Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφθορά: Εάν θέλεις να πιεις νερό πήγαινε στην πηγή

Επί χρόνια συζητάμε για τη λίστα Λαγκάρντ και από πίτα τίποτε. Πλέον, οι διωκτικές αρχές φέρονται διατεθειμένες να συνομιλήσουν και με τον συντάκτη της. Για να δούμε τι θα βγει, καθώς αυτό αφορά τόσο εμάς, όσο και τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν διεθνώς…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν στόχος της παρούσας κυβέρνησης είναι να πατάξει τη διαφθορά και βεβαίως τους «ολιγάρχες», όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί ο φίλτατος υπουργός των Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, οι διαβόητες λίστες που έχει ήδη στην κατοχή της, όπως εκείνη του Λιχτενστάιν, της κ. Λαγκάρντ, των υπεράκτιων εταιρειών, ή των «cash Greeks» με ακίνητα στο Λονδίνο, αποτελούν μια πάρα πολύ καλή αρχή.

Για την ακρίβεια,  ακόμη καλύτερα θα ήταν να απευθυνθεί στους συντάκτες των καταλόγων αυτών, όπως φέρεται προετοιμασμένη να πράξει, σύμφωνα με σχετικό διαδικτυακό δημοσίευμα στο «Βήμα», ώστε να βρει την άκρη του νήματος.

Ούτως ή άλλως, με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερες αλλοιώσεις και ακούσιες ή ακούσιες προσθαφαιρέσεις εντοπίζονται στις παραπάνω λίστες, όπως για παράδειγμα εκείνες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Είτε επειδή ένα «μαγικό χέρι» αφαίρεσε ορισμένα ονόματα, είτε επειδή πρόσωπα «ελληνικού ενδιαφέροντος» είχαν δηλώσει ως τόπο κατοικίας τους την αλλοδαπή, τελικώς οι λίστες εμφανίζονταν ως ελλιπείς…

Έτσι, λοιπόν, το ενδεχόμενο απευθείας ακρόασης του ίδιου του κ. Ερβέ Φαλσιανί, «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, μόνον ενισχυτική του έργου των αρμόδιων ανακριτικών αρχών μπορεί να χαρακτηριστεί. Είτε αυτή τελικώς συμβεί στην Αθήνα, είτε στο εξωτερικό, δεδομένων των νομικών προβλημάτων που και ο ίδιος αντιμετωπίζει…

Όμως, κάποτε πρέπει να βρεθεί μια άκρη με την υπόθεση αυτή, η οποία επί τόσα χρόνια ταλανίζει τη χώρα και τείνει να εδραιώσει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι «τζάμπα τραβιόμαστε»…

Επί χρόνια ακούμε για τη λίστα Λαγκάρντ ή για τις τόσες άλλες λίστες και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε.

Ανακρίσεις, ακροάσεις, προαναγγελίες ερευνών και ντόρος, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα τείνουν να εξαϋλώσουν τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για την πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης και διά μέσου αυτής να αρχίσει το ξετύλιγμα του μίτου που λέγεται «διαφθορά στην Ελλάδα».

Η διαλεύκανσή της όχι μόνον μπορεί να προσφέρει σημαντικά έσοδα στον κρατικό κορβανά, τα οποία ο αρμόδιος επί του ζητήματος υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης υπολογίζει σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, σε καιρό όπου τα δημόσια ταμεία στεγνώνουν, αλλά κυριότερα θα αποκαθιστούσε το κοινό περί Δικαίου αίσθημα στην Ελλάδα.

Θα αποκτούσαν οι πολίτες την -από πολλού χρόνου διασαλευθείσα- αίσθηση ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι ορισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα διαφυγής από το σύστημα Δικαιοσύνης…

Διότι είναι απολύτως θεμιτό και αναγκαίο να υπεραμυνόμεθα της ύπαρξης ενός κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας, αλλά στην πράξη να βλέπουμε πενιχρά αποτελέσματα, που κλονίζουν τις πεποιθήσεις μας αυτές.

Υπό ακριβώς το ίδιο πρίσμα, η πάταξη της διαφθοράς, σε όποιο κλιμάκιο κι αν αυτή εξελίσσεται, θα αντικατοπτριστεί και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τον διεθνή περίγυρο, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων εταίρων της.

Αρκεί, βεβαίως, να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα…

Αντίθετα, εάν για ακόμη μία φορά διαψευστούν οι προσδοκίες, απλώς θα επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις, τόσο στο εξωτερικό, όσο και των πολιτών αυτής της χώρας, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο που θέλει ορισμένοι να βρίσκονται εσαεί στο απυρόβλητο…

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, τόσο για την εκτελεστική όσο και για τη δικαστική εξουσία αυτής της χώρας… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v