Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμένοι από χέρι…

Η σημερινή απεργία των φαρμακοποιών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους λόγους για τους οποίους όποια κι αν είναι η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας εμείς θα είμαστε χαμένοι. Ως χώρα και βεβαίως ως πολίτες…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον απόηχο αυτής της τετράμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, όποια κι αν είναι τελικά η έκβασή της, μόνον ένα πράγμα είναι βέβαιο: η χώρα μας θα έχει βγει χαμένη…

Δίχως συμφωνία, πράγμα που κάθε νοήμων απεύχεται, το μέγεθος της ήττας θα είναι τεράστιο και ενδεχομένως μη άμεσα διαχειρίσιμο.

Με συμφωνία, η χώρα μας και βεβαίως οι κάτοικοί της θα επωμιστούν ένα σαφώς βαρύτερο φορτίο εκείνου που προέβλεπε το διαβόητο e-mail Χαρδούβελη, από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς.

Ακόμη, σήμερα, τα κυριότερα μεγέθη της οικονομίας είναι πολύ δυσμενέστερα εκείνων που παρουσιάζαμε προ εξαμήνου, όπως και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ η πιστωτική ασφυξία οδηγεί την επιχειρηματική κοινότητα σε απόγνωση.

Κυριότερα, όμως, δεν θα έχουμε αλλάξει.

Τίποτε ή εν τέλει ελάχιστα εξ όσων μας οδήγησαν στη σημερινή μας κατάντια δεν θα έχει αλλάξει.

Ακόμη, θα παλεύουμε με την ίδια παλιά συνταγή του ξεζουμίσματος εκείνων οι οποίοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν -μισθωτών, συνταξιούχων και ιδιοκτητών ακινήτων- αντί να προωθούμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Χθες, με μια μακροσκελή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «…μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης εκτιμώ ότι θα σημάνει την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη», όπως είπε επικαλούμενος το παράδειγμα του ιδιαίτερα υψηλού χρέους της γειτονικής Ιταλίας.

Η απάντηση του Ιταλού υπουργού των Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ήταν άμεση.

Μέσω του αμερικανικού δικτύου CNBC, μας θύμισε ότι η χώρα του δεν είναι σήμερα όπως τη βρήκε η κρίση προ ορισμένων ετών και ότι στο μεταξύ διάστημα έχει αλλάξει.

«Λυπάμαι που ο Αλέξης Τσίπρας λέει κάτι τέτοιο. Διαφωνώ απόλυτα, έστω κι αν συμπάσχω με την ελληνική κατάσταση. Εμείς αλλάξαμε πορεία πλεύσης, κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και τα σωστά πράγματα, ελπίζω να το πράξουν όλες οι χώρες» είπε ο Παντοάν.

«Η Ιταλία άρχισε να γίνεται υπόδειγμα στην Ευρώπη για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε και ξεκίνησε. Η Ιταλία μπορεί να ήταν ευάλωτη πριν από δύο χρόνια, σήμερα κάτι τέτοιο είναι εντελώς εκτός συζήτησης», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Ποιος ακριβώς εκ των δυο έχει δίκιο, σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις ενός Grexit, ας ευχηθούμε να μην το μάθουμε ποτέ.

Αυτό στο οποίο είναι βέβαιον, όμως, ότι ο Ιταλός συνάδελφος του κ.Βαρουφάκη έχει δίκιο, αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Εκείνες τις αλλαγές που ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να υλοποιήσει στη διάρκεια των τελευταίων ετών και που –έως τώρα- εμφανίζεται απρόθυμη να προωθήσει και η παρούσα, αν κρίνουμε από τις προτάσεις που έχει θέσει υπόψη των θεσμών.

Αλλαγές που αφορούν στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, στην τόνωση του ανταγωνισμού, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της αδιαφάνειας, στην επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης και συνολικά όλων εκείνων των τομών που είναι απαραίτητες ώστε η χώρα μας να μπορέσει για ακόμη μια φορά να αρχίσει να παράγει πλούτο.

Όλες εκείνες τις αλλαγές, την υλοποίηση των οποίων απέτρεψε το διαβόητο πολιτικό ή ακριβέστερα, πελατειακό κόστος που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το ίδιο κόστος που κρατά τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές αλλά και σήμερα τα φαρμακεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιδρούν στην απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, διατηρώντας έτσι υψηλή την τιμή διάθεσής τους…

Ακόμη και σε μια στοιχειώδη και άκρως εύλογη αλλαγή, όπως αυτή που αφορά στην ευρεία  διάθεση σκευασμάτων, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, μια συγκεκριμένη συντεχνία αντιδρά και κατεβάζει ρολά.

Αν αθροίσουμε δε το σύνολο των επιμέρους συμφερόντων, συντεχνιακών, συνδικαλιστικών, ολιγοπωλιακών και άλλων τα οποία αντιτίθενται στην προώθηση της μιας ή της άλλης μεταρρύθμισης θα έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο τμήμα της απόστασης που απαιτείται ώστε να κατανοήσουμε τους λόγους για τη σημερινή μας κατάντια.

Όσο αρνούμεθα την αλλαγή, στα ίδια θα μένουμε, όποια κι αν είναι η αλληλεγγύη που θα είναι πρόθυμοι να μας προσφέρουν οι εταίροι και δανειστές μας, ώστε να αποφύγουμε –όλοι μαζί- τα χειρότερα…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v