Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κουμπί κατά της φοροδιαφυγής

Οι λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά μας συχνά βρίσκονται «μπροστά» μας, αρκεί να τις «δούμε». Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το «πλαστικό χρήμα» αποτελούν ακόμη μια οδό για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το λέγαμε χρόνια, το είδαμε στην πράξη με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, μας το είπε χθες και με νούμερα το ΙΟΒΕ.

Ο δρόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι -και- ηλεκτρονικός και μπορεί να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό έως και 1,6 δισ. ευρώ, από την πρώτη κιόλας χρονιά που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. 

Γιατί να ψάχνουμε, άρα, για «ισοδύναμα» κάθε λογής, όταν η πάταξη της παραοικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει πολύτιμους πόρους, καθιστώντας συνάμα διαφανέστερη την ελληνική αγορά;

Αν και η συνολική εξίσωση για την πάταξη αδικημάτων φοροδιαφυγής, ευλόγως, αφορά ζητήματα όπως η ελαχιστοποίηση του κινήτρου τέλεσής τους, μέσω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, αλλά και η υιοθέτηση αποτελεσματικότερων μορφών λογιστικών ελέγχων, δίχως αμφιβολία αφορά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως και το «πλαστικό χρήμα».

Εάν, κατά τρόπο υπερβατικό, υποστηρίξουμε ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα απέφερε κάποιο όφελος, τούτο δίχως άλλο αφορά στην επέκταση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως και στη χρήση «online» συναλλαγών για την πληρωμή των κάθε λογής υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Εάν η Πολιτεία κεφαλαιοποιήσει το «μάθημα» αυτό, παρέχοντας κίνητρα, φορολογικά ή άλλα, για την περαιτέρω εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα έχει διανύσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του δρόμου για την εξάλειψη της κυριότερης πηγής οικονομικής και κοινωνικής αδικίας στον τόπο μας.

Όπως έδειξε η μελέτη που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ, υπό τον τίτλο «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα», η θέσπιση κινήτρων για την περαιτέρω διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όχι μόνο θα αποτελέσει πλήγμα στην παραοικονομία, αλλά θα τονώσει και την ανάπτυξη της χώρας, καθώς θα σημάνει μειωμένα κόστη διαχείρισης για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των συναλλαγών για τα νοικοκυριά.

Επιδοτήσεις για την προμήθεια συσκευών POS από επαγγελματίες κάθε κλάδου, εκπτώσεις φορολογικών συντελεστών για ηλεκτρονικές πληρωμές, κατ’ αντιστοιχία του κινδύνου φοροδιαφυγής που συνοδεύει τον κάθε επαγγελματικό κλάδο, αλλά και κίνητρα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, κατά το πρότυπο των «μπόνους» που ήδη προσφέρονται από τον τραπεζικό κλάδο, θα παρείχαν ώθηση στις συναλλαγές του είδους αυτού, διευκολύνοντας τόσο τη λειτουργία της χειμαζόμενης οικονομίας μας, όσο και την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού.

Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο η Πολιτεία όσο και οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου, κυρίως, οφείλουν άμεσα να καθίσουν στο τραπέζι  του διαλόγου και να συγκεκριμενοποιήσουν έναν κατάλογο μέτρων που θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χρήση «πλαστικού χρήματος».

Είναι αδιανόητα τα κόστη με τα οποία βαρύνουν σήμερα τους πελάτες τους ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα για τις πλέον στοιχειώδεις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, ακόμη κι αν αυτές αφορούν τη διενέργεια ενός απλού εμβάσματος από τράπεζα σε τράπεζα, εάν π.χ. δεν υπάρχει αριθμός ΙΒΑΝ αλλά μόνον αριθμός τραπεζικού λογαριασμού…

Πλέον, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και ύφεσης, οι λύσεις που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να είναι ευφυείς και αποτελεσματικές και να απέχουν από πρακτικές προστασίας συντεχνιών ή κλάδων, όπως είδαμε να ξετυλίγεται προ ημερών με αφορμή την αντίδραση του ΙΣΑ στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Όλοι, από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκονται, οφείλουν να συμβάλουν στην επικράτηση της διαφάνειας και της διευκόλυνσης της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων.

Πολύ απλά, το έχουμε ανάγκη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v