Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αντικατάσταση του φόρου ακινήτων με έναν που να αφορά συνολικά την περιουσία, στην οποία φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αποτελεί σκέψη θεάρεστη…
Εξίσου όμως θεάρεστος θα ήταν και ο συνολικός εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, ώστε το κράτος να μπορεί να κατανέμει δικαιότερα το φορολογικό βάρος και να μην οδηγεί την οικονομία και τους πολίτες σε απόγνωση.
Κάτι που θα βοηθούσε και τη χώρα μας στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από την διεθνούς εμβέλειας «ρετσινιά», ότι δεν μπορεί να μαζέψει τους φόρους που αντιστοιχούν σε κάθε εισοδηματική τάξη…
Στη ζωή αλλά και στην οικονομία έχει αποδειχθεί ότι επιτυχημένη αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές η απλούστερη των λύσεων ή με άλλα λόγια, εκείνη που δουλεύει καλύτερα και αποτελεσματικότερα στην πράξη…
Έτσι, λοιπόν, και στα φορολογικά, την ώρα που η κοινωνία στενάζει στα όρια της ανέχειας και η οικονομία ασφυκτιά από απουσία ρευστότητας, το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η αγοραστική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί μια πολύτιμη ανάσα σε όλους.
Αντίστοιχα, μεγάλο ζητούμενο παραμένει το ξερίζωμα της κυριότερης πηγής κοινωνικής αδικίας σε αυτόν τον τόπο, που δεν είναι άλλη από τη φοροδιαφυγή.
Ο τρόπο για να πετύχουμε αμφότερα αυτά τα «τρυγόνια» δεν είναι άλλος από αυτόν που ήδη ισχύει για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.
Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αλλά επί του καθαρού αποτελέσματος.
Δηλαδή, έσοδα μείον έξοδα και φόρος στο καθαρό αποτέλεσμα, μετά την έκπτωση της συντριπτικής πλειονότητας των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως εκείνων που αφορούν στην διαβίωση και την καθημερινότητα.
Επιθυμεί η κυβέρνηση να «τιμωρήσει» φορολογικά όσους κάνουν «επιδεικτικές δαπάνες», με κότερα, αεροσκάφη, πισίνες ή το κάθε είδος «πολυτελείας»; Ας το πράξει, ώστε να μην την κατηγορήσουν ότι πριμοδοτεί τους πλουσίους.
Η κύρια φιλοσοφία του εγχειρήματος αυτού, όμως, πρώτον, αποδεσμεύει εισοδήματα που μπορούν πλέον να διατεθούν στην κατανάλωση με πολλαπλασιαστική επίδραση για την οικονομία, δεύτερον, παρέχει ένα τεράστιο κίνητρο συλλογής αποδείξεων και αντιμετωπίζει ως εκ τούτου ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας φοροδιαφυγής, και, τρίτον καταργεί την ανάγκη ύπαρξης αφορολογήτων ορίων, πίσω από τα οποία «οχυρώνονται» πολλοί εξ’ όσων επιθυμούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, όπως οι φίλτατοι ελεύθεροι επαγγελματίες…
Επιθυμεί η κυβέρνηση να υιοθετήσει κλίμακα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στη συνέχεια; Ας το πράξει… Επιθυμεί να ηλεκτρονικοποιήσει τις συναλλαγές, η αξία των οποίων υπερβαίνει ό,τι ξοδεύουμε στο… περίπτερο; Ας το πράξει.
Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει, αρκεί να αντιληφθεί ότι εάν δεν απαλλαγεί η χώρα από το σημερινό εξοντωτικό σύστημα φορολόγησης και εάν βεβαίως δεν χαλιναγωγηθούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα, άσπρη ημέρα δεν θα δούμε ούτε στους αιώνες των αιώνων σε αυτόν τον τόπο….
Στις επιχειρήσεις δεν βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε ισχύ το σύστημα αυτό; Όπου κρίνεται απαραίτητο δεν γίνονται έλεγχοι και σήμερα; Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στα φυσικά πρόσωπα;
Γιατί να μην αποδεσμευτεί εισόδημα στην αγορά, που ούτως ή άλλως δεν εισπράττεται σήμερα αλλά καταλήγει ως ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο, ώστε να τονωθεί η οικονομία αλλά και να εισπραχθεί αυξημένο έσοδο διαμέσου της έμμεσης φορολογίας;
Φίλτατοι, δεν καλούμαστε να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό. Αυτά που κάνουν άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε, κατά τρόπο σχετικώς ευφυή…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.