Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ζωή παίζει με... τις ζωές μας!

Σπάνια τα κόμματα βρίσκουν πεδίο συνεννόησης και πολύ περισσότερο συναίνεσης. Χθες, που κατόρθωσαν να το πράξουν, επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, βρήκαν απέναντί τους τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά την παρούσα κρίση μπορεί να έχουμε δει πολλά, αλλά συναίνεση και ομοψυχία εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, ακόμη και σε επιμέρους θέματα, δεν είδαμε.

Χθες, δόθηκε μια σπάνια ευκαιρία, με αφορμή ένα ζήτημα υπαρκτό και πανθομολογούμενο, ακόμη και -διά στόματος Γιούνκερ- από τους εταίρους και δανειστές, να υπάρξει αυτή η ομοψυχία.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ύπαρξη της οποίας βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να συσπειρώσει τη συναίνεση της  συντριπτικής πλειοψηφίας του Eλληνικού Κοινοβουλίου, καθώς αφορά ένα ζήτημα που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών.

Κατόρθωσε, δε, να το πράξει μόνον μία ημέρα πριν από την εξαμερή συνάντηση του Α.Τσίπρα με τους εταίρους και δανειστές, οπλίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη φαρέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Αυτή, ωστόσο, η σπάνια στιγμή εθνικής ομοψυχίας και συσπείρωσης αμαυρώθηκε χθες, εξαιτίας της στάσης που τήρησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου,  κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής, αρχικά επιβάλλοντας –και μετά υπαναχωρώντας επί της απόφασής της-, τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Χρυσής Αυγής.

Μια στάση η οποία δυναμίτισε το κλίμα και απείλησε ευθέως την ύπαρξη συναίνεσης, για ένα ζήτημα στο οποίο ο πολιτικός κόσμος εμφανίστηκε να συμπλέει ευθύς εξαρχής.

Για την ακρίβεια, η «συνήθης» εικόνα αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο έδωσε τη θέση της σε αντιπαράθεση μεταξύ αυτών και της προέδρου του Κοινοβουλίου, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Τα πυρά που δέχθηκε η πρόεδρος της Βουλής ήσαν από όλες τις πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Βρούτση, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ν. Αθανασόπουλου, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.  

Στον δε κ. Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού, η Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε καν το λόγο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία φυσικά της άσκησε κριτική…

Ακόμη και ο κ. Ν.Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κ.Ο. του οποίου είναι η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για «πολιτική απαξίωση» και για «λάθος σήμα στην κοινή γνώμη». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η πρόεδρος της Βουλής υπαναχώρησε μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο», ενώ σφοδρή ήταν η επίθεση που δέχθηκε η πρόεδρος της Βουλής και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος την κατηγόρησε πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

«Θυσιάσατε το θέμα της συναίνεσης στο βωμό της δικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή (...) Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας, ούτε στην κυβέρνηση, στη Βουλή και στη χώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως ο κ. Βρούτσης παρατήρησε, «ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόεδρος της Βουλής να έχει μέσα σε δύο μήνες συσσωρεύσει την οργή και τον θυμό της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου».

Στον απόηχο όλων αυτών είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποιον σκοπό εξυπηρετεί η κ. Κωνσταντοπούλου, υπηρετώντας κατά τον συγκεκριμένο τρόπο αυτήν τη θεσμική θέση…

Το μόνο βέβαιον είναι ότι έτσι ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει τόσο στον θεσμό όσο και στη χώρα ή βεβαίως, στην ίδια….

Ένας άνθρωπος με διακομματικά εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο πλήρωσε τη θέση του προέδρου της Βουλής, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συνόψισε, ίσως με τον καλύτερο τρόπο όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή λέγοντας: «Οι πολίτες γνωρίζουν πως διαφωνούμε. Ας μας δούνε μια φορά να συμφωνούμε σε κάτι σοβαρό, σε κάτι θετικό, που να στέλνει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό»…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v