Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το ζήτημα ακυρότητας νομοθετημάτων, τα οποία ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή εν τη απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έθεσε χθες η φιλτάτη κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, είναι -δίχως αμφιβολία- κολοσσιαίων διαστάσεων, καθώς αγγίζει τα θεμέλια της λειτουργίας του πολιτεύματος.
Μία εκ των τριών διακριτών εξουσιών, η νομοθετική, αμφισβητεί διά στόματος της Προέδρου του Κοινοβουλίου την εγκυρότητα ήδη ψηφισθέντων νομοθετημάτων, δηλαδή του έργου της, επικαλούμενη αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Εάν αυτό δεν είναι ένα παζλ για δυνατούς λύτες, τότε τι είναι;
Τι ακριβώς μας είπε χθες η κ. Κωνσταντοπούλου;
Νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή -μετά από ονομαστική ψηφοφορία- και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής -καθώς δεν τους δόθηκε ειδική εισαγγελική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία-, ίσως έχουν θέμα εγκυρότητας.
Εάν, δε, έχουν όντως «θέμα», τότε «παίζει» και να ακυρωθούν…
Συνιστά όλο αυτό το ζήτημα έναν έμμεσο τρόπο αμφισβήτησης ή και ακύρωσης ορισμένων μνημονιακών νομοθετημάτων, όπως υπονόησαν χθες κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, ή αφορά μια προσπάθεια της φιλτάτης Ζωής Κωνσταντοπούλου για την αποκατάσταση της ορθότητας των πραγμάτων;
Όπως και να έχει η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν παύει να εκπλήσσει τόσο ο χρόνος που επέλεξε η Πρόεδρος της Βουλής να εγείρει το ζήτημα, όσο και η μέθοδος.
Αφενός, εάν όντως είχε ενστάσεις σχετικά με την απουσία των βουλευτών της Χ.Α., γιατί δεν τις έκανε γνωστές κατά τη συζήτηση των επίμαχων νομοσχεδίων, και ,αφετέρου, εάν θεωρεί ότι κατά την ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών δεν τηρήθηκαν οι προσήκουσες συνταγματικές διαδικασίες, τότε γιατί δεν προσφεύγει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ώστε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτών των νόμων;
Μολονότι η χώρα μας -ως γνωστόν- δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο και σύμφωνα με την πάγια νομολογία ουδείς νόμος προσβάλλεται ευθέως, η συνταγματικότητα σειράς νομοθετημάτων έχει κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επ’ αφορμή προβλέψεών τους.
Αντίστοιχα, εάν -χάριν συζητήσεως- υποστηριχθεί ότι ουδένα δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να κρίνει το ζήτημα, τούτο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί διά μέσου του Κανονισμού της Βουλής, κατά την ψήφιση των σχετικών νομοθετημάτων;
Όπως κι αν έχει η υπόθεση αυτή, πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου υποσχέθηκε ότι «προφανώς, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες», για τις οποίες, όπως σημείωσε «θα ενημερωθείτε»…
Πρόκειται, δε, για μια υπόσχεση η οποία είναι βέβαιον ότι θα εκπληρωθεί, αν κρίνουμε, τουλάχιστον, από τον μακρύ κατάλογο των λοιπών πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, στο μικρό χρονικό διάστημα που κατέχει τη θέση της Προέδρου του Κοινοβουλίου…
Μεταξύ αυτών η σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους εταίρους και δανειστές μας ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας…
Ακόμη, η ανασυγκρότηση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, η «εκπαραθύρωση» τριών πρώην πρωθυπουργών από τα γραφεία τους στη Βουλή, η «ποινολόγηση» με το 1/5 της αποζημίωσής τους όσων βουλευτών απουσιάζουν αδικαιολόγητα ή και η συνολική κατάργηση της αποζημίωσής τους που αφορά τη συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές…
Ένας κατάλογος ο οποίος σε ορισμένα σκέλη του φέρνει την κ. Κωνσταντοπούλου σε μια μάλλον ιδιάζουσα θέση ακροβάτριας μεταξύ των τριών εξουσιών, αλλά και πρωταγωνίστριας της πολιτικής σκηνής του τόπου και που σίγουρα, ακόμη και υπό την έως τώρα μορφή του, δικαιολογεί όσους μιλούν για το «μπαϊράκι» της κ. Κωνσταντοπούλου και για όσα αυτό κρύβει…
Είτε για την πολιτική ζωή του τόπου, είτε για την πολιτική πορεία της ίδιας της Ζωής…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.