, όπως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η στήλη δεν έχει κανένα σκοπό να μπει στην ουσία της υπόθεσης της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία άλλωστε θα κριθεί και από τη δικαιοσύνη. Σημειώνει ωστόσο ότι δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη θέση ο στόχος της πενταετούς θητείας δεν επετεύχθη. Την πρώτη ήταν ο Χάρης Θεοχάρης, που παραιτήθηκε άρον άρον, τώρα η Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία εμπλέκεται με δύο δικαστικές υποθέσεις.
Όποια κι αν είναι η περαιτέρω εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων είναι αναπόδραστη.
Ένας φορέας στον οποίο ο επικεφαλής όφειλε να είναι η «καλύτερη επιλογή» και να δρα αυτόνομα, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, βρίσκεται ακέφαλος.
Αντίστοιχα, η αδυναμία εξεύρεσης διακομματικής συναίνεσης έχει οδηγήσει σε τέλμα την υπόθεση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και έχει φέρει στην επιφάνεια, μόλις πρόσφατα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το συνολικό ζήτημα που προκύπτει με τις λεγόμενες ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η λειτουργία της αρχής για τα τυχερά παίγνια, που με τη στάση της, αν μη τι άλλο, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση μια μεγάλης επένδυσης (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Αρχές που θα πρέπει να στελεχώνονται από τους «άριστους» με διακομματική συναίνεση και με στόχο το δημόσιο συμφέρον, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν κάθε λογής προβλήματα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, όπως αυτή διατυπώθηκε από τα χείλη του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, η κατάργηση ή ο περιορισμός των ανεξάρτητων αρχών μέσω της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Την ευθύνη (σ.σ. για τον ορισμό του αριθμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικού σήματος) πρέπει να την έχει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης. Ποιος να την έχει δηλαδή; Οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, που είδαμε πώς λειτουργούν; Έχουμε ζήσει στο πετσί μας τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας των αρχών. Μέχρι την επόμενη αναθεώρηση, θα έχουμε τις ανεξάρτητες αρχές και τις ρυθμιστικές, που όμως δεν μπορούν να υποκαθιστούν τον ρόλο της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Αν όμως έχουν έτσι όντως τα πράγματα, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας θεμελιώδους αντίφασης η οποία άπτεται τόσο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των κοινοτικών της εταίρων, όσο και του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η εποπτεία σειράς οικονομικών και άλλων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
Δίχως να ανατρέξουμε στον φίλτατο Μοντεσκιέ και στην ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών, ως την ασπίδα κάθε συντεταγμένης πολιτείας από τις βουλές της εκάστοτε κυβέρνησης, οφείλουμε να παραμείνουμε στην ανάγκη μιας ταχύτατης διευθέτησης του ζητήματος της ύπαρξης και λειτουργίας αυτών των λεγομένων, μέχρι στιγμής, ανεξάρτητων αρχών.
Είναι αδιανόητο, πέραν των σημερινών δεινών της, η ελληνική οικονομία να παραμένει όμηρος της αδυναμίας του κράτους να βάλει και να υπερασπιστεί τους κανόνες.
Πόσο μάλλον στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την οικονομία.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.