Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναι στη συμφωνία, όχι στις εκλογές

Λαϊκή εντολή υπάρχει και είναι νωπή. Ο «έντιμος συμβιβασμός εντός ευρώ» είναι προ των πυλών και το γεγονός τούτο οφείλει να γίνει σεβαστό από όλους. Ο τόπος δεν αντέχει νέες περιπέτειες.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας, αβεβαιότητας και πιστωτικής ασφυξίας, ενώ βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς τους εξωτερικούς δανειστές της.

Στο εσωτερικό, αυτή η στάση πληρωμών είναι ήδη υπαρκτή τόσο από τον δημόσιο τομέα προς τον ιδιωτικό, όσο και μεταξύ ιδιωτών.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ελλάδα τους τελευταίους τέσσερις μήνες με τους εταίρους και δανειστές της εμφανίζονται στα καταληκτικά τους στάδια και οδηγούν σε μια συμφωνία η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τα χειρότερα.

Αυτή η συμφωνία πρέπει να κλείσει, άμεσα.

Οι φωνές, είτε από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε των ΑΝΕΛ, που καλούν για τη διενέργεια εκλογών, σε περίπτωση που όροι της συμφωνίας αυτής κριθεί ότι εκφεύγουν από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, οδηγούν τον τόπο κατευθείαν στα βράχια, κάτι που ουδείς έχει δικαίωμα να πράξει.

Ουδείς έχει εντολή να θέσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης ή να την οδηγήσει σε πτώχευση.

Ο τόπος δεν αντέχει περαιτέρω παράταση της παρούσας αβεβαιότητας και πολύ περισσότερο δεν αντέχει νέες περιπέτειες.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επί μακρόν στη βάση της λαϊκής εντολής που έλαβε την 25η Ιανουαρίου για την επίτευξη ενός «έντιμου συμβιβασμού εντός ευρώ» και ουδείς μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί το αντίθετο.

Μπορεί, ενδεχομένως, να εγερθούν αιτιάσεις σχετικά με την τακτική ή τη μεθοδολογία που ακολούθησε στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, όμως, είναι σαφές ότι αυτή τη φορά υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση της παραπάνω εντολής.

Μιας εντολής που αφορούσε κυρίως την παραμονή της χώρας εντός ευρωζώνης αλλά και τη χαλάρωση της ασφυκτικής λιτότητας η οποία την περιβάλλει την τελευταία πενταετία.

Στο βαθμό που η συμφωνία η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα πληροί αυτές τις δύο προϋποθέσεις, οφείλει να γίνει σεβαστή από όλους.

Εάν δεν γίνει αποδεκτή και ο τόπος οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση, τούτο θα ισοδυναμεί με ακύρωση της ήδη εκφρασμένης λαϊκής βούλησης και με απόπειρα χειραγώγησής της.

Ούτε ο χρόνος υπάρχει, αλλά ούτε και η κατάσταση της χώρας επιτρέπει μια νέα προσφυγή στις κάλπες, ενώ δεν έχει κυλήσει καν ένα εξάμηνο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες διακυβεύεται ευθέως η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, καθώς αναμένεται ένταση του φαινομένου της φυγής καταθέσεων, ενώ είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, όπως και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία «ανάσας» που παρέχει η συμφωνία στην οποία διαφαίνεται ότι καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να τερματιστεί η κατάσταση αβεβαιότητας που διανύει ο τόπος.

Αν μη τι άλλο, θα δοθεί έτσι ο απαραίτητος χρόνος, τόσο στη χώρα όσο και στην οικονομία της, για να ορθοποδήσουν και η υλοποίηση των όποιων εξαγγελιών μπορεί να ακολουθήσει.

Εάν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία με τους πιστωτές, θα ήταν άτοπο να μιλάμε για την υλοποίηση εξαγγελιών που βασίζονται ούτως ή άλλως σε χρήματα τα οποία θα προέρχονταν από αυτούς.

Η χώρα μας, καλώς ή κακώς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα επίχειρα παλαιών λαθεμένων επιλογών της, οι οποίες την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Κάνοντας εκ νέου τις λάθος επιλογές δεν πρόκειται να βγει από το δράμα της.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v