Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Να τους απευθύνεις μομφή πως έκαναν τη θεαματικότερη κοινοβουλευτική πιρουέτα, ή ότι καθυστέρησαν να δουν «το φως το αληθινό» και έτσι βύθισαν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνοι.
Όμως, να τους κατηγορείς επειδή έκαναν ακριβώς αυτό που έκανες και εσύ και για την ακρίβεια, αυτό που δεν πρόλαβες ή δεν μπόρεσες να ολοκληρώσεις; Ε, αυτό από μόνο του είναι μια νέα… κωλοτούμπα, αλλά από την ανάποδη.
Η δριμεία κριτική που άσκησε χθες στην κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μέσω κύκλων του περιβάλλοντός του, αναφορικά με την απόφασή της να ολοκληρώσει τις διαδικασίες παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί, αν μη τι άλλο, σχήμα οξύμωρο.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση ακριβώς του ίδιου διαγωνισμού που είχε «τρέξει» η κυβέρνησή του και αποτελεί την πρώτη περίπτωση ιδιωτικοποίησης επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, σε υλοποίηση δεσμεύσεων που μόλις πρόσφατα ανέλαβε η ίδια, αντιστοίχων όσων είχε αναλάβει και η προηγούμενη.
Αν μη τι άλλο, συνιστά επιβράβευση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν αλλά και μια περίπτωση ιδιωτικοποίησης η οποία αναμένεται να συμβάλει καίρια στην αναβάθμιση έργων υποδομής για τη σημαντικότερη, πλέον, ελληνική βιομηχανία: τον τουρισμό.
Υπό το πρίσμα αυτό, μόνον ως απότοκο εμμονής στη λογική της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως υπό το φως της τρέχουσας εκλογολογίας, μπορεί να εκληφθεί η χθεσινή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης έκανε λόγο για καλή εξέλιξη, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.
Υπό το φως της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η ομοψυχία που επέδειξε για τη διάσωσή της και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, υπερψηφίζοντας το μνημόνιο με μια πρωτοφανή πλειοψηφία για νομοθέτημα του είδους, πρέπει να συνεχιστεί.
Ούτε μια νέα προσφυγή στην κάλπη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα προβλήματά της, αλλά ούτε και ένας ακόμη γύρος πολιτικής όξυνσης και αντιπαράθεσης.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και μαζί της ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης, να διανύσει έναν μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν άπαντες να παραμείνουν προσηλωμένοι.
Ούτε η στάση «από Δευτέρα θα είμαστε διαφορετικά», που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευαγγ. Μεϊμαράκης, συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, ούτε βεβαίως και η χθεσινή κριτική δια στόματος Σαμαρά.
Όπως αντίστοιχα δεν βοηθά και η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού, να εμφανίζεται ότι προωθεί πολιτικές τις οποίες δεν ενστερνίζεται.
Η ανάγκη υπέρβασης της περιπέτειας στην οποία έχει εμπλακεί ο τόπος εδώ και τόσα χρόνια, οφείλει να οδηγήσει τις πολιτικές του δυνάμεις σε έναν ενιαίο άξονα πολιτικής, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.
Η Ελλάδα έχει σήμερα μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να υπερβεί χρόνια προβλήματά της και να θέσει σε τάξη τα του οίκου της, απλά και μόνον τηρώντας τις υποσχέσεις της.
Για να μπορέσει να αδράξει την ευκαιρία αυτή, απαιτείται ωριμότητα και νηφαλιότητα από όλους… Είτε -συγκυριακά- βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε όχι…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.