Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κορόιδα» πληρώνουν ακόμα…

Η προσπάθεια που δηλώνει ότι θα καταβάλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αστοχιών και των αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος οφείλει -τουλάχιστον- να μη δημιουργήσει νέες… Όσοι πλήρωσαν, για παράδειγμα, γιατί πρέπει να… την «πληρώσουν» ξανά;

Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας έχει πολλά στρεβλά.

Σε όλα αυτά δεν θα αναφερθούμε σήμερα.

Δεν θα κάνουμε λόγο ούτε για το επίπεδο της ανεργίας και την εξαιρετικά δυσμενή σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους που αυτό δημιουργεί -η οποία από μόνη της δικαιολογεί την σταδιακή κατάρρευση του συστήματος-, ούτε στη μαύρη εργασία και στην αδυναμία είσπραξης εισφορών, ούτε στις μακροχρόνιες επιπτώσεις του διαβόητου PSI, το οποίο εξανέμισε τα αποθεματικά των ταμείων κατά τρόπο ληστρικό, αφού αυτά ήσαν υποχρεωτικά επενδυμένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αντίστοιχα, δεν θα αναφερθούμε ούτε στην ιδιαίτερα χαμηλή αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας που αυτή συνεπάγεται για χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας, αλλά ούτε και στον ακόμη μακρύ χρόνο απονομής των συντάξεων, όπως δεν θα αναφερθούμε και στα τόσα άλλα στρεβλά… 

Σήμερα, επιλέγουμε να εστιάσουμε στον συνεπή πρώην εργαζόμενο, ο οποίος κατέβαλε για δεκαετίες τις προσήκουσες -κατά τη νομοθεσία- εισφορές και σήμερα, ως συνταξιούχος, λαμβάνει μια σύνταξη κατά πολύ μικρότερη εκείνης που κανονικά θα δικαιούνταν.

Για τον άνθρωπο, ο οποίος έχει υποστεί τα αλλεπάλληλα «οριζόντια μαχαίρια» των τελευταίων ετών στις αποδοχές του και σήμερα, εάν ακόμη κατορθώνει να συγκεντρώνει αθροιστική σύνταξη (κύρια και επικουρική) ύψους άνω των 1.500 ευρώ μηνιαίως, θεωρείται -κατά τον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, υψηλοσυνταξιούχος και θα πρέπει να υποστεί και νέες περικοπές.  

Ίσως και να είναι! Όμως, επί δεκαετίες δεν κατέβαλε -τόσο ο ίδιος όσο και οι εργοδότες του- τις εισφορές που όριζε η εκάστοτε νομοθεσία;

Τι προσπαθούμε να πούμε; Οτι το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει μια σύνταξη που είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας σε όλους. Ομως οφείλει και να λαμβάνει υπόψη ότι κάποιοι πλήρωσαν πάρα πολλά στο σύστημα επιμένοντας να πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν (τα καλά χρόνια) να μην πληρώνουν εισφορές και να τσεπώνουν το ποσό και τώρα βρίσκονται ευνοημένοι, καθώς με λίγα χρόνια εισφορών εισπράττουν βοηθήματα και ΕΚΑΣ και στέλνουν το μήνυμα ότι είναι καλύτερο να «κοροϊδεύεις» το σύστημα. 

Εάν η λεγόμενη «αναπλήρωση», δηλαδή ο υπολογισμός της σύνταξης στην Ελλάδα βασίζεται, κατά μέσο όρο, στο 70% του μισθού και όχι στο ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου ο κάθε εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να έχει έτσι κυριολεκτικά τιναχτεί το ασφαλιστικό σύστημα στον «αέρα», ευθύνεται γι' αυτό ο συνεπής πρώην εργαζόμενος και νυν συνταξιούχος;

Εξίσου άδικο με την περικοπή της -εκτιμώμενης ως υψηλής- σύνταξής του, δεν είναι να λαμβάνει κάποιος άλλος μια σύνταξη υπέρμετρη των εισφορών που κατέβαλε; Και δεν εννοούμε, επαναλαμβάνουμε, ότι το κράτος δεν πρέπει να εξασφαλίζει τα ελάχιστα για την επιβίωση...

Το δίκιο του από πού θα το γυρέψει ο συνεπής; Ο έμπορος ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, για παράδειγμα, ο οποίος πήρε σύνταξη με βάση τις εισφορές του και μάλιστα με την απειλή της φυλακής, εάν καθυστερούσε να πληρώσει…

Αντίστοιχα, από ποιον θα γυρέψουν το δίκιο τους οι πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχοι αυτής της χώρας, οι οποίοι θα δουν το ΕΚΑΣ που εισπράττουν σήμερα να κόβεται σταδιακά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου;

Η προσπάθεια που δηλώνει ότι θα καταβάλει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην περικοπεί το ΕΚΑΣ αλλά και να μη μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας μέσω του τελευταίου μνημονίου, ξεχνά όσους επί χρόνια αδικούνται.

Ξεχνά εκείνους οι οποίοι εργάζονταν σκληρά επί δεκαετίες και πλήρωναν αδρά τις προβλεπόμενες εισφορές τους, μόνο και μόνο για να πληρώσουν και πάλι σήμερα τον λογαριασμό.

Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά διάτρητο και οφείλει να μπει σε τάξη, ώστε τα ελλείμματά του να μη βαρύνουν τον κρατικό κορβανά και τον κάθε συνεπή φορολογούμενο.

Στην προσπάθεια όμως αυτή είναι αδιανόητο να ποδοπατιούνται τα δικαιώματα όσων φρόντισαν σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονταν από τον νόμο.

Είναι πολύ απλά, άδικο. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v