Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλύτερη επίθεση είναι η… «άμυνα»

Παρά το γνωστό αξίωμα, ενίοτε η «άμυνα» είναι επιβεβλημένη. Ειδικά όταν χρειάζεται χρόνος ώστε το «μειονέκτημα» με το οποίο «παίζει» τώρα η χώρα να αντιστραφεί. Ετσι λοιπόν, αν οι «6» μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν, ας παρουσιάσουμε... 26!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος -και μέχρι στιγμής τούτο μόνον πενιχρό μπορεί να χαρακτηριστεί- η κυβέρνηση οφείλει να μεταβάλει πολιτική και να περάσει από την όποια «επίθεση» επιχειρούσε να κάνει στην «άμυνα», ακόμη και κατά παράφραση του γνωστού… αξιώματος.

Μετά τις πόρτες των αγορών, μία-μία κλείνουν για τη χώρα μας και οι πόρτες της Ευρώπης, με πρώτη και καλύτερη εκείνη της ΕΚΤ, που τόσο ηχηρά έκλεισε για ακόμη μια φορά χθες.

Δεν θα αργήσει, δε, υπό το φως της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και της πιστωτικής ασφυξίας που βιώνει ο τόπος, να επιδεινωθεί η πορεία τόσο της οικονομίας όσο, βεβαίως, και του προϋπολογισμού, κάτι για το οποίο προειδοποίησε χθες και ο φίλτατος κ. Κ. Ρέγκλινγκ.

Όποια κάστρα είχαν κερδηθεί, με τις θυσίες των τελευταίων πέντε ετών, χάνονται.

Η ανεργία παίρνει για ακόμη μια φορά την ανιούσα, οι στόχοι ανάπτυξης αναθεωρούνται, οι επενδύσεις ανακόπτονται και βεβαίως τα δημόσια έσοδα συρρικνώνονται, ενόσω οι σχέσεις της χώρας μας με τους κοινοτικούς εταίρους και δανειστές της παραμένουν μετέωρες και η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα παγωμένη.

Το ηχηρό «όχι» που διατύπωσε χθες ο φίλτατος Μ. Ντράγκι στο άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας αναμένεται να συνοδευτεί, τη Δευτέρα, από τον σκεπτικισμό και την αμφιθυμία με την οποία θα υποδεχθούν, κατά πάσα βεβαιότητα, τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι εταίροι μας στο Eurogroup.

Υπό το πρίσμα αυτό, και με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος πιστωτικού χαρακτήρα, δεδομένης της επικείμενης ωρίμανσης των υποχρεώσεών της, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μεταβάλει άρδην την ακολουθούμενη πολιτική και να πραγματοποιήσει κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα, που θα της επιτρέψουν να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη αρνητικής κατάστασης.

Εάν εκτιμά ότι ο κατάλογος των έξι βασικών μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε θα κριθεί ανεπαρκής, ας τον τεκμηριώσει καλύτερα, ας τον κοστολογήσει αναλυτικότερα και ας τον εμπλουτίσει περαιτέρω, με άλλες 26 προτάσεις μεταρρυθμίσεων, ώστε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις.

Εάν κρίνει ότι τα νώτα της είναι ακάλυπτα, ας προχωρήσει σε κινήσεις θωράκισης, στερώντας έτσι τους συνομιλητές της από επιχειρήματα ότι η Αθήνα απλώς αγοράζει χρόνο και ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να προωθήσει ένα πακέτο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Εν τέλει, ας φανεί αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές, που στόχο θα έχουν να αποκαταστήσουν τόσο την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.

Ας μεταβάλει την ατζέντα της από εκείνην του αρνητή σε αυτήν του εκσυγχρονιστή.

Η χώρα μας βρίθει από κακώς κείμενα και το πεδίο προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στέκει ορθάνοικτο.

Εάν το πρόβλημα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτών αφορούσε το γεγονός ότι τούτες ήσαν έως τώρα «καθ’ υπαγόρευση», ας αποκτήσει την πραγματική «ιδιοκτησία» τους και εν τέλει ας τις ξεδιπλώσει υπόψη τόσο των εταίρων όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ώστε αν μη τι άλλο να είναι δυνατή η αντιστοίχισή τους με τις έως τώρα πρακτικές, που τόσο έντονα καυτηρίαζε από τη θέση της αντιπολίτευσης….

Όμως, ας δείξει κάτι…

Η «επίθεση από Αριστερά» που επιχείρησε έως τώρα και ο τρόπος με την οποίο τη διεξήγαγε αποδείχθηκε πλήρης μειονεκτημάτων και δεν της βγήκε…

Ας το γυρίσει λίγο και σε άμυνα, μπας και σωθεί το παιχνίδι…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v